Piękny widok :-)
Wersja do druku
Piękny widok :-)
Ehhh... ciężko się nie zgodzić :)
witam mam pytanie, mam gwarancje z australi tzn tam byl kupywany aparat, czy gwarancja działa na ternie polski?
w FJ miałem okazję pomacać fuji Xt1 i omd E-m1
pierwsze wrazenie:
ergonomia lepsza w em-1 wizjer lepszy (jasniejszy) em-1, reszty nie sprawdzałem bo musiałem lecieć..
http://www.olympus.pl/site/pl/c/came...ion/index.html
Warunki gwarancji, punkt 1.
Alezcie sie czleka uczepili z tym AF, skoro pisze to co stwierdzil, i ma jakies doswiadczenie to dlaczgeo taki najazd na chlopa.
Ja nie moge sie z nim nie zgodzic, bo rozumiem doskonale jego rozczarowanie :)
p.s. Jesli chodzi o D4 z jasnym szklem, to parafrazujac zrobi fote w tylku afroamerykanczyka bez dopalania lampa :)
pozdro
Jeśli miałeś taką karteczkę w opakowaniu:
Załącznik 121089
to powinna działać. Dowód zakupu oczywiście też wymagany.
dzieki panowie;)
ogarniał ktos E-m1 z lampą Metz 48 Af-1 ?
co jest do ogarnięcia ?
podpinasz i błyskasz :) nie będzie podświetlenia AF i to wszystko
mam 58AF-1 śmiga z Gx7, że aż miło :)
warto wgrać najnowszy soft ze strony www.metz.de
Metz 48 Af-1 mialbym za dokladnie 100zl :) wiec chyba sie opłaca:)
Bo nie.
BP, NMSP
Hm... tak na logikę to akurat z EM-1 i fazowym autofokusem to powinno działać.
Pytanie tylko czy Olympus obligatoryjnie funkcji nie wyłączył...
czy poprawia to pracę na TTL? Czy coś się zmieniło w działaniu?
---------- Post dodany o 11:17 ---------- Poprzedni post był o 11:14 ----------
czy FL-50 lub R podpięta pod któryś OMD daje wspomaganie? Nie żeby mi było potrzebne bo lampka wbudowana dobrze wspomaga ale tak z ciekawości.
[QUOTE=ziemia01;1100587]czy poprawia to pracę na TTL? Czy coś się zmieniło w działaniu?[COLOR="Silver"]
nie pamietam czy poprawia, liste zmian masz na stronce
u mnie po aktualizacji mam wrazenie, ze lepiej doswietla w TTL, mniej przepala
i chyba po wgraniu pojawila sie mozliwosc bezprzewodowego sterowania lampa, przed bawilem sie ta opcja, ale nie moglem jej uruchomic
Witam, czy moglibyście mi podpowiedzieć gdzie w menu jest opcja wyboru kanału oraz odpowiednich grup dla pracy z zewnętrzną lampą ? Bo nie umiem znaleźć tego
OK juz wiem
ale mam inne pyt jako ze jestem amatorem i ostatnio kupilem EM1 i z lampami zew nie mialem do czynienia, powiedzcie mi czym rozni sie TTL od TTL HSS?
tryb HSS, High Speed Synchronizaton, daje możliwość robienia zdjęć przy bardzo krótkich czasach synchronizacji. Bardzo przydatna rzecz. Możesz na przykład idąc z rodziną na spacer do parku przy użyciu lamp korygować niedostatki oświetlenia, np cienie pod oczami czy cienie na twarzach rzucane przez drzewa itd. Innymi słowy można lampy używać w ciągu dnia na polu. W moim przypadku bardzo przydatne do fotografii portretowej.
---------- Post dodany o 10:10 ---------- Poprzedni post był o 10:07 ----------
TTL (Through the lens, pomiar światła przez obiektyw). To rodzaj pomiaru światła błyskowego. W tym trybie pomiar opiera się na świetle, które przez obiektyw pada na czujnik w aparacie. Aparat przekazuje dane dotyczące ekspozycji do lampy.
W trybie TTL najkrótszy możliwy czas to 1/320s, jest to najkrótszy czas przy którym cała matryca jest odsłonięta w całości, przy krótszych jednocześnie widoczny jest tylko jej fragment (tak działa migawka szczelinowa), więc pojedynczy błysk lampy naświetliłby poprawnie tylko część kadru.
