odnośnie podniecania się :)
http://forum.nikoniarze.pl/showpost....&postcount=677
Wersja do druku
odnośnie podniecania się :)
http://forum.nikoniarze.pl/showpost....&postcount=677
Skuteczność C-AF (mZD 75-300)
http://www.flickr.com/photos/6342792...20530664/show/
Ja aktualnie w domu mam 3 rozne systemy (w tym nawet jeden Olka), co nie przeszkadza mi pisac jak cos jest nie tegens;)
I potrafie pochwalic jak jest za co...
Tyle, ze zadnej ideologii nie dorabiam, ani sie zbytnio nie podniecam dopoki sam nie sprawdze:)
pozdro
---------- Post dodany o 10:29 ---------- Poprzedni post był o 10:25 ----------
To napisze wiecej, do tej 1.8 dokupilem N1.4G AFS...
Tylko jaki to ma zwiazek z cytowanym przez Ciebie wpisem to niezabardzo wiem, chyba taki ze N1.8G AFS to po prostu zapierdalaka wsrod 50 bez podzialu na systemy...
pozdro
---------- Post dodany o 10:40 ---------- Poprzedni post był o 10:29 ----------
Chow-chow na wiekszosci zdjec ma ostrosc na nosku (jesli taki byl zamiar, a nie samowolna wola AF to nie ma zastrzezen), i GO taka ze raczej nietrudno aby w cos nie trafic.
O autach natomiast juz dawno pisalem w kontekscie 3 generacji penow...
Poczekajmy, az wiecej ludzi powypluwa w siec swoje zdjecia.
pozdro
-------------
sam13: Ja jestem Olytalibem i mam argumenty za systemem 4/3 i m4/3 . Po prostu na klubie OC omawia się wady i zalety danych modeli, a gloryfikowanie innych systemów wydaje się dziwne tutaj. Mam wiele uwag krytycznych do Olympusa, ale ogólnie system spełnia moje wymagania ... Jak widzimy zdjęcia Kolegów fotografujących inną marką to mamy porównanie i nie jest ono niekorzystne dla Olympusa--pozdrawiam serdecznie
...na jadącym szossą samochodzie (prób dwie) - obie git.
Jeżeli ściągnę "te próby" z karty - pokażę.
Obrazki z ISO 3200 i 6400 - dla mnie świetne.
Przecie mówiłem, że to SUBIEKTYWNE odczucie.
MBSZ- świetnie.
Nikogo przecie nie namawiam, żeby "w ciemno" kupował.
Pozdrawiam.
OK, thx.
Zatem czekam nadal:)
EDIT: Napisz prosze jeszcze z jakiego szkla strzelales do auta.
Jesli te 3200 to naprawde bedzie 3200 to mozna powiedziec, ze w koncu doczlapali do reszty na rynku tylko szkoda, ze tyle to trwalo.
Ja sie tylko pytalem bom ciekaw, zadnych pretensji, zali czy innych aluzji nie mialem i miec zamiaru nie mam :)
pozdro
Pojęcia nie mam o co Ci chodzi - ustawiono ISO 3200 - to ma być 3200 (6400 - też).
Wspominałem, że ignoran ze mnie totalny - wierzę w to co jest napisane, a nie wgłębiam się w to "co ktoś coś miał na myśli" pisząc 3200.
Ja tam tylko pstrykam i patrzę na efekty (jakość pstryku).
Pozdrawiam.
Obiektyw - założony był 12-50.
No i wlasnie chodzi o to iz czasami bywa, ze aparat pokazuje i zapisuje do exifa jedno, a rzeczywistosc pokazuje inne wartosci.
Czasami niektorzy producenci tak "drobnie" oszukuja i u jednego bedzie to iso3200 a u innego iso2000 ;)
Wiec nie ma co bic piany, poczekajmy chocby na DxO oni solidnie testuja i wykladaja kawe na lawe.
THX.
pozdro
---------- Post dodany o 11:24 ---------- Poprzedni post był o 11:22 ----------
Wystarczy, by byly ta sama metoda, jak juz wyzej wspomnialem DxO wystarczy jak umiesci u siebie tescik.
pozdro
Przecież to jest podstawowy tekst na wszelkich mozliwych forach: mam wypasionego Canona/Nikona FF który waży 300 kilo, i nie chce mi się go dźwigać więc nabywam micro Panasonica ze stałką, który wazy 300 gram. W efekcie 99% zdjęć robię micro-Panasem(imieniny cioci i teściowej, wyjazd nad zalew, wycieczka do Ciechocinka) a tylko 1% moim super FF(zdjęcia testowe dla nowego super obiektywu droższego od body, który nabyłem sam nie wiem po co).
W przypadku OM-D mamy aparacik minimalnie większy niż micro-Panas(albo inny Fuji X-10) ale z wizjerem i dużo lepszą guzikologią, ale jak potrzebujemy coś bardziej uniwersalnego do pod tego samego OM-D podpinam gripa i nieistniejącego super-zooma ze średnicą filtra 57 mm(a więc niezbyt dużego). Innymi słowy zlewamy całe to FF - to dobre dla statecznych Panów, którzy pstrykają swoimi L-kami fotki żonom i dzieciom pojadającym lody na miejscowej starówce w pełnym słońcu niedzielnego południa.
