Dobierasz zainteresowania do sprzętu? ?
Wersja do druku
Dobierasz zainteresowania do sprzętu? ?
Ekstremalne to będą czarne szczury albo przyslowiowych 4 Murzynow w ciemnej sieni :)
Dla wysokiego ISO, ale gdzie wtedy wyciąganie 5EV z cienia? ;)
To nie szklo pentaxa ma przewagę. Przewaga jest po stronie większej, bdb matrycy vs. mniejszej, również bdb. Co do samych szkiel, to m.zuiko 17mm oceniam lepiej, niż 21mm pentaxa.
---------- Post dodany o 19:40 ---------- Poprzedni post był o 18:20 ----------
Trafiłeś w sedno sprawy :-) 16mpix w formacie aps-c vs. 16mpix w m43. Tutaj właśnie Pentax ma przewagę.
FuFu nie mialem i nie mam, wiec nie będę się wypowiadal. Pisze na podstawie WŁASNYCH doświadczeń a nie na podstawie "sądów" czy informacji znalezionych w sieci. Matryce zarówno w m43 jak i apsc są różne, ja porównuje om-d m10 i k5. O np. Panasku g5 tez mógłbym napisać, bo mam go od półtora roku, ale nie ma sensu, bo pentax, niezależnie od podpiętego szkla (może być nawet kit) masakruje go z opuszczonymi rękami. I nie chodzi tu wcale o ostrość. Z drugiej strony gdyby porównać om-d do apsc Canona to różnica faktycznie moglaby być znikoma.
Spróbuj porównać z Leicą 15/1,7, polecam...
---------- Post dodany o 06:19 ---------- Poprzedni post był o 06:06 ----------
Sąd o matrycy można także sobie wyrobić wywołując porównywalne RAW-y testowe dostępne w sieci. By zjeśc wafelka nie potrzeba kupować całej fabryki...
PS. Ten pentax miał jedną ciekawszych matryc na rynku w tamtym czasie, ale to za mało by generalizować... Można też zmienić soft do wywoływania zdjęć i ekstremalne wyniki mogą sie zmniejszyć lub powiększyć, to całkiem częste...
Zgdzam się, o G5 nie da się napisać więcej jak to, że też sie da nim zrobić wiekszość zdjęć...