Odp: M.Zuiko Digital 12mm F2.0
oj krótko, używam jeszcze obiektywów z epoki F4, i to moich obiektywów, którymi wtedy robiłem, a musisz mi uwierzyć na słowo, że wiele robię, do tej pory zajechałem już ich kilka , właśnie zoomów, jakoś stałek mi się nie udało :), dlatego piszę, że krótko jest na rynku
no nie do końca 50/1,8 działa :) - 35/1,8 też, a to są nowsze wypusty (choć 50 to też już stare czasy i nawiązanie do serii E, 18-200 już niestety mechanika słabiutka (mimo słusznej ceny)
W kwestii wytrzymałości zoomów. Mój ZD14-54 ma ponad 7 lat, przejechał niejedną pustynię (przypięty do E1, cały czas na karku, jedynie zabezpieczony UV), zaliczył tropikalną wilgotność, 20 st. mrozy oraz upadek z 2 metrów soczewką prosto w skały (błogosłwieństwo, że miałem założony polar). Działa bez najmniejszego problemu, w środku nie ma ani jednego pyłku, choć guma do zmiany ostrości się trochę wykruszyła, a uszczelka wewnątrz dziwnie przeskakuje przy zoomowaniu. Piszę to ponieważ wiem, że gdybym chciał go sprzedać, może dostałbym za niego z 500 zł w takim stanie, dlatego postanowiłem, że ma z E1 u mnie dożywocie, bo wiem, że jeszcze długo da radę.
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
Odpowiem Ci inaczej.Sztanga fajek kosztuje 50€.Jak palilem to 5-6 sztang miesiecznie to nie byl dla mnie zaden problem.W dwa miesiace przepalalem taki obiektyw.Czesto bylo tak,ze kupowalem dwie trzy sztangi,zeby nie zabraklo o 2-giej w nocy na dymka.Teraz nie pale.Obiektyw ten nie jest mi do niczego potrzebny,jednak gdybym go potrzebowal to bym go kupil.Kupil tak jak kupowalem te sztangi fajek,i nie myslalem wtedy,ze sa drogie.Teraz nie dam za paczke 5€.szkoda kasy i zdrowia.Czy mam pisac ze fajki maja cene z kosmosu,bo nie pale.
Tak, fajki maja cenę z kosmosu. Jak paliłeś, to byłeś po prostu za bardzo ogłupiony dymkiem, żeby to zauważyć :)
Mam ten obiektyw od kilku dni. Niestety nie było czasu, aby go dokładnie przetestować, ale muszę napisać o nim kilka słów. Cena to jedno. Zawsze będzie za drogo. Jeśli zaś chodzi o jakość wykonania to muszę przyznać, że robi wrażenie. Co do jakości optyczno-mechanicznych: ostry i szybki. Tak jak tego oczekiwałem. Napisać o nim 'Kawał dobrego szkła' to zabrzmi ironicznie, bo jest to niewielki kawałek dobrego szkła :D mały, cichy i dyskretny.
Cytat:
Zamieszczone przez
lookee
Mam ten obiektyw od kilku dni. Niestety nie było czasu, aby go dokładnie przetestować, ale muszę napisać o nim kilka słów. Cena to jedno. Zawsze będzie za drogo. Jeśli zaś chodzi o jakość wykonania to muszę przyznać, że robi wrażenie. Co do jakości optyczno-mechanicznych: ostry i szybki. Tak jak tego oczekiwałem. Napisać o nim 'Kawał dobrego szkła' to zabrzmi ironicznie, bo jest to niewielki kawałek dobrego szkła :D mały, cichy i dyskretny.
Jak nie było czasu na testy to po co się wypowiadać?
Chłopak chciał się tylko pochwalić, że se kupił... :)
Napisałem o swoim pierwszym wrażeniu, ot tyle. Popracuję tym obiektywem to zrecenzuję pewnie coś więcej. Sam wiele razy szukałem opini zwykłych użytkowników, testy na blogach, portalach generalnie nie różnią się od siebie za wiele; Suche informacje nt budowy, ostrości podanej w liczbach itp. To wazne, ale wg mnie ważniejsze są opinie ogółu.
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
Chłopak chciał się tylko pochwalić, że se kupił... :)
Nie potrzebuję się chwalić, aby zaspokoić swoją próżność :D
Przeglądnij moje wątki, tam jest dużo zdjęć z 12-ki.
Fajny, dobry sprzęt. Lekki, jasny i ostry od 2,0 Bardzo ładne rozmycie, szybkie ostrzenie. Niestety korekcja beczki tylko softem, szkoda.