Moim zdaniem prędzej uskładasz na Note 4 niż oni pokochają WP.
Wersja do druku
Troszeczkę polityki: nowa aktualizacja udostępni pierścień przysłony na systemowych Pana-Lajkach.
Mogli by taką samą aktualizację zrobić dla reszty aparatów.
Nie do końca rozumiem stronę 42 instrukcji, pomożecie? Czy M1 ma tryb Manualny w filmikowym trybie?
Ale mieszają w głowach z tym nowym firmware :)
http://www.43rumors.com/ft4-surprise...rmware-update/
Dziękuję.
---------- Post dodany o 21:14 ---------- Poprzedni post był o 21:07 ----------
Jestem dobrej myśli. Moim zdaniem to będzie KO, używki w USA zdarza się wyrwać za $8xx!
Ciekawe (nikt o tym nie wspomina) czy w tej aktualizacji rozszerzą zakres iso w wideo do chociaż 6400.
Czyżby jednak? http://www.43rumors.com/ft4-image-of...g-on-the-e-m1/ :-)
A na koniec okaże się że jednak nic z tego :-P
Co za emocje! :D
Oly przywali z grubej dwururki, jeżeli to prawda.
Pytanko: czy jotpeg F w Oly to ten z najmniejszą kompresją?
Szkoda, że cały cyrk marketingowy myli 4K z UHD, ludzie mogą mieć zawroty głowy przy sprawdzaniu specyfikacji kart grafiki, rzutników, częstotliwości odświeżania na poszczególnych złączach w monitorach, etc.
Swoją drogą ciekawe jaki procent użytkowników będzie umiało zrobić sensowny użytek z tego hipotetycznego 4K...
To nie jest istotne, nie każdy musi być nylepszym czy Jankiem by kręcić SOBIE filmiki. Lepiej ocalać od zapomnienia w UHD niż w FHD, przynajmniej dzisiaj jest już wybór w mikro, jeśli chodzi o wideo. Do tej pory było tylko GH. Przypominam, że jestem optymistą.
Dlaczego piszesz hipotetycznego?
/edit: o Boziu! Wygrałem :)
Silnik UHD nowego oprogramowania to - podobno - kodek Panasonika, bitrate ten sam co w GH4!!!
Aktualizacja - podobno - dotyczyć będzie także gniazda kart sdxc, które po tej aktualizacji będzie w stanie wykorzystać Sandiska 280 MB/s!!!
Jeżeli Oly nie zapomni o m5, m10 to trzeba być panem pawianem, żeby nie wejść w m43 tylko dla tych puszek, najlepiej kupionych na rynku wtórnym.
Bo ta plotka już się ze dwa, jak nie trzy razy zmieniała. Najpierw miało być 4K, potem nie być, teraz znowu ma być.
Mnie tam, jak już pisałem, FullHD aż nadto wystarczy (ale ja jestem zacofany, nawet telewizor mam tylko HD Ready), ale nie obraziłbym się gdyby te 4K dodali też do EM-10 :-)
Ciekawe swoją drogą czy zastosowana matryca narzuca też jakieś ograniczenia w temacie filmowania...
Myślałem, że piszesz o line skiping vs pixel bining lub o rozdzielczości obiektywów.
Wydarzenia poprzedzające Targi w Koloni czas zacząć!
Nareszcie ktoś z redaktorów zapytał o .dng. Terada jednak nie pozostawia złudzeń - wywoływarka Oly jest najszybsza..
http://www.photoreview.com.au/storie...esigners-speak
No co Ty, ja się na tym nie znam :-D Nawet nie rozumiem tego co napisałeś...
Cóż, DNG nie jest chyba jakoś szalenie popularny?Cytat:
Wydarzenia poprzedzające Targi w Koloni czas zacząć!
Nareszcie ktoś z redaktorów zapytał o .dng. Terada jednak nie pozostawia złudzeń - wywoływarka Oly jest najszybsza..
http://www.photoreview.com.au/storie...esigners-speak
Czy oprócz Pentaxa ktoś jeszcze stosuje ten format?
