Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 63

Wątek: Porady dla amatora

| OlyJedi Awatar paszczol
    Mieszka w
    Dawniej - Bydgoszcz
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria

Porady dla amatora

Zakładam ten wątek w nadziei, że uda mi się uzyskać kilka porad odnośnie moich zdjęć i popełnianych błędów przy ich wykonywaniu. Zdjęcia robię aparatem E-500 używając także przejściówki na M42.
    Zafascynowany miejscem gdzie często spotykam sarny, jelenie wyruszam systematycznie na zdjęcia, jednak jak dotąd po pięciu wyprawach miałem z 8 spotkań z dziką zwierzyną i niestety nadal nie mam się czym pochwalić. Zdjęcia zazwyczaj są nieostre lub skrajnie (ISO 1600) zaszumione. Gdzie popełniam błąd ? Do ISO 1600 zmusza mnie panujące zimowo-deszczowe oświetlenie. Na 800 jeszcze coś wyciągnę ale zazwyczaj poruszę. I oto moje pytania:

1. Do jakiej ogniskowej mogę robić zdjęcia bez statywu (takowego nie posiadam, więc korzystam z 'naturalnych' podpórek) ? Zdjęcia wykonuję M42 - Prakticar 2.8/135 + czasem przejściówka Beroflex 2x. Czy zatem moje ogniskowe to 270 i 540 ???

2. Jeśli przejściówka 2x zabiera dwukrotność światła (czyli z 2.8 mam 4?) to czy jest to dobry patent na zwierzynę? Czy nie lepiej kupić inny obiektyw?

3. Jeśli inny obiektyw to czy z racji braku budżetu opłaca się kupić Pentacon 4/200 ? Czy jakość Pentacona jest porównywalna z Sonnarem 180/2.8 (zwłaszcza jeśli chodzi o rozmycie tła) ? Sonnar jest 3 x droższy...

4. Czy to naturalne, że na zdjęciach dużo mocniej widać mgłę niż w rzeczywistości, czy to może jakaś przypadłość mojego obiektywu?

Dla przykładu dwie foty - kitowy obiektyw na minimum i najdłuższa lufa Pentacon+Baroflex

P.S. PRZEZ NIEUWAGę OPISY ZDJęć POWINNY BYć ODWROTNIE
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	pentbarf570mm_164.jpg
Wyświetleń:	333
Rozmiar:	177,0 KB
ID:	2886   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	e500_kit28mm_161.jpg
Wyświetleń:	339
Rozmiar:	183,1 KB
ID:	2887  

| OlyJedi Awatar voovoo2
    Mieszka w
    Olsztyn
    Siła reputacji
    123
    Moja galeria
    Jakbyś nie kombinował zakup statywu jest niezbędny.Wybrałeś sobie trudny temat do fotografowania.Potrzebujesz długiej ogniskowej i jasnego szkła.Nic jednak nie zastąpi odpowiedniego punktu z którego będziesz fotografował.Musisz byc mozliwie blisko.To banalna prawda jednak znalezienie takiego miejsca to dość skomplikowana sprawa.Jest na tym forum opis jednago ze speców od fotografii przyrodniczej jak znależc takie miejsce.To coś z pgranicza zadań dla komandosów Dobr miejsca tj mozliwie najmniejsza odległosc daje szanse wykona nia dobrej fotki nawet obiektywem ZD 45-150.Jezeli tego typu fotografia jest Twoja pasją to zbieraj na ZD 70-300.Jezeli przekracza to Twoje mozliwości ćwicz podchody i dobre maskowanie,a wowczas masz szansę na zrobienie dobrego zdjęcia sprzętem ktory posiadasz.Pozdrawiam
    Fujifilm X100, mju II, panasonic sx1, Fujifilm Wide 210 Instax.

