jak robisz z wybudowaną tą problem z dokładniejszym określeniem poza tym JAKI W TYM MASZ CEL?
Wersja do druku
Poprostu chcę ją sprzedać a kupujący pytał się o to.
Mam pytanie ; mianowicie lampa mi nie zoomuje, palnik się nie rusza a na wyświetlaczu coś miga. Z aparatem się łączy bo zasięg błysku się zmienia
Witam.
Mam trzy pytania:
1) Czy ktoś z forumowiczów używa 48-ki z Olkiem E-500 ? Jeśli tak to proszę napiszcie jak się sprawuje.
2) Czy zakup 2-letniej lampy jest dobrym rozwiązaniem ? Czy taka lampa powinna jeszcze trochę bezawaryjnie "pobłyskać" ? Ile błysków/lat to dla lampy wiek dojrzały ?
3) Na co zwrócić uwagę przy zakupie tej lampy ?
Z góry serdecznie dziękuję za pomoc :)
Ja mam metza z olkiem e 500. Sprawuje się moim zdaniem bardzo dobrze. Ponad rok ją mam i nie zawodzi. Polecam. Nie mam wielkiego doświadczenia ale mam porównanie z fl-ką 36 którą dostałem jako gratis do e 30. Moim zdaniem metz jest lepszy (dużo szybciej się ładuje i ma większą moc) choć na pewno zaletą flki jest jej mała wielkość (ją zabieram przeważnie na wycieczki i urlop itp ze względu właśnie na wagę i rozmiar. Gdybym miał jednak mieć tylko jedną lampę to na pewno z tych dwóch wybrałbym metza. Bierz ją i się nie zastanawiaj z e 500 fajnie współpracuje.
A ja odwołam się do 2 części pytania - wszystko zależy jak i ile była przez kogoś używana.
Może być 2 letnia lampa, która błyskała 500 razy na urodzinach u Cioci, a może być 2 letnia lampa, która zaliczyła 20 wesel i milionpińćset innych błysków.
Niestety jeżeli nie jesteś pewny sprzedającego to jest to loteria.
Ja kupiłem używanego FL'a kiedyś od jednego z forumowiczów i do dziś działa już w kolejnych rękach.
Mam takie pytanko co do Metz'a - otóż jak obrócę palnik lampy w obojętnie którą stronę (oprócz pozycji "właściwej") nie działa mi zoom (po prostu ustawia się w jedno położenie, na wyświetlaczu mam kreseczkę i nie przestawia się wraz ze zmianą ogniskowej) - czy to normalne?
I jeszcze drugie pytanie - co dokupić do rozproszenia światła, jakiś odbłyśnik czy może dyfuzor?
Jak już wątek jest o wszystkim dotyczącym tej lampy to zapytam czy ktoś kupował jakieś dobre etui (pokrowiec) do tej lampy? Przestaje mi się mieścić w torbie i chyba wyląduje w zewnętrznej kieszeni. Możecie coś polecić?