Wyglada jak gora lodowa, ale to nie ten rejon :-)
Na Morze Egejskie powroce.
Wersja do druku
Mam pytanie, czy używasz do zdjęć nocnych z gwiazdami szarej połówki?. Spotkałem się, iż niektórzy używają jej aby zniwelować światła miast itp. Oczywiście jest założona odwrotnie niż zazwyczaj.
Nie używam i nie widzę takiego zastosowania. To co pokazuję jest migawką z jednej klatki ze zdjęc testowych. Na urlopie planuję rozpocząć naświetlać zestawy zdjęć do HDR-owania. Szara ppołówka da tylko czarny lub prawie czarny dół zdjęcia i pogorszenie jakości na całej zarejestrowanej powierzchni obrazu.
Tylko andtor2 nie widzi różnicy.
Może faktycznie jej nie mam na szklanych filtrach Hitech-a lub Lee.
Większość moich zdjeć jest rejestrowana w czarnych dziurach. W miejscach i warunkach gdzie niewiele widać pod nogami, a do najbliższych latarni jest minimum kilometr. Podobne warunki są poza portem i zabudową na wyspach greckich.
dzięki za informację. Pytam bo temat ciekawy. Być może jak w przyszłości zmienię sprzęt na coś nowszego to spróbuję swoich sił.
Jeśli już mnie cytujesz (czy właściwie do mnie się odnosisz) prosiłbym o trzymanie się faktów.
Więc po pierwsze nie przypominam sobie abym gdzieś coś pisał o filtrze szarym połówkowym i o jego wpływie na jakość zdjęć. Poprosiłbym ewentualnie o cytat to walnę się w pierś i się pokajam.
Pisałem natomiast o filtrze szarym i filtrze polaryzacyjnym kołowym (nakręcane firmy Marumi) odnośnie zafarbu jaki rzekomo wprowadzają, w tym wątku.
Kiedyś zapytałem Cię, czy leżąc w nocy, daleko od świateł wielkiego miasta, zobaczę tyle gwiazd.
OK, nigdy nie byłem aż tak daleko od tych świateł aby się przekonać. :)
Teraz zapytam, czy patrząc w niebo, z dala od świateł, zobaczę równie jasne niebo? Może pod inną szerokością ale u nas?
Ślicznie to wygląda ale jakby ciut za jasne :roll:
Te IRki 120 i 121 bardzo fajne, choć w przypadku 121 to wolałbym sam widok, bez pierwszego planu z łodzi.
123A też mi się spodobało.