nie mam 50tki, znajomy kiedyś przy mnie przez przypadek to odkrył :)Cytat:
Zamieszczone przez KaarooL
Wersja do druku
nie mam 50tki, znajomy kiedyś przy mnie przez przypadek to odkrył :)Cytat:
Zamieszczone przez KaarooL
ale chyba nie w E-300 :( próbowałem, FL-ka nie wchodzi w sanki...Cytat:
Zamieszczone przez willow32
Hej!
Z jaką maksymalną szybkością migawki pracują 36 i 50?
W trybie FP działa z krótkimi czasami (nawet 1/4000).Cytat:
Zamieszczone przez cellarium
a co myslicie o takim soft-flashu?
1. http://cgi.ebay.de/Soft-Flash-Diffus...sid=p1638.m122
2. http://cgi.ebay.de/Velcro-Flash-Diff...sid=p1638.m122
(do fl50)
Sprytne urządzenia te softy, raz że światło rozproszy a po za tym zmiękczy dodając naturalny wygląd fotografii.
Witam serdecznie,
przeczytałem cały wątek chyba z 2 razy + wyrywkowo, i nadal nie moge się zdecydować na lampę.
A wiec tak, mam E-500 + kitowe obiektywy 14-45 i 40-150 (3.5-4.5), zdjęcia robie rozne, czesc rodzinnych, troszke ambitniejsze portrety, czasem na jakiejs imprezie rodzinnej (jak co roku - swieta, urodziny, imieniny itd...), czasem na jakims slubie, chrzcinach znajomych (nie zarobkowo), plener, makro, jakas impreza itd, itd...
Zanudziłem? jak nie to prosze o rade osób doswiadczonych przez los w uzywaniu FL 36 i Fl 50 co mam wybrac.
Z jednej strony pasuje mi cenowo 36'tka ;) ale jak poczytalem o przegrzaniach i awariach, dlugim czasie ladowania (okolo 10s sic!) to troszke zwatpilem, 50'ka z tego co poczytalem o kilka klas lepsza ale tez 2x drozsza, ale laduje sie podobno okolo 2s (na akumulatorkach).
Na ile w praktyce wystarczaja akumulatorki w obydwu lampach, nie bede kupowal dodatkowych źródeł zasilania.
Dodam ze zdjecia robie juz dosc dlugo i raczej takie bardziej ambitne niz turysta w Egipcie z kompaktem.
Wiec jesli Was nie zanudzilem to prosze o rade, dodam ze raczej nie kupuje sprzetu na 1-2 sezony, jak kupuje to uzywam do konca :) a planuje kupic jeszcze jakies tanie uzywane body E-1, tak na zapas (ale zona o tym nie wie, jeszcze :mrgreen: )
Z góry dziekuje za odpowiedz i pomoc w wyborze ;)
He he może poczekaj na Metza 48AF? a jeśli nie to skoroplanujesz używac głownie do focenia rodzinnego to FL 36 wystarczy a jeśli chcesz bardziej ambitnie i zależy Ci na szybkosci ładowania to tylko FL50 ;)
tylko fl-50 :] idzie wyrwać używkę za 1000 zł jak się zdąży okazja - szybkość i moc jaką oferuje bardzo się przydaje czasami.
Tez popieram FL 50, jest bezkonkurencyjna ...reszta to tylko namiastki. Ostatnio robię zdjecia ze swiatłem odbitym (niekoniecznie od sufitu ;-) jest po prostu swietna, daje duży zapas energii i komfort robienia. Zdjęcia są doświetlone w taki sposób, że nie domyślisz się, iż używałem lampy. Mowię to, bo nadal mam FL 36 i tą to wziałem do pracy na małe kameralne focenie...Cytat:
Zamieszczone przez MicSzu
FL 50 potaniały a nadal sie swietnie spisują nawet w nowym E3.