Od wydania pierwszej puszki G1 w 2008, jakosc RAW sie nie zmienila, poza GH1 (i GH2). Jedynie z JPG'ami walcza.
Ja bym sie nie spodziewal zadnych zmian po RAW w GF2, bo jak by byly - od dawna glosno by sie o tym wszedzie mowilo.
A jak często zmieniasz jakieś skomplikowane ustawienie poza przesłoną/czasem/korektą/ev z okiem przy wizjerze? Iso może od biedy... ale resztę?
Patrzę na e-1 gdzie WSZYSTKO jest wyprowadzone na puszkę i rozklimiam z czego korzystam gdy mam oko przystawione do okularu... dwa pokrętła i czasami przycisk iso.
Nie trzeba.
http://www.youtube.com/watch?v=xoLXh...eature=related
Kadrować można.
No... mnie się zdarza więcej mieszać - być może przyzwyczajenie z lustrzanki?
Żebyśmy się dobrze zrozumieli - nie gderam złośliwie, przyzwyczajam się, ba nawet łapię się na tym, że wciskam te guziczki bez odrywania oka od wizjera i...nawet trafiam;) - często:cool:
Ale wiecie jak to jest - do dobrego człowiek się szybciuchno przyzwyczaja, do gorszego... bywa trudniej:cool: Taka ludzka natura:!:
Do gabarytów PENa i jego masy w torbie foto na moim ramieniu - przyzwyczaiłam się w 5 minut:grin:, do guzikologii... adaptacja postępuje wolniej:wink:
Piszecie, jakby ten Lumix nie mial w ogole zwyklych przyciskow, a ma.
Zauwazcie - ze to pierwszy Lumix - gdzie mozecie w normalny sposob miec szybki dostep do ulubionych, wybranych funkcji. Mnie np. brakowalo tego wczesniej.
Przeczytałem cały wątek. Bardzo chwalicie GF1, test na Fotopolis wyszedł rewelacyjny na Optycznych też było dobrze. Ja cały czas szukam aparatu dla siebie. Myślę nad E-PL1 choć ten GF1 też wygląda nieźle. Czy jakość zdjęć z obu aparatów przy tym samym obiektywie jest porównywalna czy też są różnice (JPG). Który z nich ma szybszy AF w trudnych warunkach oświetleniowych jak z szumem przy iso 1600. Z góry dzięki za wszystkie uwagi
Niestety na Allegro nie ma GF1 jak kształtują się ceny modeli używanych.?
Pozdrawiam
Dawid
JPG - z Olka dostaniesz na dzien dobry swietny obrazek. W przypadku Panasa, jak dograsz sobie recznie (po paru probach) kolory - rowniez bedziesz zadowolony (tak przynajmniej twierdza Ci co uzywaja GF1 i JPG).
AF - szybszy w Panasie, masz tez doswietlenie dioda, Oly jej nie ma.
ISO 1600 - masz porownywarki w necie. Pamietaj ze w GF1 ISO 1600 da Ci krotsze czasy, niz wiekszosc sprzetu nie u43. Czy poziom szumu i szczegolow Ci odpowiada, czy nie - kwestia indywidualna, rozni ludzie maja rozny prog akceptowalnosci oraz rozne potrzeby powiekszen.
(Ja w 90% nie mialem potrzeby wychodzic poza ISO 800, szklo 20mm f/1.7 niemal obowiazkowe).
Ceny? Nowy na Alle 899 PLN u sprawdzonego sprzedawcy z Wrocka.
a jak w gf1 wygląda sprawa video w stosunku do epla?