Z powodu wyników finansowych (wspomniany w Samyangowym wątku przez Janka sentyment) powinni zacząć preferować rozwiązanie użytkowników, dodam skromnie: swoich użytkowników. Mała rzecz dla programisty a odbiła by się w Sieci takim echem jak Robin Wong czy inne Oly spektakle artystyczne właśnie z powodu tego, że tylko Pentax i Oly takie udogodnienie mają w swoich puszkach.
Wymówek raczej nie mają. Na logikę: Terada mówi (link u góry), że nie wchodzą w wideo bo nie ma ustanowionych wspólnie standardów a czymże innym jak nie standardem ztcp otwartym jest .dng? Ile osób procentowo używa tylko tego Olympus Viewer Master a ile Adobe... no nic jak dadzą dobre video w naszym klatkarzu, to tak już wcześniej wspomniałem ja już wygrałem :mrgreen:
/edit: Nowy zrzut
Jeśli wprowadzą wideo 4K to będzie dobry ruch :)
Jeszcze lepiej, jak wprowadzą to w starszych body.
IMHO UHD do E-M5/M10/P5 nie wprowadzą. Z dwóch powodów:
1. Robią firmware dla matrycy Panasonica z E-M1 i pewnie oprogramowanie tego trybu dla matryc Sony wymagałoby dodatkowej pracy.
2. Muszą jakoś segmentować rynek, w przypadku wyboru korpusu pomiędzy E-M5/M10 a E-M1 to może być dodatkowy haczyk na nabycie droższego modelu.
Po cichu liczę na lepsze tryby filmowe (i większy bitrate!!!) dla E-M10 z racji tego, że ma ten sam procesor co E-M1. Ale raczej się nie napalam, szanse oceniam na 20-30%.
Nie zdziwiłoby mnie, jakby poszli trendem np. profesjonalnych odbiorników GPS. Masz sprzęt za 10k zł, ale możesz co najwyżej nim mierzyć z dokładnością, jak smartfonem, a jak chcesz lepiej, to zapłać (za każdą pierdołę 2-5k) to przyślemy ci kod odblokowujący.
Tu raczej chodzić może o to, że świadomie wypuścili M1 jako model flagowy, z nie do końca zamkniętą specyfikacją (patrz 7D soft ztcp 2.0) z różnych powodów. Mi najbardziej kojarzy się to z tym, że Panas w swojej aktualizacji do GH4 idzie w s-log czy wręcz cineDNG czyli wideo w rawie, po takiej aktualizacji, nie ma bata, musi pozwolić Oly, na bycie konkurencyjnym na rynku hybryd.
Dla mnie najważniejsze jest to, że do GH4 Panas nigdy nie wypuści "mojej aktualizacji" czyli nie zlikwiduje jeszcze większego mnożnika (2.3x) w trybie C4K, już przemilczę 24 kl/s ;).
Wciąż ciekawe i wciąż nie wiadomo co będzie w nowym firmware E-m1
http://www.43rumors.com/ft4-image-of...g-on-the-e-m1/
Wszyscy lecą teraz tylko na 4K. Moim zdaniem równie ciekawe będzie dodanie Slow Motion na HD i FullHD.
Zrobiliby lepiej kompensację ekspozycji w trybie manualnym, a nie bawią się w takie pierdółki.
Troszeczkę informacji nt. beta testów nowej wersji oprogramowania do M1 od samego testera!
Moje słowa kluczowe: slog, większy bitrate (pi razy drzwi jakość), pełny wybór kl/s, slomo, zer0 problemów z przegrzewaniem się, ograniczenie długości pliku wideo (prawo unijne) i te bardzo niepokojące: brak M2 w planach, dużo większe problemy finansowe niż się może wydawać i między wierszami: słaba lub bardzo słaba sprzedaż modelu flagowego, ograniczenie strat finansowych poprzez "dozbrojenie" M1 w funkcje przydatne filmowcom z nadzieją na zwiększenie sprzedaży.
Zanim ktoś mnie zminusuje: koleś ujawnił swoje dane, także to nie jest żaden anonim tylko człowiek z ekipy Iron Man 2.
