-
Odp: Analog wiecznie żywy - nasze zdjęcia.
Wuzet powiedz mi jedno bo może wiesz. Jakbym chciał użyć mojego PEN'a jako światłomierza do zdjęć nocnych z analogów to co zrobić? Podpiąć do PEN'a obiektyw z analoga, ustawić takie samo ISO jak kliszy, przysłonę, której będę chciał użyć w analogu a później ustawić jakiś pomiar na matrycy? Tylko jaki pomiar ustawić? Mówię o ustawaniu pod OM10 i Zenita bo na razie te mam.
A czemu się pytałeś czy to nadal ProFoto? Coś mi w końcu wyszło czy coś jak zwykle skopałem? :D
A kto tam ustawił Jagiełłę?
-
Pytałem z ciekawości, ładny kolor nieba przy piorunochronie ;-)
Co do światłomierza, to tak jak piszesz. Ustaw zbliżoną ogniskową w przeliczeniu do PEN'a, czyli np. na nalogu bedziesz miał 50mm, to na Penie ustaw 25mm. Do tego ustawiasz ISo takie jak na filmie, a pomiar w zasadzie obojętny, moze najprostszy, czyli punktowy. Klisza jest tak uniwrsalna, ze lekka odchyłka nie bedzie widoczna :-)
---------- Post dodany o 18:32 ---------- Poprzedni post był o 18:28 ----------
http://pl.wikipedia.org/wiki/Pomnik_..._w_Nowym_Jorku
-
Chłopaki z przyjemnością podlądam te Wasze popisy analogowe i pogaduchy. Fajnie się tym pasjonujecie. Ja też zacząłem, ale klisza wciąż tkwi w Canonie EOS 300 zrobiona do połowy. Czekam na lepsza pogodę, to ja skończe i może też się do Was dołączę.:grin:
-
Zapraszamy. Niech nasz bedzie cała kupa. W kupie siła ;-)
-
Cztery klisze leżą sobie w zapasie w lodówce, czekają na lato i eskapady na rowerku albo inne okazje.:grin:
-
Zerknąłem teraz na szybko do lodówki, i tak jakbym dodał 1 przed Twoje 4 i potem jeszcze 0 na koniec, to by wyszło tyle ile mam w tej chwili filmów :twisted:
-
1 załącznik(ów)
Dzięki za info Wuzecie Wielki Pomocny :)
Z tym kolorem nieba to może być tak, że oczko przy piorunochronie było akurat Vivitar 28-210. Na tej Olkowej 50 Zuiko, której przeważnie używam mam cały czas od kiedy ją zakupiłem z aparatem filtr Cokina Skylight 1A (bo tak już był założony) i cały czas zapominam go zdjąć. Z filtrami jestem na bakier oprócz szarych, UV, polaryzacyjnych i IR ale mam wrażenie, że ten Cokina czasami pomaga a czasami wręcz na odwrót. Czytać mi się nie chce i wszystko zawsze robię na zasadzie prób i błędów hehe :). On jakoś zaczerwienia niebo i obraz i jeżeli są jakieś kolory z zakresu czerwieni i pokrewnych to mi się podoba ale z niebem to raczej już mało mi się podoba a szczególnie jak jest pochmurne. No i trawa też czasami śmiesznie wychodzi taka normalnie super soczyście dziwnie zielona :)
No i proszę bardzo wpisałem teraz w dr Google hasło Cokin Skylight 1A i co mi wyskoczyło pierwsze z brzegu :)
"Filtr ten redukuje dominante niebieskiego koloru na zdjęciu, nadając mu lekko cieplejszy odcień"
No jak w mordkę jeża wszystko się zgadza a wystarczyło tylko przeczytać i nie musiałbym sam tego stwierdzić :D
Dobra odkręcam teraz ten filtr bo znowu zapomnę. Tylko teraz to ma założonego Solutiona 200 2 lata po terminie :D
Przykładowo z tym filtrem Cokina to zdjęcie poniżej mi się podoba :)
https://forum.olympusclub.pl/attachm...0&d=1370645228
Z moją córką podobały mi się też fotki z tym filtrem, które już wstawiałem takie z zimy jak była w takiej różowej kurteczce :)
Nadal Oli z Kodakiem tancoli :)
BIKER Ty nie pitol o pogodzie tylko trzaskaj :)
-
Ładnie to zuiko rysuje. Oglądałem nawet kilka dni temu na ebayu takiego z gwintem M42 i myślałem czy sobie nie fundnąć i podpinać do Pentaxa, ale skusiłem sie na tą 50/1.2 i odpuściłem.
