Odp: M.Zuiko Digital 12-50 mm f/3.5-6.3 ED EZ
Chyba się jednak zdecyduję na E-PL1 dual kit. Przegapiłem używany zestaw na Allegro w dobrej cenie, ale można jeszcze kupić nowe zestawy za jakieś 1600zł. Wydaje mi się, że to dobra opcja. Teoretycznie lepszą opcją (pod kątem ewentualnej odsprzedaży) jest E-PL1+14-150, ale za cenę gorszej jakości obrazu.
Cytat:
Zamieszczone przez
Harnas
Kiedyś Olympus słynął, że robi jedne z najlepszych, jeśli nie najlepsze kity. Teraz równają do najlepszych.
To mit, Nikon i Pentax od zawsze produkowali dobre kity. Druga seria Canona także jest bardzo przyzwoita.
Cytat:
Zamieszczone przez
Harnas
Chyba się jednak zdecyduję na E-PL1 dual kit. Przegapiłem używany zestaw na Allegro w dobrej cenie, ale można jeszcze kupić nowe zestawy za jakieś 1600zł. Wydaje mi się, że to dobra opcja. Teoretycznie lepszą opcją (pod kątem ewentualnej odsprzedaży) jest E-PL1+14-150, ale za cenę gorszej jakości obrazu.
Naczytales sie mitow i tyle...
Jak nie lubisz targac dwoch szkiel i uniwersalnosc jest wazna, to nie ma co sie rozwodzic, bo i tak tej mitycznej jakosci nie zobaczysz.
Takze smialo mozna rozwazyc ten zestaw z 14-150.
pozdro
Cytat:
Zamieszczone przez
Janko Muzykant
To mit, Nikon i Pentax od zawsze produkowali dobre kity. Druga seria Canona także jest bardzo przyzwoita.
To prawda - po przesiadce z Olka na Pentaxa miałem od razu wymienić kit bo przecież te Olka były podobno najlepsze a tu niespodzianka... DA 18-55 WR okazał się o wiele ostrzejszy od Zuiko 14-42 (przynajmniej mojego). Za to pracę ZD 40-150 do dzisiaj mile wspominam i jest jeszcze ze mną - może go podepnę kiedyś pod jakiegoś Pena??
3 załącznik(ów)
Dzisiaj sprawdzilem sobie na spacerze z moim juniorem obiektyw mZD12-50 i jego tryb makro:
Załącznik 61569
Załącznik 61570
Załącznik 61571
pozdro
Cytat:
Zamieszczone przez
fret
Sympatyczna modelka :)
Wlasciwie to dwie modeleczki, 1 i 3 to jedna, na 2 inna.
pozdro
4 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
Harnas
Witam !
Przy m.ZD 14-150 przy ogniskowej 14mm masz cos takiego
Załącznik 61592Załącznik 61590
Ten sam kadr ale zupelnie inaczej widziany
JPG-i -> Z lewej strony z RAW a z prawej JPG.
Zdjecia sa przeskalowane do 1280.
Jak widac soft aparatu dla JPG-a dodatkowo kadruje sobie obrazek aby elimowac wady szkla.
Ciekawe czy w przypadku prawego JPG-a mamy na pewno... Crop 2.0 ;)
Przy szkle 4/3 ZD 11-22 przy EPL-1 mamy zgodnosc RAW-a z JPG-em
Załącznik 61606Załącznik 61605
Pozdrawiam
Nie wiem czy było (jeśli tak to przepraszam): test na http://www.photographyblog.com/revie..._63_ez_review/
Cytat:
Zamieszczone przez
Darekw1967
Załącznik 61592Załącznik 61590
Ten sam kadr ale zupelnie inaczej widziany
JPG-i -> Z lewej strony z RAW a z prawej JPG.
Zdjecia sa przeskalowane do 1280.
Jak widac soft aparatu dla JPG-a dodatkowo kadruje sobie obrazek aby elimowac wady szkla.
Nie kadruje, tylko koryguje dystorsję, w wyniku czego, w efekcie ubocznym, pozbywasz się też rogów kadru, a więc i winiety. Zobacz jaką beczkę masz w rawie. Zdjęcie nie rozstało wykadrowane, tylko wyprostowana została dystorsja.
Cytat:
Zamieszczone przez
Darekw1967
Nie ma zgodności, przyjrzyj się uważnie.