-
Odp: barmichal76 - moje fotografie
Cytat:
Zamieszczone przez Bodzip;1116163...[FONT=arial
Jeszcze raz na zakończenie - cenię sobie Twoje niezależne zdanie, ale... wybacz - krytykować każdy potrafi. Pokaż lepiej.
Pozdrawiam Bogdan[/FONT]
Ja bym nawet napisał: pokaż inaczej.
Ja do Stacji Radegast przymierzałem się już wielokrotnie. Na zdjeciach tego nie widać (poza 351), ale przy budynku stacji stoi pociąg z oryginalnymi starymi wagonami (bydlęcymi). Jeszcze nie udało mi się zrobić zdjęcia, które moim zdaniem oddałoby nastrój i specyfikę tych wagonów. Może Tobie się udało - chętnie zobaczę, choćby w moim wątku bądź w wątku ze zdjęciami z Łodzi.
Pozdr
---------- Post dodany o 10:55 ---------- Poprzedni post był o 10:50 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
realnasty
Za każdym razem czytając tego typu wypowiedź zastanawiam się: a nie można być świetnym znawcą, nieumiejącym jednocześnie tworzyć? Czy każdy krytyk literacki musi być świetnym pisarzem, a każdy marszand pierwszorzędnym malarzem?
Absolutnie nie każdy krytyk musi być świetnym fotografem. Powinien moim zdaniem mieć wtedy dogłębną wiedzę na temat, w którym się wypowiada. Deepee jest może świetnym fotografem lub/i znawcą fotografii. Nie wiem -jesteśmy na forum internetowym :)
Nie mam problemu z przyjęciem krytyki. Po prostu mam inne zdanie :)
Pozdr
-
też uważam że nie każdy krytyk foto musi być świetnym fotografem
niemniej zdecydowanie bardziej cenię sobie tych krytyków którzy swoimi pracami pokazują że się da zrobić to co krytykują i pokazują u innych..
mentalność Polaków wykazuje skłonności do narzekania - dlatego osobiście nie przepadam za postacią krytyków samych w sobie - w sensie nie tworzących danego rodzaju sztuki że tak to określę... ale to takie moje zdanie - które oczywiście z czasem może się zmienić ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
barmichal76
Przecież właśnie to napisałem.
Czyżby? :-) "Uważam, że nie potrzeba robić na poważnie wszystko co wiąże się z martyrologią. Można spróbować pokazać miejsce kaźni bardziej pozytywnie."
Cytat:
Zamieszczone przez
barmichal76
Chodzi mi po prostu o to, że mimo okrutnej historii, którą upamiętnia m.in. Radegast, życie toczy się dalej. Przerysowując: rodzą się dzieci, przeżywają swoje radości, itp. Oczywiście o historii nie wolno nam zapominać i pokolenia, które bezpośrednio nie były jej świadkami powinny być o niej uczone.
Nadal nie rozumiem, o co chodzi z tą nadzieją, która jest nadal i którą można pokazać omawianym zdjęciem.
Cytat:
Zamieszczone przez
barmichal76
W połączeniu z Twoją wypowiedzią w poście 1271 rozumiem, że ze względu na powagę miejsca i na jego styl/architekturę należy uzbroić się w aparat najlepiej z obiektywem standardowym, poczekać na pochmurną pogodę a jeszcze lepiej na deszcz i wtedy fotografować??? Z tym się nie mogę zgodzić.
Nie musisz, nigdzie nie pisałem reczy, które sugerujesz. Zresztą gdyby tak było, to znaczyłoby to, że skrytykowałem w czambuł cały zestaw. Przypominam, że wypunktowałem dwie, no niech będzie, że ostatecznie trzy rzeczy. Co do reszty zdjęć, uważam, że są ok, mimo że zrobione zostały przy mniej neutralnym świetle. Jeśli chodzi o te bardziej neutralne warunki, przy których niby obstaję, żadne konkretne tezy nie padły. Odsyłam do postu wyżej.