Swoja drogą dzisiaj doszła przesyłka z obiektywem, jutro wyprowdzam na spacer. Ciekaw jestem jak bedzie bokehował ;-)
-
Noooo właśnie miałem się Ciebie zapytać czy Ci nowe "cacuszko" już przyszło. Rób, rób zdjęcia i się pochwal bo jestem bardzo ciekawy efektów. Co do Zuiko to bardzo lubię tą swoją 50'tkę 1'8 podpinać do PEN'a. Podoba mi się jak ona tło rysuje bo tworzy taki trochę efekt wirówki z PS'a (mnie się to podoba) i jak jest słońce to dalsze tło z fajnymi blikami wychodzi. Te ruskie Heliosy i Zenitary 2; 1,9; 1,8 co mam już tak fajnie nie robią ale za to jak jest jakieś z tyłu ciemne tło przeplatane z innymi kolorami to fajnie je łączą i rozmazują :)
Kurde też mi po łbie chodziło od kiedy kupiłem OM'a jakieś Zuiko 1,4 czy 1,2 ale to drogie cholernie jest i szczerze szkoda mi kasy :). Może się kiedyś trafi coś zagrzybione i zaoliwione do renowacji po barszczowych kosztach albo ktoś nie będzie wiedział co sprzedaje hihi :)
A przez Ciebie to nakręciłem się na Pentaxa i chyba walnę sobie tego MZ50 i dodatkowo SF7 bo podobno pięknie mlaszcze lustro ;)
-
Tak, tak jutru, tfu dzisiaj na ślubie i weselu córki się pobawię w wolnej chwili. Bedzie "rezerwa" z wrażeń i analogowa wersja wspomnień.:grin:
Co ja tu jeszcze robie. Żal mi Was opuścic, ale....................:grin:
-
Biker baw się dobrze i mocy pozytywnych wrażeń :). Wzruszyć też się możesz - pozwalam ;)
-
-
Uwaga, powracam. Zeskanowałem kolejny film i w końcu mogę coś wrzucić do najlepszego wątku na forum. Niestety na ostatnim filmie skuteczność była niska więc oszczędzam, na początek jedno zdjęcie:
Małpka Chinona + Fuji Superia 200
-
Kaskader z Ciebie widze ;-)
Chemia do C-41 sie właśnie podgrzewa i za chwile sesja wywoławcza w łazience. Wszystko nową piędziesiątką, mam nadzieje że coś wyszło i do Ditla coś sie też nada ;-)
Jeszcze coś z poprzedniego filmu
XP2
-
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
wuzet
Kaskader z Ciebie widze ;-)
Fakt :). Taki dowcip. Wiecie co pisało w ruskich pociągach? Wychylaj się, wychylaj a zobaczysz ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
wuzet
Chemia do C-41 sie właśnie podgrzewa i za chwile sesja wywoławcza w łazience. Wszystko nową piędziesiątką, mam nadzieje że coś wyszło
Qu...,qu,....,qu.... to teraz ja Wam opowiem swoją historię. Myślałem, że zrobiłem film w ciągu 5 dni, normalnie jak na mnie tempo ekspresowe. Pojechałem dzisiaj do taty nabić klimatyzację i miałem OM'a w którym nabite było 27 klatek. Tak sobie siedziałem i podpiąłem do niego tą przejściówkę z OM na m42, która jak już wcześniej pisałem miała pięknie ostrzyć co okazało się tylko teorią. Ale podpiąłem ją i pierścienie makro m42 oraz Zenitara 52 1,9 i sobie porobiłem makro. Doszło do 36 klatek i cały happy, że podrzucę do Rossmanna kliszę do wołania. Naciągnąłem na 37 i poszło no to zadowolony i trzaskam kolejną fotę, naciągnąłem na 38 i znów poszło to myślę sobie super ten Solution, naciągnąłem na 39 też poszło ale już lekka konsternacja, naciągnąłem na 40 i płacz. Co się okazało? Źle założyłem film i aparat w ogóle go nie naciągał. Cholera to były najlepsze zdjęcia w moim życiu, gdzie każdy konkurs mój ale niestety te kadry zostaną tylko w pamięci hehehe :D
To ja też znowu dorzucę coś transportowego. Trochę poruszone albo pojazdy się ruszały ;) ale robiłem je Vivitarem 28-210 na max zoomie a było szarawo i czas koło 15 :)
