Odp: O perspektywie, ogniskowej i takie tam (wydzielone z wątku o Fuji X10/X50)
Cytat:
Zamieszczone przez
fret
Krakman, mam wrażenie, że Twoim hobby jest nadawanie starym słowom nowych znaczeń. Wiemy już co oznacza według Ciebie flaszka i perspektywa. Masz jeszcze jakieś ciekawe pomysły? :)
Charakterystyczne dla wątku jest to, że zwolennicy "perspektywy w perspektywie" nie potrafią wąsnoręcznie wykonać żadnych zdjęć na potwierdzenie swojej śmiałej tezy.
Nie wiem jak działa teraz galeria, ale w Twojej znalazłem jedno zdjęcie od maja 2010 (niezłe) Więc nie mów mi o własnoręcznie zrobionych zdjęciach. Pozostali niektórzy teoretycy nie mają wogóle swoich galerii.. Jeśli się mylę to przepraszam..
Cytat:
Zamieszczone przez
tymczasowy_
No tak, jak zawsze, inni wiedzą lepiej od nas samych...
Dyskusja zaczęła się kiedy inni z Tobą zaczeli dyskutować; chciałeś prowadzić monolog? :)
A zaczeli po Twoich kolejnych wypowiedziach typu "Podchodząc i odchodząc od obiektu zmieniam kadr, nie perspektywę".
Wypowiedź #1 nie zawierała jeszcze takich treści, które mogłyby wywołać dyskusję na kilkadziesiąt stron
Cytat:
Faktycznie powalająco trudne do zrozumienia, że chodzi o prespektywę jaką widać w kadrze.
Jeśli perspektywa kadru to po prostu perspektywa to po co wprowadzasz jakieś nowe pojęcia?
Cytat:
Cytat:
Zamieszczone przez skow
Animacja 3D Nefertiti.
Możliwości są 3:
1) zmieniała się odległość kamera-obiekt i kąt widzenia kamery; stała wielkość obiektu (sytuacja typowa w fotografii)
2) stała odległość kamera-obiekt; zmieniał się kąt widzenia kamery i wielkość obiektu
3) stała odległość kamera-obiekt i stały kąt widzenia; deformacji ulega obiekt. (a to już tylko w animowanych bajkach)
Ale ja pytałem o Twoje stanowcze stwierdzenie:
Na zdjęciach animacji "faraon" następuje ZMIANA PERSPEKTYWY [...] bo ZMIENIŁA SIĘ ODLEGŁOŚĆ fotografa od obiektu ... A tu wycofywanie się rakiem. Poza tym 1, 2, 3 też nie tłumaczą tego co widzimy w animacji.
Z NICZEGO SIĘ NIE WYCOFUJĘ.
Tylko sytuacja 1) jest możliwa w realnym świecie czyli w fotografii (zmiana perspektywy bo zmieniła się odległość)
Sytuacje 2) i 3) możesz spotkać najczęściej w animowanych bajkach (ale o szczegóły to pytaj się swojego synka - może Ci to wytłumaczy)
Jeśli chodzi o sytuację 2) to nie wiem jak byś dmuchał modelkę (dosłownie i w przenośni) to od tego jej głowa nie urośnie.
Cytat:
Poza tym 1, 2, 3 też nie tłumaczą tego co widzimy w animacji.
PYTANIE:
A co Ty widzisz na tej animacji?
Są jeszcze jakieś inne możliwości?
PS.
Ta animacja jest trochę kiepskawa ze względu na to, że nie nie ma jakiś punktów odniesienia.
Na podłodze i ścianie powinny być wymalowane równoległe linie.
Wtedy można by było ocenić co faktycznie zmieniało się.
Cytat:
Zamieszczone przez
Krakman
Nie wiem jak działa teraz galeria, ale w Twojej znalazłem jedno zdjęcie od maja 2010 (niezłe) Więc nie mów mi o własnoręcznie zrobionych zdjęciach. Pozostali niektórzy teoretycy nie mają wogóle swoich galerii.. Jeśli się mylę to przepraszam..
Krakmanie, czy mogę obejrzeć gdzieś Twoją galerię? Plizzzzzz
Oczywiście!!!! jest dostępna... Nie umiesz znaleść??? Są tam dobre i mniej dobre zdjęcia ale są!! mam dać linka czy sam znajdziesz....?
Już, dzięki. Ponieważ niespecjalnie udzielałem się na forum (może to i lepiej) to nie miałem okazji zapoznania się z funkcjami galerii. Znalazłem. Thx.
Jak dzieci. Jak małe, ślepe, bezmyślne bachory... Dawać więcej.
Ja się już boję zdjecia zrobić, bo mi się jeszcze perspektywa przekręci ;)
Choć pomijając pewne brzydkie zapędy z wycieczkami ad personam, to kilka postów bardzo ciekawych (niekoniecznie na temat ;) )
Cytat:
Zamieszczone przez
tymczasowy_
A Ty byłbyś tak uprzejmy odpowiedzieć czy jest możliwe wykonanie takich zdjęć bez zmiany ogniskowej? Króciutko tak lub nie. Tym bardziej, że ja o to pytałem 155 postów wcześniej :wink:
Byłbym, pomimo że nie dostałem odpowiedzi od Ciebie. Krótka odpowiedź. Nie.
A rzeczywista (dokładniejsza) nie można uzyskać takich zdjęć, (przykłady, które zamieszczałeś) bez zmiany ogniskowej z jednoczesną zmianą odległości od obiektu fotografowanego. Po to aby obiekt pierwszoplanowy, pomimo zmiany ogniskowej zajmował w kadrze taką samą "pozycję". Ty uparcie twierdzisz, że nie ruszając się z miejsca samą zmianą ogniskowej uzyskasz taką perspektywę jak np. zdjęcia z rzeźbami.
Cytat:
Zamieszczone przez
Krakman
Gdzieś jeszcze pałęta się mój wątek z kilkoma portretami, a jak chcesz pooglądać więcej, to zajrzyj tu: http://www.maxmodels.pl/manfret.html