Cytat:
Zamieszczone przez
barmichal76
Nie uważam, żeby zastosowanie rybiego oka w jakiś sposób naruszało powagę miejsca.
Też tak uważam. Niestety sądzę również, że użycie rybiego jest błędem, bo sugeruje, że chciałbyś pokazać w przerysowany sposób to miejsce jako miejsce z efektowną architekturą. A tutaj mamy miejsce pamięci bez takiej architektury. Podobnie jak w przypadku tego kadru ze słońcem, obstaję przy tym, że to tylko odwraca uwagę od meritum.
Cytat:
Zamieszczone przez
barmichal76
Ja bym nawet napisał: pokaż inaczej.
Michał, przemyśl, czy to służy takim dyskusjom. :-) Zresztą dobre zdjęcia tego miejsca już widziałem. Sam nie miałbym nic nowego do zaproponowania, zwłaszcza tym, którzy - jak czytam - chcieliby w takiej fotografii efektu 'łoł' ;-).
Cytat:
Zamieszczone przez
barmichal76
które moim zdaniem oddałoby nastrój i specyfikę tych wagonów.
Rozważyłbym możliwość, że fotografia pewnych rzeczy nie odda i trzeba w tym miejscu być.
-
Ładna fotorelacja i kawał historii.
-
1 załącznik(ów)
Michał szacu za foty ze stacji Radegast. Podczas zlotu w Łodzi zaprowadziłem tam kilku forumowiczów. Jak jechaliśmy na zlot do Chełmna pokazałem to miejsce Warudze, ziemi i Tropickowi. Podobało im się. To mistyczne miejsce. Ja się tam jeszcze wybiorę wieczorem, podczas deszczu. Ten bruk i latarnie, będą świetnie oddawać klimat tego miejsca.
Pozwól że coś pokażę.
1. Kapitan Waruga zwiedza Radegast.Załącznik 126648
:grin:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
deepee
Czyżby? :-) "Uważam, że nie potrzeba robić na poważnie wszystko co wiąże się z martyrologią. Można spróbować pokazać miejsce kaźni bardziej pozytywnie."
Pominąłeś część następnego zdania, które napisałem: "...choć nie oznacza to, że nie powinno się być poważnym".
Cytat:
Zamieszczone przez
deepee
Nadal nie rozumiem, o co chodzi z tą nadzieją, która jest nadal i którą można pokazać omawianym zdjęciem.
Nic tutaj nie poradzę - nigdy nie byłem dobrym pedagogiem i jaśniej nie potrafię...
Cytat:
Zamieszczone przez
deepee
Nie musisz, nigdzie nie pisałem reczy, które sugerujesz. Zresztą gdyby tak było, to znaczyłoby to, że skrytykowałem w czambuł cały zestaw. Przypominam, że wypunktowałem dwie, no niech będzie, że ostatecznie trzy rzeczy. Co do reszty zdjęć, uważam, że są ok, mimo że zrobione zostały przy mniej neutralnym świetle. Jeśli chodzi o te bardziej neutralne warunki, przy których niby obstaję, żadne konkretne tezy nie padły. Odsyłam do postu wyżej.
Jeśli to, że przejaskrawiam również nie było jasne to przepraszam. Nadal podtrzymuję chęć zobaczenia zdjęć w bardziej neutralnych warunkach, które Twoim zdaniem są bardziej adekwatne do fotografowanego miejsca.
Cytat:
Zamieszczone przez
deepee
Też tak uważam. Niestety sądzę również, że użycie rybiego jest błędem, bo sugeruje, że chciałbyś pokazać w przerysowany sposób to miejsce jako miejsce z efektowną architekturą. A tutaj mamy miejsce pamięci bez takiej architektury. Podobnie jak w przypadku tego kadru ze słońcem, obstaję przy tym, że to tylko odwraca uwagę od meritum.