https://forum.olympusclub.pl/attachm...0&d=1370726687
Oli OM10 + Kodak ProFoto XL 100
-
Cytat:
Zamieszczone przez
CzaRmaX
Qu...,qu,....,qu.... [...] te kadry zostaną tylko w pamięci
Takie bywają uroki analogowej fotografii ;-)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
wuzet
Takie bywają uroki analogowej fotografii ;-)
Nie, nie, nie Wuzet!!! Co prawda nie zrobiłem w życiu tylu filmów co Ty ale też ich trochę trzasnąłem w porównaniu z przeciętnym cykaczem i zdarzyło mi się to pierwszy raz. Wiesz kogo to jest wina? TWOJA!!!! Tak, tak - Twoja. A wiesz czemu? Bo Ty tyle naparzasz fotek tutaj, że człowiek chce Cię trochę odciążyć albo chociaż sprawić wrażenie abyś nie czół się samotny w tym wątku i wali w kadrach co popadnie mu na wzrok aby zaraz wołać i dorównać w konwersacji Wuzetowi :):):). I się śpiesząc odwala takie numery :). No poczułem się teraz lepiej bo miałem na kogo zgonić hihi ;) :)
-
Ok. to nie będę pisał ile tak naprawdę zrobiłem dzisiaj filmów :-P
-
Cytat:
Zamieszczone przez
wuzet
NIc Twojego w ditl'u dzisiejszym jeszcze nie ma.
-
Jeszcze filmy schną, za chwile biore sie za skanowanie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
wuzet
Z tego co napisałeś to zakładam, że co najmniej trzy a myślę, że coś między trzy a pięć :)
Cytat:
Zamieszczone przez
jarek_gd
NIc Twojego w ditl'u dzisiejszym jeszcze nie ma.
Spokojnie, zdążdy. Nawet jeżeli cyknął trzy filmy to daje 3x37=111 (bo pisał, że Pentaxy walą po 37). To trzeba wywołać, wysuszyć i zeskanować więc trochę czasu zajmuje. U nich w tej Hameryce to ludzie dopiero na imprezy się szykuję kiedy u nas już połowa leży nawalona na tych imprezach więc ma czas paść hehe ;) :D
-
Dałem to Ditla dzisiaj. Może tego nie widać na tym zdjęciu, ale ta kobietra ma conajmniej z 60 lat ;-)
Governors Island. FIGMENT - taki darmowy festiwal Różnych sztuk dla nowojorczyków.
Lomography 100
-
Cytat:
Zamieszczone przez
wuzet
Dałem to Ditla dzisiaj. Może tego nie widać na tym zdjęciu, ale ta kobietra ma conajmniej z 60 lat ;-)
Myślę, że więcej. Zobacz co zostało z jej rumaka.
-
Z odkurzonego LOMO LK-A :wink:
Bez retuszu. I można się spierać nad sensem fotografii pozyskanej przez takie "urządzenia" w dobie cyfrowej ale mimo wszystko warto zerknać i ... uśmiechnąć się:wink:
-
Te lomp LC-A to teraz chyba nawet jedne z droższych i najbardziej pożądanych aparatów do Lomografii. Ostatnio widziałem gdzieś tutkę jak przerobiono go na aparat z możliwością multiekspozycji za pomocą kawałka nitki i guzika:)
-
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
fura
Te lomp LC-A to teraz chyba nawet jedne z droższych i najbardziej pożądanych aparatów do Lomografii. Ostatnio widziałem gdzieś tutkę jak przerobiono go na aparat z możliwością multiekspozycji za pomocą kawałka nitki i guzika:)
Jest to o wiele prostsze. Na dole jest taki przycisk od zwolnienia filmu do przewijania. Wciskasz go, naciągasz film o jedną klatkę, puszczasz przycisk i cyk (2 razy naświetlona a można tak w nieskończoność ) :). Jedną taką zabawę raz uskuteczniłem na myjni ręcznej w nocy :)
LOMO L-CA i dwa razy naświetlona klatka. Skaner, którym skanowałem był lipny bo pewnie było by lepiej. :). Mam jeszcze 10 klatek w Lomo to może się pobawię :)
https://forum.olympusclub.pl/attachm...2&d=1370768161
-
fura - a to ciekawostka. Daj namiar jeśli kojarzysz gdzie takie info pozyskałeś. Chętnie poczytam.