Mieszka w
    Dawniej - Bydgoszcz
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Dziękuje za odpowiedź, zapewne podejście to połowa sukcesu. Może i więcej, bo jest szalenie trudno wykonalne - moro + pilnowanie kierunku wiatru itp. Dłuższy obiektyw jednak ułatwił by sprawę, bo udało mi się niepostrzeżenie przemknąć do ambony, gdzie ze spokojem sprawdziłem wszystkie oiektywy z torby - z przejściówką i bez. Potrzebny jest długi jasny, będzie o niebo łatwiej jak myślę, chociaż czasem działam jak baletnica - "jak nie umie tańczyć to mówie, że mam buty za ciasne".

I jeszcze jedna rzecz mi się nasunęła - 4/200 podpięta do E-500 da 4/400 i tak samo 2.8/180 podpięte da 2.8/360?

| OlyJedi
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Rozwiązaniem dla ciebie będzie przede wszystkim światło. Jak się pojawi więcej słońca to problem zniknie, a zakup 70-300 pozwoli ci spokojnie robić ostre fotki zwierząt. Pamiętam wyjazdy nad Morze Śródziemne i możliwość korzystania z maksymalnych ogniskowych (436 w ekwiwalencie w kompakcie) przy czasie 1/800 i niżej. Żadnego problemu z poruszeniem.

| OlyJedi Awatar MicSzu
    Mieszka w
    Wioska
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    70-300 Powinien umożliwic Ci focenie tych jakże płochliwych modeli troszkę więcej światełka, wyższe iso i może monopod był by bardziej mobilnym rozwiązaniem? Chyba, że planujesz fotografowac tylko z ambony to statyw bd lepszy.Życzę Ci dużo cierpliwosci
    E-3,E-510;F8, ZD14-54,S30,ZD40-150,FL50,FL50R,FL36R... i co dalej ? ? ?

Mieszka w
    Dawniej - Bydgoszcz
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    rah - widzę Bydgoszczak Co do światła, też tak myślałem, ale te zwierzaki tylko zimą tak wy łażą w poszukiwaniu pożywienia. Wiosną i latem ten 'zwyczaj' zamiera. Na 70-300 mnie niestać. Fotografia to tylko moje drugie hobby, pierwsze zjada już dość sporą część budżetu...

| OlyJedi
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Poszukaj więc, gdzie w pobliżu mają wodopój (strumyk, staw). Tam będą latem podchodzić w ciągu dnia i tam je "ustrzelisz".

| OlyJedi Awatar kasprzyk
    Mieszka w
    Wielkopolska
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria
    Witaj

Czytałeś:
    https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=4481 ? jeżeli nie to na prawdę nie pożałujesz tej "lektury". - (najbardziej 3-cia wypowiedź autora)

pzdr
    Ostatnio edytowane przez Ania_ ; 23.04.08 o 09:00 Powód: poprawiam niedziałające linki
    Olympus C-7070, E3, ZD 14-42 i 70-300

Mieszka w
    Dawniej - Bydgoszcz
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Dzięki Kasprzyk. Fotki p. Dębskiego podziwiałem od dawien dawna, ale na innym forum Pouczająca lektura i ucząca pokory... Zawsze zachodziłem w głowę jak On zrobił te fotki... Chylę czoła.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar asfoto_p
    Mieszka w
    okolice Tczewa
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    To prawda że aparat powiększa ilość mgły na zdjęciach.
    Również jestem wielkim miłośnikiem zwierząt. Jednak na razie posiadam jedynie kompakt z 5-krotnym zoomem, więc nawet nie myślę o takich wypadach jak te opisane w linku Kasprzyka. Z racji wieku moje dochody są bardzo skromne, więc na razie planuję zakupić (jeśli wszystko ułoży się po mojej myśli) E510 w dual kicie. Potem 70-300. Noo i wtedy zacznie się zabawa. Pewnie zanim uzbieram kasy to potrwa. Ale dobrze chociaż pomarzyć na razie.
    Więc na razie dalej zostaję przy makro owadów i czekam na sezon wiosenno-letni.

Aha dam edit: Na razie udało mi się "upolować" młodego bociana czarnego w gnieździe, efekt myślę że jak na moje możliwości sprzętowe dobry.
    ZAPRASZAM E510 14-42 & 40-150, Nikon D7000 & 17-50 Vr