Odp: M.Zuiko Digital 45mm 1.8
Witam !
Czyli wynika z tego testu, ze dla przyslon f.4 - f.5.6 szklo jest najostrzejsze a dla f8 najbardziej wyrownane na calym kadrze.
Zauwazylem, ze dla f 1.8 GO jest tak mala, ze ramka punktu AF na wyswietlaczu jest zdecydowanie za duza i trudno jest
AF ustawic w 100% na oko modelki aby nie zalapal sie przypadkowo zamiast ostrego oka -> ostry nos i nieostre oko ;)
Trudno ustawic AF na oko modelki jak kwadracik jednoczesnie obejmuje oko i nos.
Tak samo gubil mi sie AF ustawiajac AF zamiast na oko to znowu na wlosy.
Trzeba wielu fotek aby wybrac te... TRAFIONE ;)
AF w EPL-1 jest nieco plywajacy jesli chodzi o trafnosc przy malej GO.
Przy zdjeciach w pomieszczeniu jak fotografowana osoba jest na tle jasnego okna to AF czesto nie moze zalapac ostrosci na te osobe.
Szkoda ze dla FL-36R EPL-1 nie potrafi skorzystac ze wspomagania AF tej lampy ?
Szklo 45 / 1.8 jest naprawde super ale mam wrazenie, ze AF nieco nie radzi sobie dla takich wyzwan.
Pozdrawiam
Cytat:
Zamieszczone przez
Darekw1967
Zauwazylem, ze dla f 1.8 GO jest tak mala, ze ramka punktu AF na wyswietlaczu jest zdecydowanie za duza i trudno jest
AF ustawic w 100% na oko modelki aby nie zalapal sie przypadkowo zamiast ostrego oka -> ostry nos i nieostre oko ;)
Trudno ustawic AF na oko modelki jak kwadracik jednoczesnie obejmuje oko i nos.
Tak samo gubil mi sie AF ustawiajac AF zamiast na oko to znowu na wlosy.
Trzeba wielu fotek aby wybrac te... TRAFIONE ;)
Tak samo miałem z 5D i 85LII. Między innymi właśnie dlatego dali w EOS MFA - ostrzysz na nosie, ostre jest oko.
W Oly rewelacyjne do tego nadaje się VF-2 :)
Cytat:
Zamieszczone przez
Darekw1967
AF w EPL-1 jest nieco plywajacy jesli chodzi o trafnosc przy malej GO.
Trzeba pamiętać, że to CDAF, u mnie jest podobnie, poza tym w ekstremalnych ;) warunkach AF w PL1 (póki co tylko na tym szkle) poddaje się (brak kontrastu = brak AF), dlatego ja Olka sobie biorę na dwór/pole w ładną pogodę, dla super kolorków. Do low light mam GF1 ze wspomaganiem AF lampką.
Cytat:
Zamieszczone przez
Darekw1967
Przy zdjeciach w pomieszczeniu jak fotografowana osoba jest na tle jasnego okna to AF czesto nie moze zalapac ostrosci na te osobe.
Używasz wykrywanie twarzy czy standardową ramkę/środkowy punkt?
Spróbuj ustawić ramkę "na granicę głowa/tło. Połowa ramki na głowę, połowa poza głowę, imho w ten sposób podpowiadasz ;) gdzie jest kontrast = AF
Cytat:
Zamieszczone przez
Darekw1967
Szkoda ze dla FL-36R EPL-1 nie potrafi skorzystac ze wspomagania AF tej lampy ?
Ale co to da? Podpowie tylko w ciemności gdzie jest kontrast i... użyje wciąż za/dużego punktu AF, imho.
Do tego dochodzić może opóźnienie AF spowodowane "wzorkiem z lampy" jak w innych systemach ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
Darekw1967
Szklo 45 / 1.8 jest naprawde super ale mam wrazenie, ze AF nieco nie radzi sobie dla takich wyzwan.
Na szczęście Jedynka to pieśń przeszłości. Problemu nie mają Trzecie PENy, te odjeżdżają nawet GH2.
gietrzy, fakt, wątek sprzętowy, ale to sprzęt do produkowania obrazów, a nie do produkowania opisów :) Po prostu mam wrażenie, że szkło jest super, tylko korpusy Olka nie potrafią tego "super" wykorzystać. Pośrednio potwierdza to fakt, że więcej ciekawych sampli pochodzi z Panasów. Porównywanie 5D+85 (dowolne) z mikrusem nie ma sensu, mikrus jest ekwiwalentnie 2-3 razy ciemniejszy, więc problemy z za małą GO powinny być w nim bez porównania mniejsze. Gdyby 5D nie radził sobie z ustawieniem ostrości na f3,6 , to chyba częściej by lądował na śmietniku, niż w torbie fotografa :)
Poza tym irytują mnie takie testy jak ten ostatnio podlinkowany. Super słupki, a w samplach poruszony gołąb i brak sensownego portretu. Ja akurat słupkami nie fotografuję...
Pozdrawiam
Witam !
Uzywam centralny punkt AF a wykrywanie twarzy mam wylaczone.
Korzystam z wizjera VF-2 i bardzo niewielkie roznice w ostrosci ciezko na oko w nim zauwazyc.
Brakuje mi tutaj RASTRA, cos co mi pokaze idealne zgranie ostrosci na zadany niewielki obszar punktowy ustawianej ostrosci.
Pozdrawiam
Cytat:
Zamieszczone przez
Darekw1967
Korzystam z wizjera VF-2 i bardzo niewielkie roznice w ostrosci ciezko na oko w nim zauwazyc.
Brakuje mi tutaj RASTRA, cos co mi pokaze idealne zgranie ostrosci na zadany niewielki obszar punktowy ustawianej ostrosci.
Próbowałeś poświęcić jotpega? Ustaw raw+jpg i zmień w stylu obrazka ostrość na +2. Powinno choć troszeczkę pomóc.
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
...chcesz mi powiedzieć, że mając GF2 i 14/2.5 w kieszeni, dodatkowo uwiążesz sobie na szyi na spacer po parku 5D2@85LII :mrgreen:
Generalnie nie robię zdjęć na spacerze. Albo wychodzę z domu z zamiarem robienia zdjęć w skupieniu i wtedy waga sprzętu mi nie przeszkadza (czasem przeszkadza jego rozmiar, jeśli chcę fotografować dyskretnie), albo wychodzę na spacer i się relaksuję. Jakoś nie potrafię pogodzić jednego i drugiego. Za każdym razem, gdy próbuję, ze zdjęć nie wychodzi nic ciekawego, a i ze spaceru nie mam za bardzo przyjemności.
Poza tym nigdy nie noszę aparatu na szyi :)
Jak wychodze bez jedynki koniona na spacer, to wiem, ze trafie jakis kadr, zas z jedynka, to pierzchaja ludziska ech....
pozdrawiam serdecznie
Janek
7 załącznik(ów)
No i stało się. Pozostałem wierny Olkowi i tuż przed weekendem przyjechał do mnie zestaw micro 4/3 w tym 45mm. Powiem Wam, że jestem zakochany w tym obiektywie. W ogóle po 3 dniach uważam że przejście na micro4/3 to jest bardzo dobre posunięcie (jestem amatorem który lubi oglądać ładne zdjęcia i czasami stara się też robić dobre foty, ale targanie lustrzanki spowodowało że coraz rzadziej ją zabierałem).
Poniżej kilka sampli (sample z JPGa, tylko przeskalowane do 1200x900).
PS. Nie mogę znaleźć ale wiem, że już tutaj czytałem, ktoś też miał (ma) taki problem. Otóż, w plikach ORF z prawej strony mam taki wąski fioletowo-niebieski pasek (wzdłuż całej prawej krawędzi). Nie podoba mi się to :(
Załącznik 56390Załącznik 56391Załącznik 56392Załącznik 56393Załącznik 56394Załącznik 56395Załącznik 56396
Cytat:
Zamieszczone przez
absolon
To u mnie,
wcale Ci się nie dziwię.
Jak Mirek zauważył to wina wywoływarki. Najnowsza wersja RT już nie ma tej przypadłości. Na starszych wersjach wystarczyło zastosować korekcję geometrii obiektywu i wada znikała. Zwróć uwagę, że jak w menu zastosujesz korekcję geometrii obiektywów, to na jpg-ach nie ma tej kreski.
Nie wiem jakiej wywoływarki używasz.
Głownie z 12/2, ale jest kilka fajnych kadrów z 45/1.8
http://forums.dpreview.com/forums/re...ssage=39663976