A ja mam baaaardzo starego Heliosa 44-2 58/2,0. Pierścień przesłony lata jak w kapeluszu, trzeszczy przy ustawianiu ostrości, ale robi tak:
Wersja do druku
A ja mam baaaardzo starego Heliosa 44-2 58/2,0. Pierścień przesłony lata jak w kapeluszu, trzeszczy przy ustawianiu ostrości, ale robi tak:
ja jakiś czas temu bawię się porst'em color reflex 50mm f1.8 na około f2 już jest ostry cały obraz
ostrzy od 50 cm
do tego mój egzemplarz ma zmatowioną tylną soczewkę
ludzie jeszcze polecają pentacona
Renn- sample, sample ;) PS a Ty nie miałeś przypadkiem jakichś szpejów M42 na zbyciu? Tak mi się przypomniało. :wink:
Gundi - skoro już w tym wątku o szkłach mowa - jak się Peleng spisuje?
Mysikrólik mam trochę szpeju na sprzedaż tylko powiedz co chesz :wink:
sample będą może jutro :wink:
właśnie może jakieś zdjęcia z pelenga :-P
jak go zamocowałeś obrazu masz bagnet 4/3 czy masz m42>4/3
ostrzy na nieskończoność :?:
sample będą może jutro :wink:
Hm - czyli coś mi Hades dobrze wspominał - PS odezwij się jak możesz do mnie na GG: 3714841. :wink:
Dogmasterka o ile pamiętam wspominała mi kiedyś, że jej Peleng nijak na nieskończoność nie ostrzył.
Peleng prawie równy Zuiko na F8, bardziej jedynie aberruje. Poniżej F8 jest mgiełka. Mój Peleng (od Dogmasterki:)) ostrzy na nieskończoność, może mam inną przelotkę m42 > 4/3...
Nie mam w tej chwili za bardzo czasu szukać sampli nie edytowanych(sesja), ale postaram sie wrzucić coś jak tylko znajde chwile spokoju.
Spiral II
Prefabet Little Planet
Dzięki Gundi, zachęcająco to wygląda. ;) Prostować się coś z tego da, czy nie warto?
PS dla ciekawych wrzuciłam test swojego Sonnara: https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=16408
Da się, był chyba już nawet ten temat poruszany.
Tutaj bardzo brutalnie prostowałem w raw therapee przez korekcje znieksztalceń na max
Machinery
Tutaj mniej butalnei przez plugin do PSa fisheyehemi
Fort Vandalism
E-3, Helios-40-1 white, f/1.4
jpg, vivid
No świetne te heliosowe przypadki są...
Tylko zdobyć tego heliosa...
ja mam heliosa 58mm f1:2 tylko czekam na przelotke
Ja sobie właśnie kupiłem Crestar 2.8 135mm, a teraz muszę tylko kupić adapter i biegnę przetestować.
W końcu chyba opanowałem trochę tair 'a 300/4.5, co myślicie o jakości?
iso 400, pełne kadry, oba z ręki, oba f4,5.
mały błąd, drugi kadr jest trochę przycięty.
wg mnie dwójka super! opanowałeś :)
Znaczy nie chodzi mi o kadry tylko o jakość szkiełka :wink:
na drugim zdjęcie występuje lekka arebacja
popatrz sobie na wąsy kotka
w takiej cenie, z taką ostrością i w takim wieku daję rade bardzo dobrze! jestem orędownikiem staroci na m42, nie jestem natomiast orędownikiem tego, że ceny tych szkieł idą systematycznie w górę na rynku wtórnym.
No ceny idą w górę od czasu jak można podpiąć te leciwe szkiełka do cyfrówek. Ja swojego taira kupiłem za 170zl z rozwaloną przysłoną, kilka godzin po otrzymaniu paczki już był w pełni sprawny.
To jest jeszcze kwestia tego, czy właśnie tak jak Ty Magnum ktoś umie naprawić :) Ja tam jestem kicha z takich rzeczy, a czasami widać naprawdę niezłe sztuki, tylko trzeba wiedzieć jak je naprawić. :)
PS Pomijam fakt, że niektóre ceny są jednak lekko przesadzone. :shock:
I na nieszczęście tak się składa, że własnie tych, które mnie interesują w sposób szczególny :)
Wniosek może być taki, że fotografia cyfrowa (lustrzankowa) niewiele zmieniła. Na niektóre obiektywy sprzed lat nastu ciągle ślinka cieknie tak, jak lat temu ... naście ;)
To tak, jak z rodzynkami w "marnym" cieście - mało ich jest i każdy chce trafić...