Mówił Janko, ja prosiłem, cały świat się dziwił, jak można było skaleczyć 30 kl/s taką... kamerę. Trzeba było kolejnego tąpnięcia, żeby japoński beton skruszał.
http://www.eoshd.com/2014/09/4k-olympus-om-d-e-m1/
---------- Post dodany o 22:31 ---------- Poprzedni post był o 22:22 ----------
Jak pstrykałem D3 bardzo mnie zdziwiło jak ten aparat w trybie tylko dla nylepszych czyli M... pomaga użytkownikowi. Każde zdjęcie pięknie dociągnięte do prawej, ostre (czas się nie zmieniał tylko iso). Bajka, w sumie ten tryb mógłby się nazywać AUTO-PRO. Potem gdzieś przeczytałem, że firma to (auto iso) jeszcze ulepszyła.
Od niedawna jest też w Fuji.
Jest tez w Canonie.
No to nie mam pytań
http://www.43rumors.com/ft4-one-more...-upgrade-info/
W informacji do której link dał Gietrz, jest jeszcze czarniejsza informacja. Olympus nie tyle nie planuje na razie następcy e-m1, co ze względu na problemy finansowe firma nie ma w planach nowego korpusu z serii o-md "The next OMD is not even on their plan, they had a financial issue and they need to make profit from the OMD E-M1, so what’s the best way "
Generalnie firma jest w dołku i liczy, że poprawka firmware e-m1 napędzi sprzedaż i zyski "...if they will release a new OMD right now, the Olympus company will die, it is not the right moment, the gear OMD E-M1 + new firmware update will boost both market (videography and photography) and more recently they had a strong interest towards the cinema industry, etc.
E-M1 jest drogi. Owszem ma kilka zalet względem konkurencji, ale jednak kosztuje tyle co EOS 6D. Topowe modele APS-C są od niego zauważalnie tańsze.
X-T1, A77mk2, D7100, EOS 7D - wszystkie znacznie tańsze. Jeśli ktoś nie zna doskonale swoich potrzeb i jeśli akurat E-M1 nie wstrzeli się w te potrzeby idealnie to nie dziwię się że trudno jest mu przebić się przez taką konkurencję.
Możliwe że nowy firmware poprawi sytuację. Tak samo premiery nowych szkieł z serii Pro powinny trochę zwiększyć sprzedaż. 40-150 2.8 pasuje do E-M1 dużo bardziej niż do E-PL7 :-)
po raz kolejny postawię niepopularną na tym forum tezę - aparaty Olympusa są za drogie! Ok, niech na debiucie mają wysoką cenę - napaleńców których można skroić jest mnóstwo, ale nie aż tyle by utrzymywać przeszacowaną cenę przez 2 czy 3 lata... Aparaty są świetne (mój jak pamiętacie "nielubiany" E-M5 co chwila mnie zachwyca) ale wołanie za ten aparat 4,5 tysiaka to jednak była przesada... zdecydowałem się na zakup tylko dlatego że w promocji był dobry obiektyw w gratisie. Równie wspaniały jest E-P5 - ale znów, cena zabijała... może jeszcze gdyby mi ktoś rok temu powiedział że w połowie tego roku stanieje o 25% to bym nań poczekał i kupił... a tak to zarobiło Fuji... E-M1 ma wiele cech które zachwycają. Ale za te pieniądze można mieć semi-pro lustrzankę APSC z dobrym obiektywem, "mityczną tzw. pełną klatkę" albo jakiegokolwiek flagowca konkurencji (w tym przypadku jeszcze na obiektyw zostanie).
Klienci potrafią liczyć pieniądze, a własne pieniądze zawsze liczy się najdokładniej. Myślę że gdyby ceny aparatów Olympusa, tak jak produkty konkurencji, taniały o 25 - 30 % po 9 - 12 miesiącach od debiutu to sprzedaż i zyski byłyby dużo większe.
---
ale... ja się tam nie znam, ja zawsze wszystko wszystkim chętnie za darmo bym porozdawał, taki Janosik ze mnie :)
Te niusy nie brzmia dobrze, juz tam pal licho M1, ale ogolnie nieciekawie sie w Olku dzieje, oby to byly tylko ploty i szybko sie z tego podniesli.
pozdro