W trybie HSS lampa emituje nie jeden błysk, lecz serię trwającą przez cały okres przebiegu migawki, dzięki temu możesz używać krótszych czasów, ale odbywa się to kosztem mocy błysku. Im krótszy wybrany czas synchronizacji tym mniejsza jest efektywna moc lampy.
blade100 - zdecydowanie zalecam czytanie instrukcji obsługi. Instrukcji od aparatu i od lamp. I niech to będzie czytanie ze zrozumieniem. Tam jest tyle opcji / możliwości / wariantów a w konsekwencji możliwych efektów końcowych że metodą pytanie - odpowiedź będziesz się doktoryzował rok.
a w skrócie - TTL - pomiar (przedbyskami) przez obiektyw. TTL HSS to samo tylko w trybie szybkiej migawki - czasy krótsze niż (bodaj, bo nie pamiętam specyfikacji E-M1) 1/320 s. Doczytaj sobie jak w tym trybie spada moc lampy
oki dzieki panowie za pomoc;)
To jest akurat ryzykowna teza i wszystko zależy od tego jak zdefiniujesz określenie "efektywna". W praktyce najczęściej interesuje nas stosunek światła błysku do światła zastanego i tutaj można się zdziwić, wygrywa oczywiście najkrótszy czas synchronizacji, ale w trybie HSS wygrywa najkrótszy czas migawki (tzn. sprawdziłem to u siebie i spotkałem się z takimi wnioskami w sieci, nie wiem, czy to powszechna reguła).
Tu jest rysunek, który wyjasnia o co mi chodzi:
http://www.portretnia.pl/blog/hss-ko...acji/#more-944
Uwaga uwaga. Na warsztatach Olympusa z Marcinem Dobasem,pytałem się pana od sprzętu Olympusa co z tym wspomaganiem AF przez lampę. Odpowiedział mi,że nie ma szans by stare lampy w jakiś sposób wspomagały AF detekcji kontrastu(dla nich ponoć jest ta dioda z fl600r,która w nie dość,że wygląda mało estetycznie to jeszcze jest mało efektywna) ale powiedział,że jak się przełączy na te czujniki do obiektywów z sytemu 4/3 to wspomaganie ze starych lamp powinno działać :D . Jest w stanie ktoś to sprawdzić ? :)
To ja mam głupie pytania.
Jak to się dzieje, że zewnętrzne lampy studyjne ( np powerlux) można wyzwolić lampą HSS z czasem 1/8000s?
Ustawienia lampy to chyba M i FP.
Czy te lampy studyjne mają taki długi czas błysku?
Dlaczego nie da się bez lampy HSS uzyskać takich czasów?
Drobne sprostowanie. Klasyczny TTL wprowadzony w lustrzankach (jeszcze analogowych) to pomiar światła przez obiektyw (stąd skrót TTL - od Through The Lens) ale bez użycia przedbłysków. W komorze lustra zamontowany był czujnik który podczas ekspozycji mierzył ilość światła odbitego od powierzchni filmu. Przedbłyski umożliwiające pomiar błysku przez te same czujniki które mierzyły światło zastane wprowadzono dopiero później w tzw. zaawansowanych trybach pomiaru błysku - Canon nazywał to E-TTL, Minolta - ADI, Nikon o ile pamiętam i-TTL. W momencie wprowadzenia lustrzanek cyfrowych producenci (z jedynym wyjątkiem Pentaxa) zaprzestali stosowania klasycznego pomiaru błysku TTL twierdząc, ze błyszcząca powierzchnia matrycy uniemożliwia działanie takiego pomiaru. Osobiscie jestem zdania, że rzeczywistym powodem było cięcie kosztów produkcji (taniej jest zmodyfikować oprogramowanie powodując, że lampa wykona przedbłysk który zmierzą czujniki światła zastanego niż montować dodatkowy czujnik mierzący światło odbite od matrycy) oraz zmuszenie użytkowników do zakupu nowych lamp wspierających zaawansowane systemy pomiaru błysku. Dowodem na to są pierwsze lustrzanki cyfrowe Pentaxa - *istD oraz *istDs które zachowały możliwość pomiaru błysku w trybie klasycznego TTL i z własnego doświadczenia (miałem *istD) wiem, ze działało to całkiem dobrze z dowolnym obiektywem (nawet otworkowym!). Później niestety marketing zrobił swoje i również Pentax zaczął kastrować lustrzanki z czujników błysku TTL.
