Architektura bajeczna! Tam mógłbym żyć!
Wersja do druku
Architektura bajeczna! Tam mógłbym żyć!
Jak najbardziej się udało. Ale brakuje mi w serii takiego zdjęcia, które klimatem byłoby zbliżone do 479, tyle, że z zapalonymi latarniami ulicznymi. Tak, wiem czcza gadanina, nie od Ciebie przecież to zależało. Sama się wkurzam robiąc wieczorne fotki, bo niebo jest cudnie wybarwione, ale miasto jeszcze ciemne, a jak zapalą światła, to niebo już nie takie... Ciekawe, jak w innych porach roku, na wiosnę powinno chyba być lepiej, przynajmniej u mnie...
Się rozpisałam... a co do Twoich fotek to nadal najbardziej podoba mi się 479.
A, i jeszcze wpadł mi do głowy taki pomysł: jakby pokazać to zmieniające się światło, ale na przykładzie jednego, takiego samego kadru?:roll:
Rewelacyjne jak zwykle. :D
Zaglądam regularnie, ale raczej bez emocji.
Ostatnie jednak są całkiem fajne.
z ostatnich to 477 najbardziej mi się widzi
pzdr
kapitalne seryjki pokazujesz, nocą bajkowo jest - oczywiście w Twoim wykonaniu ;)
pzdr
Przyjemne miejsca to i zdjęcia wpadaja w oko. Złotą godzinę a raczej jej wpływ jest zauważalny na ostatnich bo wtedy ta charakterystyczna barwa i kolor nieba o tym mówią.
Z ostatnich dla mnie 478. i 479. oraz ostatnie prezentowane w Galerii.
Dziękuję wszystkim, którzy zachcieli napisać parę słów :grin:
Nie bardzo rozumiem, na tym zdjęciu palą się latarnie :wink:
Miło mi, cieszę się, że tym razem się spodobało :grin:
Nie mogłem się oprzeć i "przemyciłem" takie "moje" zdjęcie :-P
To to o czym pisał Wiejo i zarazem trochę z tego, co postulowała Agulka. Prawie ten sam kadr, zrobiony w odstępie ok. 18 min. Widać różnicę w barwie światła. Na koniec taka planetka :grin::
Następne pstryki :wink:
Już z innego miejsca :grin:
485 - szkoda, że u góry zabrakło do pełnej symetryczności, ale prawie nie widać:)
486 - czemu tak wąsko...panorama tutaj się aż prosi:)
Nowoczesne budynki, wieżowce, drapacze chmur, mosty, kto by pomyślał, że to wdzięczne obiekty do fotografowania. Osobiście tylko "przy okazji" strzeliłabym taką fotkę. Jednak podziwiam prace takie jak miedzy innymi twoje, gdzie widać umiejętność patrzenia, dostrzegania niuansów.
Pamiętam, co powiedział kidyś Mirek54, zapytany dlaczego "robi" tylko kwiatki (czy jakoś tak) - bo nie uciekają, nie trzeba za nimi biegać (w każdym razie, tak to zapamiętałem).
Podobnie jest z budynkami, można spokojnie popatrzeć, poszukać ciekawego kadru- czasem mi się udaje :). Jak nie ma światła albo pomysłu, można przyjść kiedy indziej- budynek na ogół stoi w tym samym miejscu :wink:
Ciekawe jakie byłoby twoje marzenie wyjazdowe aby pofocić takie nieuciekające obiekty???
Miałam kiedyś okazję w Hongkongu ale niestety moje umiejętności były jeszcze głęboko ukryte :wink: i nie przywiozłam zbyt wielu udanych fotografii. Kto wie, czy dziś udałaby mi się tam coś upolować?
Powinnam poćwiczyć bo zasłyszałam, że istnieje szansa wycieczkowa na Emiraty. Odpukać w niemalowane:wink:
Przychylam sie do zdania Wanilii, że potrafisz wypatrzyć i ująć obiekt w ciekawy sposób. Na 485- gdzie deformacja miesza sie z symetrią podoba się. Na 486 chmurki nadają przestrzenność i mają pierwszeństwo przed zabudową ale jedno i drugie fajnie się uzupełniają.
wojciech_gd, wanilia, Wiejo- dzięki za opinie :)
Znalazłem pasaż handlowy, co prawda tuż przed zamknięciem i dlatego nie ma ludzi.