A Lomo LK-A to historia. To przecież właśnie od tego aparatu nurt łomograficzny się wywodzi. Nie mam wyrobionego zdania na temat tego kierunku ale do fotografii o specyficznym "łomograficznym" klimacie powracam z sentymentem. Coś w tym jest :).
-
Uściślijmy, do wielokrotnego naświetlania nie trzeba specjalnej kliszy "lomo" ani specjalnego aparatu. Zwykle w instrukcjach analogów bywają opisy, jak tego dokonać.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
CzaRmaX
Jest to o wiele prostsze. Na dole jest taki przycisk od zwolnienia filmu do przewijania. Wciskasz go, naciągasz film o jedną klatkę, puszczasz przycisk i cyk (2 razy naświetlona a można tak w nieskończoność ) :). Jedną taką zabawę raz uskuteczniłem na myjni ręcznej w nocy :)
LOMO L-CA i dwa razy naświetlona klatka. Skaner, którym skanowałem był lipny bo pewnie było by lepiej. :). Mam jeszcze 10 klatek w Lomo to może się pobawię :)
https://forum.olympusclub.pl/attachm...2&d=1370768161
CzaRmaXie -> jesteś genialny ! :grin:
-
1 załącznik(ów)
Właściwie w Lomo to zrobiłem dwie klatki tylko ta druga wygląda fatalnie bo tak skaner zeskanował :) a wiem, że to wina skanera.
Załącznik 90493
Ktoś się bawił w takie multi, multi?. Bo ja poszedłem trochę na chłopski rozum nastawiłem największą przysłonę i cykałem. Może jednak robi się inaczej?
-
Z wczorajszych testów pięćdzieisiątki. Pełna dziura.
XP2
-
[QUOTE=Ktoś się bawił w takie multi, multi?. Bo ja poszedłem trochę na chłopski rozum nastawiłem największą przysłonę i cykałem. Może jednak robi się inaczej?[/QUOTE]
Ja nie ale wydaje mi się że jedną klatkę musisz prześwietlić i nie doświetlić za drugim razem ale to tylko takie moje przypuszczenie:)
---------- Post dodany o 13:05 ---------- Poprzedni post był o 12:54 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
wojtek1234
fura - a to ciekawostka. Daj namiar jeśli kojarzysz gdzie takie info pozyskałeś. Chętnie poczytam.
A Lomo LK-A to historia. To przecież właśnie od tego aparatu nurt łomograficzny się wywodzi. Nie mam wyrobionego zdania na temat tego kierunku ale do fotografii o specyficznym "łomograficznym" klimacie powracam z sentymentem. Coś w tym jest :).
Tutorial, niestety po angielsku ale są zdjęcia:
http://www.lomography.com/magazine/t...r-classic-lc-a
-
Cytat:
Zamieszczone przez
wuzet
Z wczorajszych testów pięćdzieisiątki. Pełna dziura.
A sfociłeś coś mini, mini. A w ogóle to co to za obiektyw bo pisałeś, że 1,2 ale nie pisałeś jaki.
Cytat:
Zamieszczone przez
fura
Ja nie ale
Oby dwie nocne robiłem ma maks przysłonie. Trzeba popróbować.
A co do Lomo to chyba zostanę przy przycisku :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
fura
Ja nie ale wydaje mi się że jedną klatkę musisz prześwietlić i nie doświetlić za drugim razem ale to tylko takie moje przypuszczenie:)
---------- Post dodany o 13:05 ---------- Poprzedni post był o 12:54 ----------
Tutorial, niestety po angielsku ale są zdjęcia:
http://www.lomography.com/magazine/t...r-classic-lc-a
Kapuję. To rozsprzęglenie naciągu migawki od naciągu filmu. Sznureczki działaj na zasadzie włączania i wyłączania sprzęgła. Ciekawe rozwiązanie. Podobne widziałem w Pentaconie Six gdzie dodatkowo trza było okienko podglądu przesuwu filmu z tyłu zamontować. Dzięki.
-
Obiektyw to standardowe 50mm. Makro to nie jest, ale ma dosyc dobra minimalna odległość ostrzenia, bo 45 cm.