Tu pozostaniemy przy swoich opiniach :)
Cytat:
Zamieszczone przez
deepee
Michał, przemyśl, czy to służy takim dyskusjom. :-) Zresztą dobre zdjęcia tego miejsca już widziałem. Sam nie miałbym nic nowego do zaproponowania, zwłaszcza tym, którzy - jak czytam - chcieliby w takiej fotografii efektu 'łoł' ;-).
Myślę, że moje sformułowanie "pokaż inaczej" jak najbardziej może służyć takim dyskusjom. Zwłaszcza, że sugeruję, żeby zastąpiło "pokaż lepiej" - ocena lepiej/gorzej jest subiektywna, a inne spojrzenie na ten sam temat może mieć walor edukacyjny i zachęcić tych, którzy jeszcze na Stacji Radegast nie byli żeby ją odwiedzić.
Cytat:
Zamieszczone przez
deepee
Rozważyłbym możliwość, że fotografia pewnych rzeczy nie odda i trzeba w tym miejscu być.
Może tak, ale ja i tak będę próbował :)
Pozdr
-
1 załącznik(ów)
-
Fajoskie :D Ale chyba kapkę trzeba wyprostować.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
barmichal76
354
A co one fociły? :) Fajne :)
-
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
realnasty
Fajoskie :D Ale chyba kapkę trzeba wyprostować.
Faktycznie, mogłem się postarać.
Cytat:
Zamieszczone przez
CzaRmaX
A co one fociły? :) Fajne :)
mniej więcej to - kościół p.w. Św.Jakuba
355 Duet
Załącznik 127689
Pozdr
-
dobry duet :)
poprzednie sytuacyjne też miłe w odbiorze
-
duet - wesoły. ładne kolory
-
-
3 załącznik(ów)
Dzięki, że zaglądacie :)
W sobotę przy okazji zakupów w jednym z łódzkich centrów handlowych trafiłem na konkurs tańca break-dance. Miałem całe 30 minut, więc efekty nie powalają. Mimo, że nie jestem fanem hip-hopu to wyczyny niektórych tancerzy zrobiły na mnie wrażenie.
356 - 358
Załącznik 127914
Załącznik 127915
Załącznik 127916
Pozdr
-
Jakoś inaczej obrobiłeś niż zwykle? Z jednej strony podoba mi się wyrazisty podział czerni, bieli i szarości, z drugiej jednak strony biele i czernie wydają mi się płaskie. Ale to w sumie szczegół.
Uwielbiam break-dance - taki taniec połączony z taką muzyką. Oczywiście jako widz :D
-
Cytat:
Zamieszczone przez
bufetowa
Jakoś inaczej obrobiłeś niż zwykle? Z jednej strony podoba mi się wyrazisty podział czerni, bieli i szarości, z drugiej jednak strony biele i czernie wydają mi się płaskie. Ale to w sumie szczegół.
Znalazłem nowy preset w lightroomie ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
bufetowa
Uwielbiam break-dance - taki taniec połączony z taką muzyką. Oczywiście jako widz :D
Żałuję, że nie miałem więcej czasu na oglądanie występów. Niektórzy zaprzeczali istnieniu grawitacji :)
Prowadził raper i beatboxer Rademenez (pierwszy raz widziałem i słyszałem) - jak w przerwie między pojedynkami tanecznymi zaczął "freestyle", czyli improwizowany rap, to nie mogłem przestać słuchać.
Pozdr
-
Cytat:
Zamieszczone przez
barmichal76
Dzięki, że zaglądacie :)
W sobotę przy okazji zakupów w jednym z łódzkich centrów handlowych trafiłem na konkurs tańca break-dance. Miałem całe 30 minut, więc efekty nie powalają. Mimo, że nie jestem fanem hip-hopu to wyczyny niektórych tancerzy zrobiły na mnie wrażenie.
356 - 358
Pozdr
Świetny secik a jaki wygłaskany! Dla mnie ostatnie jest genialne, perspektywa ludka w ludku super.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Saboor
Świetny secik a jaki wygłaskany! Dla mnie ostatnie jest genialne, perspektywa ludka w ludku super.