Kupa rur, teowników a za tym całym złomem budynek:
I tu cię mam!:wink:
Na pierwszym krzywo! A na drugim jeszcze bardziej :wink::grin: :lol::lol::lol:
Helmtuh, na poważnie, dlaczego na pierwszym zdjęciu pierwszy plan po lewej leci? Czy spotkałeś się ze zdjęciem którego nie da się wyprostować? Ćwiczyłam, ale ślepa chyba jestem i nie zawsze się udaje.
Serdecznie pozdrawiam :grin:
I znów cieszysz nasze oczy twoimi zdjęciami z tego betonu i stali nie tęskni mi się za tym ale teraz chciał bym tam wrócić i spojrzeć na to wszystko twoimi oczami.
Pozdrawiam
Karol
No ... masz mnie :mrgreen:
A tak na poważnie, na pierwszym jest równo (tak mi się wydaje :-P) krzywo i z lewej, i z prawej (tylko drzewo trochę maskuje). Próbowałem prostować ale kadr jest za ciasny i prawa strona górnego łuku, "wychodziła" z obrazka. Postanowiłem nie prostować do końca.
Jeśli chodzi o drugie, to jest to sklejka (panorama w pionie) z trzech zdjęć robionych spod samej konstrukcji. Jakiś czas temu, doszedłem do wniosku, że nie wszystko można/warto prostować. Często wygląda to karykaturalnie. Czasem lepiej udać szeroki kąt albo wręcz "rybie oko" :grin:
maj0nez- dzięki za miłe słowa :grin:
Muszę przyznać, że naprawdę ciekawie wyglądają te konstrukcje. Skupiają oko i dają wrażenie większej przestrzeni.
Brzydkie światło miałeś na 491., szkoda bo ciekawa ta plątanina. Ja to wiesz... tradycyjnie poszłabym w stronę większej abstrakcji i ciachnęła wszystkie "realne" motywy typu niebo, drzewo, chodnik itp ;)
Z tego co mam, nic się nie da "ciachnąć"- zbyt duży krop, jak na mój pomysł kadrowania. Na razie taki fragment:
Ładne te "złomowiska"...:wink:, jako umysł ścisły i do tego techniczny, podoba mi się harmonia i symetria konstrukcji...
Pozdrawiam
Szczerze mówiąc nie przypadam za tego typu zdięć... Ale... Twoje naprawdę są fajowe :)
Nawet (tak w tajemniecę) próbowałam wymodzić coś takiegoa ale szkoda kliszy, tfuuuuu, karty :wink:
Pewnie z tego samego powodu, ja też na to tak patrzę :grin:
Podeślij coś (tak w tajemnicy :-P), spróbuję ocenić, coś doradzić. Nie potrafię dać gotowej recepty. Jak mnie obiekt/budynek zainteresuje, to zaczynam mu się dokładnie przyglądać. czasem udaje się znaleźć odpowiedni kadr :grin:
Na ostatnim przyciełabym LGR i LDR (żeby te skośne linie of fug na samej krawędzi, nie przeszkadzały w odbiorze u góry też ten drobiazg ).
Widziałem to przy kadrowaniu ale mi to nie przeszkadzało :roll: Może masz rację z LG (stempelek)? LD bym jednak zostawił :wink:
Ja takie elementy wycinam bo mnie wkurzają, bo taka fuga np. choć uzasadniona w swoim jestestwie to jednak obiektyw ją pogrubił i przybliżył i mnie denerwuje, ale ja nerwus jestem:wink:
jak kapie woda a nie daj Boże ktoś cmoka w celu usunięcia czegoś spomiędzy zębów w środku komunikacji to mogłabym dusić , mordować :twisted:...
zagalopowałam się :wink::grin:
No dobra, przekonałaś mnie :grin:
Tak lepiej?
Dla mne- bez dwóch zdań!
I gdyby nie nasze dialogi podejrzewam, że nikt by nie dostrzegł twoich kombinacji :wink:
Dobrej nocy :grin:
Dobranoc :grin:
helmuth- fajnie wychodzą Ci te zdjęcia architektury :) na prawdę fajnie :)