W przypadku aparatów bezlusterkowych z tego co wiem zazwyczaj (nie potrafię odpowiedzieć czy zawsze) stosuje sie pomiar za pomocą przedbłysków. Pomiar błysku odbywa się bezpośrednio z matrycy - działanie 'klasycznego' TTL błysku nie powodowałoby zatem konieczności montowania dodatkowych czujników. Nie wiem jednak, czy odczytywanie w czasie ekspozycji sygnałów pomiarowych z matrycy C-MOS nie kolidowałoby w jakiś sposób z procesem rejestracji obrazu (w przypadku matrycy CCD na 100% byłby z tym duży problem - trudny lub nawet niemożliwy do rozwiązania)
droplet - widocznie lampa "świeci" dłużej niż 1/250 s /czyt. "w standardzie" świeci HSSem/ co by mogło mieć sens - bo z tego co wiem lampy studyjne oświetlają scenę mocniej od lamp reporterskich. Mocy światła nie da się w nieskończoność zwiększać podnosząc jasność (takie mam przeczucie oparte na intuicji) ale można ją zwiększyć wydłużając czas świecenia. Więc jeśli tylko migawka dobrze zsynchronizuje z błyskiem to może to działać.
Jak już jesteśmy przy historii to małe uzupełnienie :-)
Canon bodajże jako pierwszy wprowadził pomiar błysku za pomocą matrycy do światła zastanego z użyciem przedbłysków. Lampy Canona z serii EX działały od początku w ten sposób i dzięki temu z powodzeniem używam niemalże muzealnej 420EX z Canonem 5D. Zapewne starszy model 380EX też by działał. Starsze lampy dedykowane do pomiaru A-TTL (seria EZ) z cyfrowymi korpusami błyskają pełną mocą, albo w trybie manualnym.
Nikon o ile dobrze pamiętam miał jakiś hybrydowy sposób pomiaru, mierzył światło z przedbłyskiem, ale pomiar odbywał się przy podniesionym lustrze (ale zamkniętej migawce), wydaje mi się że przy odrobinie dobrej woli dałoby się tą metodę przenieść do DSLR, ale za to wprowadzono D-TTL który wymagał nowych lamp z serii DX, następnie Ci co kupili te lampy zostali "wystawieni" przez Nikona który wprowadził system I-TTL i obsługujące go nowe lampy.
Minolta jeszcze za czasów filmowych wprowadziła system ADI (badziewny moim zdaniem) i lampy z literką D obsługujące go. Po wprowadzeniu DSLR lampy te teoretycznie działały z nimi poprawnie, ale w praktyce często pomiar był losowy (zwłaszcza z topową 5600HSD).
W czasach przed ADI Minolta miała lampę 5400HS, z analogową serii korpusów "si" możliwy był błysk w trybie HSS i wtedy pomiar też był realizowany za pomocą przedbłysku i matrycy do pomiaru światła zastanego. W zwykłym trybie pomiar był "centralnie" ważony z wyjątkiem korpusów Dynax9 i Dynax7 gdzie była matryca 4. segmentowa dedykowana pomiarowi błysku TTL-OTF (odbitego od powierzchni filmu), Dynax7 oczywiście mógł pracować w trybie ADI z lampami "D"
Co ciekawe dało się przerobić lampę 5400HS do współpracy z DSLR Minolty.
Jeszcze jedna ciekawostka jest taka że teoretycznie do pracy w trybie ADI korpusy Minolty wymagały obiektywu z literką "D" w nazwie i 8 stykami na bagnecie które podawały do korpusu nastawioną odległość ostrzenia, w praktyce większość korpusów (poza najprostszymi analogami) radziła sobie świetnie licząc ilość obrotów śrubokręta do ustawiania ostrości. Sony po przejęciu działu foto Minolty wprowadziło nowe lampy z którymi pomiar był już znacznie bardziej przewidywalny...
jest jakis dobry "poradnik" o działaniach z lampami? jak co ustawiać do jakiej pracy itp. Na necie wiem ze jest tego ogrom, i im wiecej czytam tym bardziej mi sie miesza.. Czy macie jakas gotowa "instrukcje" z poradami ;) ?