Taki Beskid Niski jest.Wedrujemy i dumamy jak kiedys wywala co na uciekla.Wielkie dzieki.za watek.
Wersja do druku
Taki Beskid Niski jest.Wedrujemy i dumamy jak kiedys wywala co na uciekla.Wielkie dzieki.za watek.
Dzięki :)
Czarne c.d.
Dziś będzie tylko o jednym krzyżu. O tym.
1306. Załącznik 116353
Jakieś 20 km stąd, jest Przełęcz Dukielska.
To będzie historia z II Wojny Światowej.
20 - ale metrów od tego krzyża, jest stare cerkwisko - miejsce gdzie dawniej była cerkiew. Zostały po niej tylko fundamenty. Będzie o tym później.
W czasie walk o Przełęcz Dukielską, przy zabudowaniach cerkwi był polowy lazaret, w którym zmarło ok 20 żołnierzy niemieckich.
Zostali pochowani na placu obok cerkwi.
To symboliczny krzyż na pamiątkę poległych żołnierzy niemieckich w walkach i przełęcze Karpackie.
W latach 20-tych ciała zmarłych żołnierzy ekshumowano i przeniesiono na cmentarz wojenny w Krakowie
Tak, wiem że nie udało mi się dokładnie uwypuklić napisu na krzyżu. To trudne bez odpowiedniego oświetlenia. Napis wygląda jak wydrapany nożem, ale trwa już lata.
1307. Załącznik 116354
1308. Załącznik 116355
1309. Załącznik 116356
Byli jednak tacy, którzy poświęcili swój czas i oczy aby to odcyfrować :D
Ku pamięci i przestrodze potomnych,
spoczywa pod tym krzyżem kilkuset żołnierzy Wermachtu, wszyscy zginęli w okrutnej
i zapomnianej bitwie o karpackie przełęcze, która końcem roku 1944
pochłonęła ponad 130 tysięcy istnień ludzkich.
Światło i szum lasu
Grają nad świeżym grobem
Śmiertelnej ciszy przysłuchują się miłosierne gwiazdy Boże.....
Ciąg dalszy Czarnego będzie...
Wołowiec - Nieznajowa - Wołowiec -->> razem 13,2 km spacerku. Jedno co mnie zaskoczyło: potrafię po szlakach Beskidzkich cały dzień łazić i nie spotkać żywej duszy. Dziś ludzi było jak mrówków.
Mój pierwszy drapol, duży był i majestatyczny :)
Załącznik 116505
Załącznik 116506
Załącznik 116507
Czarne - obiecany ciąg dalszy :)
Tuż obok - na prawo od pokazywanego wyżej krzyża znajduje się cmentarz wojenny z I Wojny Światowej nr. 53
Tak, to miejsce to taki konglomerat trzech cmentarzy, dwóch wojen i wsi, którą zawierucha historii zmiotła z powierzchni ziemi.
1310. Załącznik 116691
1311. Załącznik 116692
Nie ma właściwie wsi, która nie odczuła okropieństwo którejś z wojen. Na cokole głównego krzyża jest wykuta inskrypcja w języku niemieckim o treści:
Byliśmy owocem – staliśmy się nasieniem, które wyda tysięczny plon.
1312. Załącznik 116693
1313. Załącznik 116694
Jednak Dušan Jurkovič piękne cmentarze projektował :)
1314. Załącznik 116699
1315. Załącznik 116700
1316. Załącznik 116701
1317. Załącznik 116702
1318. Załącznik 116703
Jak zwykle u Ciebie ciekawe historie i ładne zdjecia.
Widzę, że wróciłeś do Nieznajowej. Ta dolina wciąga, jak mało która. Może warto by się do niej na zlocie wybrać i przespacerować, choć jest troche daleko.
Witaj, fajnie że jesteś :)
Tak wróciłem. Wtedy to była tylko ta kapliczka na rozstaju dróg. Do Nieznajowej wybrałem się w ten piątek od strony Wołowca. Taki długi spacer połączony z robieniem zdjęć.
http://www.endomondo.com/workouts/332982258/4479834
Na szlaku były tłumy, aż byłem zaskoczony, bo zazwyczaj za cały dzień żywego ducha nie spotkałem.
Na zlocie obgadamy, Kasia np. chce na Lackową. :)
1317 i 1318 bardzo fajne, pozostałe zresztą również.