widzę że nikt nie zagląda..może taki temacik - Rozpoczęcie sezonu motorowodniaków we Wrocławiu
121
122
123
124
125
126
127
Wersja do druku
122, chłopaki wiedzą gdzie skierować swój obiektyw:wink:
Z portrecików z fleszem najbardziej podchodzi mi pierwszy, na drugim jest chyba zbyt jaskrawo i płasko a na ostatnim jakaś dominanta kolorystyczna się wkradła, twarz modelki ma dziwny odcień a białka oczu to już zupełnie jak na niezłym kacu ;)
Motorówki bardzo ciekawe. |Przyjemnie się ogląda, zwłaszcza te bardziej dynamiczne ujęcia.
Ja tam i tak czekam na samoloty ;)
Seba, a coś więcej o tych z fleszem? Jak to zrobiłęś, itp? Bardzo ciekawie to wyszło :-) Sesja z sezonu motorowodniaków - świetna.
Przyznam, że odkąd nabyłem zewnętrzną lampę do mojego korpusu jestem gotów przyznać, że fotografowanie z flashem to oddzielny tom epopei pod tytułem "Fotografia, nawet ta amatorska".
"Flashowe" portrety moim zdaniem bardzo fajne, a dominanta na ostatnim kadrze z pewnością jest do skorygowania w trakcie obróbki. Chyba, że rzeczywistość wyglądała właśnie tak.
PS: jak błyskasz przy kadrach pionowych? Mnie często prześladuje niepożądany cień.
no cóż...co do ustawień:
manual, mocna korekta na minus ekspozycji ( to foty robione w biały dzień praktycznie) 1/250 sek (żeby nie wchodzić w tryb FP na lampie bo błysk jest za słaby często). Lampa na parasolce wyzwalana zdalnie lub nawet na sankach (jak na tych fotach). Na niektórych był użyty domowej roboty plaster miodu na FLkę robiony z rurek od napojów.
Tak sobie próbuję kombinować, mam kolegów którzy robią to od jakiegoś czasu z fajnym efektem. Zaletą takiego świecenia jest mobilność i lekkość sprzętu, możliwość wykorzystania niesystemowych, tanich lamp. Można użyć efektownych fitrów, uzyskać ciekawe efekty np na imprezie błyskając z kilku kierunków na raz a lampę można nawet do mebli zamocować.
Będę drążył temat i pokazywał więcej...
Osobiście jestem zdania że nic nie zastąpi dobrego oświetlenia studyjnego ale warto mieć i jedno i drugie. Czasem w plener ciężko zabrać studio :)
125. pomysłowo, patrząc na numerację, to jedna fotka?
Modelka ze 119 wyjątkowo fotogeniczna :)