---------- Post dodany o 11:55 ---------- Poprzedni post był o 11:46 ----------
Mam na myśli np. takie zdjęcia robione najtańszymi lustrzankami Canona, jak myślę OM-D też by się nadał.
http://www.flickr.com/photos/mostakimtimur/sets/72157629573213605/
http://www.flickr.com/photos/mostaki...7623948027499/
Witam !
Z tym FF-em to nie jest wagowo az tak zle jak Ci sie wydaje.
5D MKII + EF 50/1.8 czy 5D MKII + EF 85 nie wazy tak naprawde az tak duzo ;)
Natomiast jak wezmiemy wagowo pod uwage zoomy to juz calkiem inna bajka ;)
Rok temu wazylem z ciekawosci to co mialem w Olku i to co w 5D MKII to wagowo mi wychodzilo tak:
Olek: 3.5 kg a Canon FF 6.5 kg.
Pozdrawiam
Ktoś pisał coś o wyższych czułościach więc pozwolę sobie wrzucić jedno zdjęcie (Waldek mam nadzieję ze się nie obrazisz ;) ). Zdjecie na ISO 3200 z obiektywem manualnym - to chyba była 35-tka albo 50-tka - ale niestety nie pamietam którym bo bawiłem się kilkoma szkłami
Zdjęcie jpg TYLKO pomniejszone i minimalnie wyostrzone bez żadnej innej ingerencji. Po kliknięciu plik JPG prosto z puszki.
A poniżej jeszcze jedno na ISO 1600 robione 20 f1,7:
---------- Post dodany o 10:59 ---------- Poprzedni post był o 10:46 ----------
I jeszcze jedno na ISO 8000 wykonane fish-em 7,5mm ciamcianga - bardzo polubiłem to szkieło :)
i drugie na ISO 20.000 wykonane 12-50:
Jak w powyższych przykładach nic nie grzebane - jpg prosto z puchy (po kliknieciu pełna wersja)
@epicure: odpowiedz miales w zdaniu, ktore zacytowales.
@dzarro: czasami odjezdzasz w nieznane krainy naprawde...
@sam13: jest OK, ale szalu tez jakiegos nie ma wyrywajacego skarpety z butow, wot jak reszta stawki, ktora to oferuje od dawna. Poza tym srednio wymierne jest rozprawkowanie nad jpg prosto z puchy no chyba, ze w kontekscie pozujacych modeli - a tu grono bylo zacne:)
pozdro
A propos dostępności - OM-D będzie w PL dostępny w połowie maja. Chyba Oly nie wyrabia z produkcją :???:
Ja mam pytanie trochę z innej beczki.
Co dobrego było w tych słoikach widocznych na trzecim zdjęciu z posta #1563 ??
Guinessa, Tyskie i nachosy El Sabor udało mi się zidentyfikować ale te słoiki nie dają mi spokoju.
Dżemiki zrobione przez Wieprza, palce lizać :grin:
Załącznik 63269
Witam uprzejmie szanowne grono forumowiczow, oki bez urazy, przepraszam w takim razie za niestosowne zachowanie, ale wracajac do tematu, sa dwa powazne braki OM-D5, brak iso 100 , bo przy jasnych szklach 1\4000s moze byc za malo, a nakrecac filtry w awaryjnych sytuacjach troszke klopotliwe, w moim starym olkuczesto kozystam z punktowego pomiaru swiatla dokladnie w punkcie pomiaru ostrosci, a w OM-D mialem kilka chybionych pomiarow, moze nie umialem ustawic punktu pomiaru, bo podswietlalo mi wiekszy obszar anizeli 2% kadru , sprawdzal ktos moze czy da sie to zrobic precyzyjniej
to kilka zdjec
na tych zdjeciach akurat , zmierzyl dobrze
Załącznik 63279Załącznik 63280a z tym byly klopoty
Zaraz, czy to są zdjęcia robione przy kontrolowanym, studyjnym oświetleniu? Bo jeśli tak, to jaki jest sens korzystania z automatyki ekspozycji?
tak oswietlenie stale, studyjne, ja mialem ten aparat pierwszy raz w reku i chodzilo mi ,zeby sprawdzic rowniez i pomiar punktowy swiatla, jak dziala , bo i w ktorym punkcie mierzy , bo jak pisalem obszar autofokusa byl zdecydowanie duzo wiekszy anizeli 2% kadru
No właśnie, tutaj żaden pomiar nie miał prawa działać poprawnie (zakładam, że lampy nie korzystały z pomiaru TTL).
oswietlenie bylo stale, a nie blyskowe, dlatego chcialem sprawdzic jak dziala pomiar punktowy , ktory ustawilem, moze ma ktos doswiadczenie z PENami podejzewam ,ze tam moze dzialac podobnie
A jakiego punktu AF używałeś?
palcem wskazywalem na monitorze, albo sam ustawial na twarz
Może pomiar punktowy dokonywany jest tylko w samym centrum kadru, bez względu na to, jaki punkt AF wybierzesz?
w moim e 330 wybieram zawsze srodkowy i po pomiarze blokuje ekspozycje i przekadrowywuje , a w OM-D nie umialem tak ustawic