Dzemski, w jakich mniej więcej cenach się kształtuje to szkło? (pytam, bo nie mam jak wpełznąć na Allegro ;) ).Cytat:
Zamieszczone przez dzemski
Wersja do druku
Dzemski, w jakich mniej więcej cenach się kształtuje to szkło? (pytam, bo nie mam jak wpełznąć na Allegro ;) ).Cytat:
Zamieszczone przez dzemski
+/- 150 zl
dokładnie, około 150 zł. Od pełnej dziury jest dość ostre, minus to waga, ale i tak jest mniejsza niż waga Sonnara :)
Fenkju :D No tak, w Sonnarze w zasadzie skusiło mnie nie tyle 180mm, co te 2.8 Czekam na poprawę pogody, aby potestować w lesie. Podobno w zacienionych odczuję różnicę między światłem 2.8, a 3.5, tylko ciągle się zastanawiam, jak spora ona będzie. ;) Szkoda, że nie tak duża jak z 2.0 w Heliosie. :?
Wybór jednak padł na Jupitera 21M 4/200 za 120 zł. Ekonomia...ale może bedzie kiedyś okazja to zamienię na jaśniejszy Sonnar. Obiektyw mam już w domu, dzisiaj miała być próba w terenie, niestety pada... Mam nadzieje, że był to dobry wybór, chociaż obiektyw ma delikatne luzy na korpusie (o czy wiedziałem) i zdezelowane śrubki (o czym nie wiedziałem). Póki co domowe próby wyszły w miarę pozytywnie. Mam nadzieje, że wszystko będzie ok. Jeśli nie, będę ścigał sprzedawcę ;)
załączam 4 pliki bez statywu (iso 400) widok z okna, zatem proszę nie oceniać kadru itp.
1) Kit na 14
2) Kit na 45
3) Prakticar 2.8/135
4) Jupiter4/200
Paszczol, pochwal się koniecznie fotkami. :D Ja mam dzisiaj w planach testowanie na ptactwie Sonnara, liczę, że się wypogodzi. :evil:
edit> ooo już widzę są
Jestem pod wrażeniem ostatniej foty. Wygląda obiecująco, długo trwało złapanie ostrości ( ile było prób)?
Pozdrawiam
pierwszy strzał :)
Już po pierwszym wypadzie w plener. Niestety efekty załamujące z dwóch powodów.
1) Dałem wielką plamę patrząc na poruszone fotki i zachodząc w głowę co robię nie tak. Dopiero w domu mnie oświeciło, że ISO 800 ok, ale czas 1/25 dla obiektywu M42 200mm to zdecydowanie za długo ( statywem nadal nie dysponuję). Jak pamiętam powinno być 1/400 minimum.
2) Jak sie okazało obiektyw nie ostrzy w nieskończoność. Do pewnej odległości jest dobrze, ale w pewnym momencie obiekty łapie opór (rzekomo na oo) i na dalszy plan nie idzie wyostrzyć. Sprawdzałem później na czasach 1/800, 1/2000 i jest tak samo. Nadal mocno oddalona antena jest 'podwójna'. Sprawdzałem też w lesie po prostu patrząc przez obiektyw. ustaiwłem na rząd drzew i zauważyłem, że 'środkowe' jest ostre, a dalsze nie.
Znacie inny sposób na sprawdzenie oo w obiektywie?
Poniżej ( nie patrzeć na kadr naświetlenia itp) plik fotki z okna ISO 200 1/2500 - jest możliwe poruszenie ? Na niższej podziałce już zupełnie rozmazane, na oo właśnie taki obraz.
Wysłałem już e-maila do sprzedawcy, zobaczymy co będzie dalej.
Ok. Obiektyw odesłałem, wczoraj odebrałem drugi , sprawny i zdążyłem złapać kawałek słońca ( w sensie pogody) i zrobić parę fotek. Jak tylko sie ogarnę, to coś tu wrzucę, żeby pokazać bokeh.
Wrzuciłem Tutaj