Ale po co zaciskać zęby? To ma być przyjemność. Jak wydatek miałby nadwyrężać portfel, to po co się angażować w niego? Lepiej część kasy przeznaczyć na jakiś wyjazd. Więcej pożytku przyniesie takie rozwiązanie.
Wersja do druku
Ale po co zaciskać zęby? To ma być przyjemność. Jak wydatek miałby nadwyrężać portfel, to po co się angażować w niego? Lepiej część kasy przeznaczyć na jakiś wyjazd. Więcej pożytku przyniesie takie rozwiązanie.
a kto mówi, że trzeba zaciskać :) pewno, to dla przyjemności - ale cena trochę odstrasza tę przyjemność, szczególnie gdy przyjemność mogą przynieść też inne rozwiązania. Wydatek na wyjazd tego nie zmieni - zakup nadal będzie kołatał w głowie.
Gietrzy mówił o zaciskaniu. Jeżeli to nie występuje, to się nie zastanawiaj. Szkoda tracić czas na rozklimy.
Albo zrób, jak ja zwykle robię. Odłóż zakup na miesiąc (albo dłużej, to już sam musisz sobie oszacować znając swój budżet). I jak za miesiąc nadal będzie Cię ciągnąć, to bierz.
Patrz post#284 i niżej
Dokładnie tak zrozumiałem twój post #284.
Napisałeś, że masz OMD. Nie lepiej udzielać się na forum i poczekać na Olkowe propozycje? Według wszelkiej maści przecieków kolejnym korpusem Olka ma być model dla zaawansowanych fotografów - tzw. OMD pro. Imho jeśli nie pokażą wraz z nim Jankowego zuma (małe 12-60 o równej i jasnej optyce) będzie wioska. Jednak zakładając, że się pojawi to ty w tym czasie powinieneś być już Rycerzem OlyJedi a tam panie cuda.
Ja w zasadzie kupując 75 skazałem się na nowego Olka z - mam nadzieję - jeszcze lepszym stabilizatorem (prawdopodobnie większa puszka = więcej miejsca).
Mój post zrozumiałeś extra, zaciskanie jest do grizza :) ciupkę mnie te OJ irytuje - ale tylko ciupkę. Zmusza mnie - choć jestem na forum od 2005 - do twórczości radosnej. Bo jak piszę bardzo mało a jedynie przeglądam i czytam to nijak punktów nie nabiję. Kiedyś coś umieszczałem ale w przedpotopowych czasach, gdy wszystko wyglądało inaczej - no ale kasacja to kasacja. Więc OJ to raczej nie na tych warunkach. No chyba, że na każdy post dopiszę się z emotikonką :) - to pomysł.
Co do planów Olympusa. Chciałbym w to wierzyć - co robię z tą marką od początku. Ale ostatnia Fotokina mnie ostudziła trochę. Jedni prezentują pełne klatki, nowe bezlusterkowce, makiety i listy obiektywów itp. a Oly co. Nawet wiadomości co do 4/3 nie są jasne i klarowne, tak samo do obiektywów. Jeśli nadal celują w mini peny to jasne zoomy mogą nie być w ich targecie
1. Wcale nie musisz pisać, jest fajny wątek Jerry'ego - wrzucaj fotki.
2. Nic na Photokinie? Jest zapowiedź "królewskiej szerokości"* tj. 17mm f/1.8 i wypowiedzi na stronach Olka, że dopiero teraz skupią się na ***tej optyce... Mnie to przeraża:to 12/45/75 nie jest superb?
Mini peny: (ergonimiczne) potworki są fajne bo dają matrycę EM5 za mniejszą kasę, z dwojga złego (małe przyciski EM5 czy EPL5/EPM2) wolę tańsze rozwiązanie. Zauważyłeś, że zazwyczaj takie rozwiązania poprzedzają droższe szkła/korpusy? ;)
Ja czekam na info: ile w OJ za EPL5 i EPM2, gdzie jest granica IBIS w nowych penach i o ile złotówek są od siebie oddalone.
O tej Photokinie mam zupełnie inne zdanie: chciałbym aby Panas zamienił datami duety 12-35-100X i PL42/1.2DG OIS z 150/2.8 OIS.
BTW. Oly właśnie wprowadził 60/macro; szkło które imho powinno minimum dorównać do 100L IS jeśli chodzi o brak komy, astygmatyzmu i innych takich. To wszystko - z zapowiedzi - w super cenie.
Imho dzisiaj 4/3 = OMD pro z lub w kicie z dynamem (do szkieł ZD) a 'la Sony.
* - termin autorstwa czornyj
AFAIR ktos z Oly zapytany o nastepce 12-60 powiedzial ze poki co nie maja w planach. Jesli planuja body pracujace dobrze ze szklami 4/3 to moze stwierdzili ze juz maja gotowe szklo i nie ma potrzeby robic nowego
---------- Post dodany o 17:01 ---------- Poprzedni post był o 16:55 ----------
To moze byc kwestia egzemplarza ale moja 20/1.7 nie jest ostrzejsza od 25/1.4 - przynajmniej przy tej samej przeslonie
Za pieniądze wydane na 12-35 mozesz mieć 12/2 i 45/1,8. Dużo lepsze optycznie.
Wybacz ale aberacja w tym obiektywie panasa jest nie do przyjecia w tej cenie .
pozdrawiam Krzysztof