Ja to rozumiem tak, GX7 jest super i sprzedaje się sam (już nawet kilka osób na Forum go ma... ) zaś G6 jest taki... nijaki więc jego sprzedaż trzeba wspierać. Nawet kosztem droższego aparatu bo ten się i tak sprzeda...
Wersja do druku
Wiesz co, jak ja oglądałem to Pani mi wskazała, że w Saturnie jest, ale "przecież on taki drogi, a my tu G6 mamy". Ale to było ze 3 tygodnie temu?
G6 jest fajny filmowo. Wrócił jack do mikrofonu, tryby manualnej ekspozycji itd - taki niby następca GH2 w wersji budżetowej. Ale do zdjęć to mi to w ogóle w ręce nie leży (G5 leży lepiej).
Kierownictwo Panasa przekazało promotorom, że jak nie opchną wszystkich G6, których nikt nie chce kupować, to będą wkładać matrycę z tego modelu do nowych aparatów przez jeszcze 5 lat ;)
dzisiaj macałem ponownie w S'sklepie GX7.
jedna rzecz która mi się bardzo spodobała! w sumie dwie :D
1. jak ustawiłem autofokus punktowy, to przy ostrzeniu od razu powiększał na ekranie obszar ostrzenia.
2. na ekranie jest boczny pasek z szybkim menu, z szybkim paskiem ustawień i tam można zmienić na dotykowe wyzwolenie migawki oraz dotykowe ustawienie punktu pomiaru światła. po wybraniu punktowego pomiaru światła pojawiają się dwa krzyżyki. jeden żółty od ostrości i drugi niebieski od pomiaru światła. bardzo szybko, bardzo intuicyjnie i łatwo ustawia się niezależnie od siebie dwa pomiary. bardzo mi się to podoba. nie miałem jeszcze do czynienia z aparatem z dotykowym ekranem. zrobiło to na mnie ogromne wrażenie.
3. i jeszcze jedno. jak włączyłem ISO (tzn. możliwość jego przestawienia), to jednym pokrętłem ustawiam sobie wartość iso a drugim jego max pułap. nie trzeba szukac tego w menu. super sprawa. korzystam w LX3 i czasami muszę przestawic maxymalną granicę iso.
co do tego punktu nr 3 jest potwierdzenie w artykule podanym przez Gietrzy:
http://www.imaging-resource.com/PROD...sonic-gx7A.HTM
przyznaję, nie wiem jak jest w innych aparatach tej samej i innych marek?
grzeSiuu - czyli punktowy pomiar światła może być w innym miejscu niż środek kadru?
tak i to jest piękne i łatwe w ustawieniu!
tzn. pomiar światła może być ustawiony w innym miejscu niż pomiar ostrości i inny niż środek.
tak dla pewności dopisałem ;)
p.s.
akurat w sklepie dobrze to było widać.
pierwszy plan miałem ciemny. same aparaty a drugi w oddali jasny, same gabloty.
było widać jak rozjaśnił mi aparaty.
No to w Olku się nie da :( albo ja jestem tępy i nie umiem tego ustawić a zarazem zbyt leniwy by do instrukcji zaglądnąć....
a da się tak ustawić (w GX7 oczywiście) że pole punktowego pomiaru i pole AF będą "zblokowane" ze sobą?
A pamiętasz jaka była cena w S' sklepie?