No bo ja wiem, AF z 40D w EOS400 jakoś mógł być, to czemu w E-530 nie może być tego z E-3? Niechby był nawet zauważalnie wolniejszy, to i tak byłby postęp.
Wersja do druku
A ja myślę, że skoro 50-200 dostał SWD,to za chwilę pozostałe obiektywy też będą mieć ten silnik. Przydałby się obiektyw 300 z serii profi z mniejszym światłem, ale za to za rozsądne pieniądze. 100-300 2.8-3.5 SWD
Faktycznie, niedoczytałem, z drugiej strony w końcu OVF to nie jedyne co różni E-3 od E-520, do tego budowa, ergonomia, szybkostrzelność. Inny przykład (dane za dpreview) to D80 ma nawet nieznacznie większy OVF niz D200, taki sam układ czujników AF i identyczną matrycę (podobno nawet lepiej obsłużoną), jakoś mimo wszystko mogły razem istnieć w ofercie.
Fajnie się czyta te Wasze bajania - dobranoc państwu...
PS: od siebie dodam, że dziwię się Wam: skoro tak boicie się ew. upadku E-Systemu, to dlaczego jeszcze nie jesteście u Nikona czy Canona...? Co się stanie, jak upadnie system...? Klamoty Wam pogniją? Aparat nagle przestanie robić zdjęcia...? Ech.
Witam !
Canon wprowadzil od modelu 300D bagnet EF-S
ktory byl juz niekompatybilny w dol w Canonach.
--- cytat
Bagnet EF-S
Matryca formatu APS-C stosowana w aparatach EOS 30D, EOS 20D, EOS 350D i OS 300D pozwala korzystać z relatywnie małych i lekkich obiektywów systemu EF-S. Dają one pole obrazowe o średnicy mniejszej niż średnica wymagana do pokrycia matryc formatu 35mm. Litera "S" w nazwie pochodzi od zwrotu "Short Back Focus" opisującego układ pozwalający na zbliżenie ostatniej soczewki obiektywu do matrycy aparatu bardziej niż zwykle.
Aparaty z mocowaniem EF-S akceptują obiektywy EF-S i EF. A obiektywy EF-S można montować tylko na korpusach EF-S. Biała kropka na obudowie obiektywu odróżnia obiektywy EF-S od konstrukcji EF posiadających tradycyjna czerwoną kropkę. specjalny gumowy pierścień na tylnej powierzchni obiektywu chroni przed powstaniem ewentualnych uszkodzeń wynikających z prób zamontowania obiektywu EF-S na bagnecie EF.
--- koniec cytatu
Pozdrawiam.
Upadek systemu to zawsze jest kłopot. W końcu wszystko się psuje, zużywa, a jak nie produkują nowych to trudno kupić.
Do tego w tej chwili w 4/3 brakuje jednak trochę obiektywów, jakby padł to już by się nie pojawiły, a to mogłoby trochę jednak zaboleć, bardziej niż nawet długie czekanie.
Oczywiście to tylko takie banialuki bo nie wierzę żeby 4/3 miał paść, prędzej padnie DX, czy inne APS-C.
Ponieważ rozmowa ma dotyczyć nowego systemu, a rozmawiamy o starym, zapraszam do dyskusji na ten temat do nowego wątku o przyszłości 4/3
Upadek systemu oznacza tanie korpusy i szkiełka za bezcen (vide fotografia analogowa - kupiłem FF za 100PLN).
Tylko się cieszyć ;-)