Wystarczyłoby, aby zrobili podobny adapter to tego jaki Sony zrobiło do NEXa. I już byłoby porządne wspracie dla szkieł 4/3.
Wersja do druku
Wystarczyłoby, aby zrobili podobny adapter to tego jaki Sony zrobiło do NEXa. I już byłoby porządne wspracie dla szkieł 4/3.
Akurat tu się nie zgodzę, latać po mieście z dynamem u małego aparatu? Dziękuję poczeka/łbym na implementację podobną do konkurencyjnych rozwiązań.
Poza tym gdzieś czytałem (chyba na dpreview) i wyjątkowo się z tym zgadzam, że aby to było rozwiązane w szacunku do swojej bazy niewolników, taki adapter (dynamo) musieliby dawać gratis. Wiesz ile kosztuje osłona do 12/2.0...
O tym współdziałaniu z szkłami 4/3 to czytam już od ho, ho. I jakoś nic z tego nie wychodzi.
Nie żeby mnie to dotyczyło, bo i tak żadnego takiego obiektywu nie mam.
Zawsze można taki adapter zapiąć do GH3 lub E-M5 z gripem i już nie będzie dysproporcji w rozmiarze.
Jest o tym w tej czytance u Pekki - mają mocno ograniczony RD i (fajnie to Terada San wyjaśnia) czasami się nie wyrabiają z robotą tj. braki w funkcjonalności EM5 likwidowane aktualizacjami oprogramowania wewnętrznego korpusu.
Ja to czytam tak: "pro" będzie bardziej dopracowany nawet w kwestiach mniejszego kalibru (jak rozumiem sprzedawać go będzie wsparcie dla 43) więc jest duża szansa na 25p + większy bitrate.
BTW. Jak ta współpraca będzie wzorowa to taki 14-35/2.0 plus IBIS plus 25p to jest bajka ;) Z drugiej strony myślę sobie, że Oly chyba jednak nie da żadnego nowego fajnego zuma (akceptacja Janko potwierdzona certyfikatem SHG wskazana) zanim nie skończy doić za stałki a tu chyba zostało - wg wszelkiej maści plotek i listy życzeń - 150/2 lub 150/2.8 makro, 25/1.8 (17-stki nie liczę).
---------- Post dodany o 12:28 ---------- Poprzedni post był o 12:27 ----------
Mocno dyskusyjna kwestia, imho.
Tamron opatentował szkła ze światłem f/2.0 dla systemu Nikon 1, są to ekwiwalenty: 108mm, 95mm, 80mm.
Chciałbym, żeby Tamron zadebiutował w m4/3 z jasnym zoomem.