Jak narazie najjaśniejsze szkło w kolekcji. Jaśniej to juz tylko Voigtlander albo Leica.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
wojtek1234
Kapuję. To rozsprzęglenie naciągu migawki od naciągu filmu. Sznureczki działaj na zasadzie włączania i wyłączania sprzęgła. Ciekawe rozwiązanie. Podobne widziałem w Pentaconie Six gdzie dodatkowo trza było okienko podglądu przesuwu filmu z tyłu zamontować. Dzięki.
Szkoda mi dziury robić w obudowie :)
Cytat:
Zamieszczone przez
wuzet
Obiektyw to standardowe 50mm. Makro to nie jest, ale ma dosyc dobra minimalna odległość ostrzenia, bo 45 cm.
Jak narazie najjaśniejsze szkło w kolekcji. Jaśniej to juz tylko Voigtlander albo Leica.
Ma taki efekt jakby rozgrzanego powietrza nad asfaltem albo nad czymś co płonie :)
-
1 załącznik(ów)
Nocny LOMO-TUNEL. Efekt Lomo i pewnie tego skanera :)
https://forum.olympusclub.pl/attachm...1&d=1370777869
-
Dobra, jeszcze jedno z dużej dziury i spadam na spacer.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
CzaRmaX
Widzę tu potencjał dla multiexpo. Jeden kadr na ulicy [najlepiej z samochodami], a drugi w tym tunelu. Czas naświetlania o połowę krótszy niż pokazuje światłomierz. Tak bym to widział :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jarek_gd
Widzę tu potencjał dla multiexpo. Jeden kadr na ulicy [najlepiej z samochodami], a drugi w tym tunelu. Czas naświetlania o połowę krótszy niż pokazuje światłomierz. Tak bym to widział :)
Tylko problem w tym, że nie wiadomo co myśli sobie Lomo a po drugie nie możesz sam dobrać sobie czasów, jedynie co można ustawić to auto, przysłony, odległość i iso. :). Tak sobie myślę, że w przypadku Lomo pierwszy kadr dawać na auto a drugi dawać na największej przysłonie bo zawsze największa szansa, że nie doświetli :)
---------- Post dodany o 14:45 ---------- Poprzedni post był o 14:21 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
wojtek1234
Z odkurzonego LOMO LK-A :wink:
Bez retuszu. I można się spierać nad sensem fotografii pozyskanej przez takie "urządzenia" w dobie cyfrowej ale mimo wszystko warto zerknać i ... uśmiechnąć się:wink:
Ty się nie spieraj Wojtku, Ty rób zdjęcia a masz fajny zbiór aparatów z tego co widziałem. Nawet jak zrobisz coś na pół roku to się chwal. Tu się nikt nie pyta o sens bo sens jest sam w sobie ukryty. To tak jak z samochodami retro - nikt nie dyskutuje o ich osiągach, wyposażeniu, bajerach, tylko podziwia ich styl i elegancję nawet w swoich niedoskonałościach :). Moją obecna bolączka to, który aparat zapakować i pakuje dwa przez co każdy traci :). Co do wywołanych zdjęć to fakt, że czasami klepnę auto-tony w PS'ie lub zamiennie dopasowania, no i od czasu do czasu skadruje ale zawsze do oryginalnych proporcji lecz pozbywasz się tej całej otoczki robienia ze zdjęciami cudów i bajerów i wszystko wychodzi tak jak z kliszy. Przez analoga zaczynasz inaczej patrzeć i przyznam się, że mam wrażenie przechodzenia wtórnego analfabetyzmu bo jak patrzę na swoje zdjęcia z przed 15 i więcej lat to wydają mi się o wiele lepsze pod względem kadru i koncepcji. W cyfrzaku widzisz widok i nawalasz po 50 fotek z każdej pozycji a tutaj już tak dobrze nie ma i bardziej się zastanawiasz jak a nie ile :)
Cytat:
Zamieszczone przez
jarek_gd
Uściślijmy, do wielokrotnego naświetlania nie trzeba specjalnej kliszy "lomo" ani specjalnego aparatu. Zwykle w instrukcjach analogów bywają opisy, jak tego dokonać.
Próbowałem tego przed chwilą w Zenicie 312m bo nie mam w nim kliszy i nie da rady. Czego nie ustawię to zawsze przy naciągu kręci się któraś rolka.