Dzięki :) Trzecie lubię z tego samego powodu.
Pozdr
-
Cytat:
Zamieszczone przez
barmichal76
Dzięki :) Trzecie lubię z tego samego powodu.
Pozdr
Do Ciebie fajnie się zagląda,
co spojrzenie na kadr to inne wrażenie
i inny detal ściąga wzrok, Dzięki Michał.
-
Na 356 fajnie wyszła ta panorama wyklejona na szybach na budynku w tle. Z tym Twoim rybim okiem można byłoby spróbować zrobić centralnie i bliżej ten kawałek budynku z wyklejonymi szybami w panoramę z ludźmi na pierwszym planie lub bez nich. Przy tej obróbce na 99% wyszłoby jak naturalne odbicie w szybach i chyba fajnie by wyszło:)
-
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
CzaRmaX
Na 356 fajnie wyszła ta panorama wyklejona na szybach na budynku w tle. Z tym Twoim rybim okiem można byłoby spróbować zrobić centralnie i bliżej ten kawałek budynku z wyklejonymi szybami w panoramę z ludźmi na pierwszym planie lub bez nich. Przy tej obróbce na 99% wyszłoby jak naturalne odbicie w szybach i chyba fajnie by wyszło:)
Chyba rozumiem o co chodzi :) Może kiedyś spróbuję.
359
Załącznik 128349
-
Cytat:
Zamieszczone przez
barmichal76
Chyba rozumiem o co chodzi :) Może kiedyś spróbuję.
Spróbuj z tym swoim rybim okiem i z tą Twoją obróbką - może wyjść bardzo fajnie :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
barmichal76
359
Dobrze uchwycone!
-
2 załącznik(ów)
-
klawisze i wc podoba mi się
jeśli chodzi o klamerki to nie wiem:roll:
-
Klamerki też takie... muzyczne :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
bufetowa
Ee tam: muzyczne a klucze gdzie?
-
Na początku pięciolinii (się nie załapały) :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
bufetowa
Na początku pięciolinii (się nie załapały) :)
No i partytura siadła. ;-)
-
Bardzo klimatyczne obie fotki, tylko klamerki do wyprostowania.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
realnasty
Bardzo klimatyczne obie fotki, tylko klamerki do wyprostowania.
Real Nasty, co Ty tak na tym prostowaniu zafiksowana jesteś ?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
bufetowa
muzyczne światełko
-
Fajnie, że zaglądacie. Dzięki.
Klamerki może rzeczywiście mogłyby być prostsze. Wrzucone z fortepianem, jak niektórzy się domyślili, bo rzeczywiście muzycnie mi się widziały.
Pozdr
-
klawisze fortepianowe rządzą, super zdjęcie, klamerki trochę słabsze ale wpasowują się :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Dzuiko
Real Nasty, co Ty tak na tym prostowaniu zafiksowana jesteś ?
Nie lubię krzywych zdjęć, co poradzę?
-
3 załącznik(ów)
362 - nieostrość to wynik panoramowania ;)
Załącznik 129417
363 King Size
Załącznik 129418
364 Ona i ja
Załącznik 129419
Pozdr
-
Pierwsze zdjęcie powinno mieć tytuł "One i my" ;)
Na środkowe miałeś fajnego pomysła.
Ostatnie - panią jakoś rozjaśniałeś na twarzy?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
bufetowa
Ostatnie - panią jakoś rozjaśniałeś na twarzy?
Nic selektywnie nie robiłem. Teraz widzę, że jakośstrasznie płaskie to zdjęcie. Żle obrobiłem.
Pozdr
-
Cytat:
Zamieszczone przez
barmichal76
362 - nieostrość to wynik panoramowania ;)
362
363 King Size
364 Ona i ja
Pozdr
Coś mi nie "leży" cny Michale ta wrzuta:
362 za dużo się dzieje w tle
363 czarna masa
364 jest pies jest kobitka i ... i nic.
Czekam na następne z utęsknieniem.
-
Cytat: