Odp: O perspektywie, ogniskowej i takie tam (wydzielone z wątku o Fuji X10/X50)
Cytat:
Zamieszczone przez
Krakman
łukasz ....... No! za to pole to Ci wypomnę "scyzoryka" kieleckiego :wink:
Dziękuję. Dumnie noszę to miano. :)
Cytat:
Zamieszczone przez
lukasz78
Dziękuję. Dumnie noszę to miano. :)
Nie ma za co. Ja dumnie wychodzę na pole. :mrgreen:
Cytat:
Zamieszczone przez andtor2
Aby wykazać takie błędne stwierdzenia:
Cytat:
Zamieszczone przez tymczasowy_
Kręcąc tylko zoomem zmieniasz perspektywę kadru ...
Cytat:
... Prespektywa zależy wyłącznie od ogniskowej...
Co do tego:
Cytat:
Podchodząc i odchodząc od obiektu zmieniam kadr, nie perspektywę. ....
Zrób sobie mały test. Ustaw na zoomie najmniejszą ogniskową i zrób fotkę, potem ustaw największą ogniskową i zrób taki sam kadr. I teraz porównaj perspektywy.
Robiłeś taki test? Chyba zgodzisz się, żeby zrobić taki sam kadr na najmniejszej i najdłuższej ogniskowej, dla tej najdłuższej będziesz musiał odpowiednio się oddalić. Jeśli nie robiłeś, sfotografuj sylwetkę osoby aby zmieściła się cała w kadrze przy ogniskowej np. 50 i 100mm. Dla ogniskowej 100mm będziesz musiał zwiększyć odległość od osoby aby cała zmieściła Ci się w kadrze. Faktycznie perspektywy będą różne, ale nie można zrobić dwu takich samych kadrów z tego samego miejsca przy ogniskowej 50 i 100mm. Czyli Twoje twierdzenia są błędne. Odległość pełni tu kluczową rolę.
Nie sądzę co prawda abym Cię przekonał
A teraz wróć się do pierwszego postu w tym wątku. Przeczytaj wypowiedż TOKIN. Potem przeczytaj uważnie i ze zrozumieniem moją odpowiedź skierowaną do TOKIN (i w tym kontekście pozostałe moje wypowiedzi).
PS
Wracając do sensu wycinania, to faktycznie jest tu kilku takich, co w tym widzą cały sens fotografii.
Cytat:
Zamieszczone przez
tymczasowy_
A teraz wróć się do pierwszego postu w tym wątku. Przeczytaj wypowiedż TOKIN. Potem przeczytaj uważnie i ze zrozumieniem moją odpowiedź skierowaną do TOKIN.
Przeczytałem, ba nawet zacytowałem. Także inne Twoje wypowiedzi z pierwszej strony wątku.
Wracając do Twojej propozycji testu takiego samego kadru wykonanego z najmniejszą i największą ogniskową i następnie porównać perspektywy.
Byłbyś tak uprzejmy odpowiedzieć czy jest możliwe wykonanie takich zdjęć nie przemieszczając się? Króciutko tak lub nie.
Cytat:
Zamieszczone przez
Krakman
Nie ma za co. Ja dumnie wychodzę na pole. :mrgreen:
Dumnie bo pewnie masz sporo hektarów i wysokie dopłaty z UE.
Z takiej perspektywy Świat wygląda inaczej. :)
Cytat:
Zamieszczone przez
andtor2
Przeczytałem, ba nawet zacytowałem. Także inne Twoje wypowiedzi z pierwszej strony wątku.
No to szkoda tylko, że nie zrozumiałeś i zacytowałeś z kontekstu wyrwane odpowiedzi.
OK, to, że nie rozumiesz moich wypowiedzi, albo nie chcesz zrozumieć, odpuszczam.
Ale napisz jak rozumiesz wypowiedź TOKIN: "GO zależeć będzie jak zawsze od odległości względem sceny - nie muszę tak jak Ty włazić fotografowanemu do gardła. Jak odległość będzie kilka metrów, to GO wcale nie będzie mała, będzie w sam raz."
Cytat:
Zamieszczone przez
lukasz78
Dumnie bo pewnie masz sporo hektarów i wysokie dopłaty z UE.
Z takiej perspektywy Świat wygląda inaczej. :)
he he ale śmieszne...
Dlaczego wykręcasz kota ogonem? Nie znasz odpowiedzi na pytanie? Proponujesz test i nie wiesz jak go zrobić?. Wezmę malutki zoom 14-45mm.
I jak, nie przemieszczając się uzyskam takie same kadry z 14 i 45mm?, a może to zbyt trudne pytanie?
Cytat:
Zamieszczone przez
andtor2
Dlaczego wykręcasz kota ogonem? Nie znasz odpowiedzi na pytanie? Proponujesz test i nie wiesz jak go zrobić?. Wezmę malutki zoom 14-45mm.
I jak, nie przemieszczając się uzyskam takie same kadry z 14 i 45mm?, a może to zbyt trudne pytanie?
Otrzymasz taką samą perspektywę w kadrach, z tym , że na 14 będzie więcej , szerzej , inny wycinek rzeczywistości, na 45 będzie środkowy fragment z tego z 14mm.
Pozdrawiam AP.
PS, na chyba , że to będzie mglisty dzień i chodzi Ci o tak zwaną perspektywę powietrzną, to też będzie ona taka sama.
a tak swoją droga ostatnio lubię ogniskowe z przedziału 12-20 mm.
Cytat:
Zamieszczone przez
andtor2
Dlaczego wykręcasz kota ogonem?
Kurcze, pewnie nauczyłem się od swoich oponentów.
Cytat:
Zamieszczone przez
andtor2
Nie znasz odpowiedzi na pytanie?
A Ty znasz na moje? Z resztą o czym my tu mówimy, jak Ty nie rozumiesz lub nie chcesz zrozumieć od czego zaczęła się cała ta draka z perspektywą.
Cytat:
Zamieszczone przez
andtor2
Proponujesz test i nie wiesz jak go zrobić?. Wezmę malutki zoom 14-45mm.
I jak, nie przemieszczając się uzyskam takie same kadry z 14 i 45mm?
Tak samo jak Ty nie uzyskasz takich samych kadrów bez zmiany ogniskowej.
Cytat:
Zamieszczone przez
andtor2
a może to zbyt trudne pytanie?
Kozaczymy?
Cytat:
Zamieszczone przez
andtor2
Wracając do Twojej propozycji testu takiego samego kadru wykonanego z najmniejszą i największą ogniskową i następnie porównać perspektywy.
Byłbyś tak uprzejmy odpowiedzieć czy jest możliwe wykonanie takich zdjęć nie przemieszczając się? Króciutko tak lub nie.
A Ty byłbyś tak uprzejmy odpowiedzieć czy jest możliwe wykonanie takich zdjęć bez zmiany ogniskowej? Króciutko tak lub nie. Tym bardziej, że ja o to pytałem 155 postów wcześniej :wink: