ZD35 wymaga cieprliwości, ale daje radę :P
Wersja do druku
ZD35 wymaga cieprliwości, ale daje radę :P
A tutaj link do ringa nie wymagającego akumulatorka i zasilania :D
http://fuzzcraft.fuzzphoto.eu/ringlight4-0.html
Koniec OT z mojej strony.
Szkło naprawdę warte polecenia. DO macro, ale i portretowi nie zaszkodzi. Czasami długo ostrzy, ale w dobrych warunkach bez zadnego kłopotu.
Mógłbyś wrzucić jakieś portreciki z tego szkła? Zastanawiam się nad nim...
Urlopuję - we wrześniu ok?
Oki :-) Ale da się tym robić portrety? Jak wygląda w porównaniu do kita 14-42 przy 35 mm?
Ciutke jasniejszy jest, bo kit na 35 ma juz ciemniej. Jest ostrzejszy i moim zdaniem ma ładniejszy bokeh.
Trzeba bardziej na niego uważać - nieosłonięte wnętrzności wylażą ;) - czasami, w gorszych warunkach dłużej ostrzy, chałasując przy tym - ale przy portretowaniu demon szybkości nie jest potrzebny. To oczywiście nie jest szkło stworzone pod portret. Ze szkieł macro w kwestii portretowej pewnie lepiej sprawdzi sie 50mm, ale tu dochodzi kwestia ceny.
Wszystkim sie da ;p
Ale jezeli chcesz portret, to 50tka...
portret tym obiektywem wychodzi fajny.mimo,że nie jest to klasyczna portretówka,w powównaniu z 14-42,35-tka jest zdecydowanie lepsza co wcale nie dziwi.Cena tego szkła przemawia również na jego korzyść.
A może jakieś sample portrecików? Byłbym wdzięczny. Marzy mi się 50, ale na razie jest poza moimi możliwościami finansowymi. Gdyby tylko 35 miała trochę lepsze światło. Brakuje mi nie drogiej stałki ze światłem 2.0. Myślałem o OM 50/1,8 ale brak AF jest dal mnie dużą niedogodnością.