Odp: O perspektywie, ogniskowej i takie tam (wydzielone z wątku o Fuji X10/X50)
Cytat:
Zamieszczone przez
tymczasowy_
Wypowiedź #1 zawierała magiczne słowo "perspektywa" w odniesieniu do konkretnej sytuacji opisanej przez TOKIN
Chciałbym Cię dobrze zrozumieć, chodzi o ten post?
Cytat:
Zamieszczone przez
tymczasowy_
Cytat:
Zamieszczone przez
TOKIN
GO zależeć będzie jak zawsze od odległości względem sceny - nie muszę tak jak Ty włazić fotografowanemu do gardła. Jak odległość będzie kilka metrów, to GO wcale nie będzie mała, będzie w sam raz.
Kręcąc tylko zoomem zmieniasz
perspektywę kadru ... ale kto by patrzył na takie drobnostki, nie? :wink:
Ja jestem niereformowalny :(
Cytat:
Zamieszczone przez
fret
Ja jestem niereformowalny :(
Też tak myślałem o sobie, ale mi przeszło .... z wiekiem..:wink: bez obrazy.
Cyt: "Ty uparcie twierdzisz, że nie ruszając się z miejsca samą zmianą ogniskowej uzyskasz taką perspektywę jak np. zdjęcia z rzeźbami."
Cytat:
Zamieszczone przez
tymczasowy_
Wskaż gdzie tak twierdzę :wink:
Po takiej Twojej wypowiedzi można tak wnioskować :
Cytat:
Zamieszczone przez
tymczasowy_
Perspektywa zależy wyłącznie od ogniskowej, a tak właściwie od kąta widzenia obiektywu.
Teraz co do tego stwierdzenia. Robię z tego samego miejsca dwa zdjęcia. Jedno obiektywem szerokokątnym, drugie teleobiektywem (mogę, bo napisałeś zależy wyłącznie od ogniskowej i chcę sprawdzić). Wiadomo kadry będą inne, ale czy będzie "zachwiana" perspektywa? Obiekty w tle, czy będą bardziej przybliżone z teleobiektywu? Nic z tych rzeczy. Wszystko co zawiera się w dwu kadrach jest tak samo proporcjonalne. Jakbyś napisał, że perspektywa zależy od ogniskowej pod warunkiem zachowania tego samego kadru, wtedy OK. To się wiąże oczywiście z zmianą odległości. Tym się różnimy i tu pozostanę przy swoim zdaniu, ostatnim w tym wątku:)
Cytat:
Zamieszczone przez
Krakman
Też tak myślałem o sobie, ale mi przeszło .... z wiekiem..:wink: bez obrazy.
Tak bez obrazy, to wiekiem chyba się specjalnie nie różnimy :) No w każdym razie ja już jestem za stary na reformy :)
Cytat:
Zamieszczone przez
tymczasowy_
Cytat:
PYTANIE:
A co Ty widzisz na tej animacji?
Są jeszcze jakieś inne możliwości?
Tak, jest jeszcze inna możliwość.
Napisałe wyraźnie "Pytanie".
Wytłuściłem, żeby nie przeoczył.
No i nie zauważył :)
I kto tu unika odpowiedzi?
Cytat:
Wystarczy patrzeć uważnie na główny obiekt :wink:
Jeszcze raz, może teraz się uda :)
co Ty widzisz na tej animacji?
Cytat:
Zamieszczone przez
fret
Tak bez obrazy, to wiekiem chyba się specjalnie nie różnimy :) No w każdym razie ja już jestem za stary na reformy :)
Wręcz przeciwnie, podobnież reformy najlepsze są na starość. No, może coś pomyliłem, chociaż pewnie są reformy termoaktywne.
Cytat:
Zamieszczone przez
andtor2
Cyt: "Ty uparcie twierdzisz, że nie ruszając się z miejsca samą zmianą ogniskowej uzyskasz taką perspektywę jak np. zdjęcia z rzeźbami."
Po takiej Twojej wypowiedzi można tak wnioskować :
Teraz co do tego stwierdzenia. Robię z tego samego miejsca dwa zdjęcia. Jedno obiektywem szerokokątnym, drugie teleobiektywem (mogę, bo napisałeś zależy wyłącznie od ogniskowej i chcę sprawdzić). Wiadomo kadry będą inne, ale czy będzie "zachwiana" perspektywa? Obiekty w tle, czy będą bardziej przybliżone z teleobiektywu? Nic z tych rzeczy. Wszystko co zawiera się w dwu kadrach jest tak samo proporcjonalne. Jakbyś napisał, że perspektywa zależy od ogniskowej pod warunkiem zachowania tego samego kadru, wtedy OK. To się wiąże oczywiście z zmianą odległości. Tym się różnimy i tu pozostanę przy swoim zdaniu, ostatnim w tym wątku:)
Tak właściwie wszystko jest w pierwszej wypowiedzi tego wątku (jak się przeczyta ze zrozumieniem), co prawda wcześniejsze wypowiedzi o operowaniem różnymi ogniskowymi pozostały w starym wątku, o czym pierwsi oponenci doskonale wiedzieli (bo wszystko było w jednym wątku).
---------- Post dodany o 22:00 ---------- Poprzedni post był o 21:55 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
skow
Napisałe wyraźnie "Pytanie".
Wytłuściłem, żeby nie przeoczył.
....
A Ty zauważyłeś kilka linków do wyjaśnienia tego zjawiska, które są zamieszczone w tym wątku?
Cytat:
Zamieszczone przez
skow
I kto tu unika odpowiedzi?
Jeszcze raz, może teraz się uda :)
co Ty widzisz na tej animacji?
Ślepy widzi, że obiektywy o różnych ogniskowych widzą co innego, i nie chodzi tu o perspektywę. Pogoogluj sobie to znajdziesz odpowiedź...
Cytat:
Zamieszczone przez
tymczasowy_
A Ty zauważyłeś kilka linków do wyjaśnienia tego zjawiska, które są zamieszczone w tym wątku?
Ślepy widzi, że obiektywy o różnych ogniskowych widzą co innego, i nie chodzi tu o perspektywę.
Klasyczne unikanie odpowiedzi.
Twoje wypowiedzi na temat animacji:
"Tak, jest jeszcze inna możliwość."
"Wystarczy patrzeć uważnie na główny obiekt"
I to jest wyjaśnienie?
"Ślepy widzi, że obiektywy o różnych ogniskowych widzą co innego"
W końcu zdanie, z którym można się zgodzić.
Tylko, że nie na temat (to nie jest odpowiedź na moje pytanie - po raz drugi nie odpowiedziałeś na pytanie co widzisz na tej animacji)
albo wyjaśnij w takim razie jakim obiektywem i na jakiej ogniskowej była robiona ta animacja.
Jak najbardziej w temacie perspektywy: http://www.joemonster.org/filmy/4037..._sobie_zdjecie
A przy okazji fajny projekt.