(ja też chcę ;))
Jak uważacie warto dać takie ceny za te szkła:
1. REVUENON 1:1.4/55 za 280zł?
2. PENTACON 50mm f/1.8 za 150zł?
Siemka, kupiłem sobie na allegro mieszek do zenita za 50zł stan bdb nówka sztuka, w opakowaniu z instrukcją cyrylicową :P.
Załączyłem go pod E-510 do tego helios, i tu jest moje pytanie czym się ustawia ostrość? Tylko tym pokrętłem w mieszku, czy też pokrętłem do ostrości w obiektywie.
Długością miecha.
Nie, nie długością miecha!
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Moim zdaniem nie.
Witam. Wracając do zablokowanego pierścienia ostrości, to miałem podobny problem z Takumarem 50 problem polegał na tym że adapter był z kołnierzem blokującym kołek o ten kołnierz opierała się wewnętrzna soczewka i blokowała ruch. Założyłem drugi adapter bez kołnierza blokującego kołek i po problemie .Sprawdż swój adapter.
Dokładnie.
Mieszek zaś warto zamontowac na sankach i ich przesuwem wygodnie sobie ustawiać ostrość.
http://img111.imageshack.us/img111/2...nkilogoqv5.jpg
Na fotkach jest aparat z pierścieniem makro ale z mieszkiem robi się to identycznie.
Mogą to być prościutkie saneczki:
http://img111.imageshack.us/img111/9559/25865037zu1.jpg
w których odblokowuje się śrubę i ustawia ręcznie lub bardziej precyzyjne:
http://img111.imageshack.us/img111/9...2270211kv4.jpg
wyposażone w podzialki i przesuwy w dwóch płaszczyznach za pomocą pokręteł.
Te pierwsze mam jeszcze z czasów Praktiki i sprawdzają się calkiem nieźle.
Do kupienia na Allegro.
Witam
W związku z tym, że dopiero zaczynam zabawę m42 na E-520 mam pytanie do bardziej zaawansowanych kolegów. W "spadku po dziadku" mam dwa pentacony: 50/1.8 i 135/2.8 oraz konwerter K1 (powiększenie x2 - soczewki w środku). Chodzi mi o ten konwerter. Czy któryś z kolegów używał tego cuda i czy wogóle jest sens korzystać z tego przy cyfrówce? Co najlepiej pstryknąć, żeby ocenić ewentualną utratę jakości/światła wynikającą z zastosowania tego konwertera?
bawilem sie telekonwerterem x2 w zestawieniu z jupiterem 200mm F4 ciemno jak w d... a jakość obrazu o pomstę do nieba wołała. Sam ocenić musisz.
Na twoim miejscu bym poeksperymentował. Telekonwerter K1 cieszy się dość dobrą opinią (w odróżnieniu od też ruskiego i podobnego TK-2M). Z pentaconem 135/2,8 będziesz miał obiektyw 270/5,6. Nie jest to strasznie ciemno - współczesne tańsze zoomy mają też taką jasność przy tej ogniskowej. Problemem może być jakość obrazu, bo pentacon 135 nie jest cudem.
Możesz się spodziewać mniej więcej czegoś takiego:
(zdjęcia z jupitera 135 + K1 - pełna dziura, ISO800 bo ciemno)
nabyłem od jednego z forumowiczów to cudo: industar-61l
http://www.fotografowac.pl/obiektywy...-50mm-f28.html
wkrótce kilka sampli wrzucę - ładny bokech w gwiazdki daje.
Wczoraj kupiłem już drugi obiektyw na m42 tym razem helios. :wink:
Mam pytanie co zrobić aby popychacz był cały czas wciśnięty ?
Rufusiasty
odpowiedz masz w linku niżej
http://mkropa.republika.pl/m42_2.htm
:wink:
Cześć
Macie jakieś doświadczenia z tym obiektywem:
AUTO REVUENON 200/3.5 M42 PRAKTICA, ZENIT ?
Pzdr