Graz, Austria, kupiony przy wejściu do Lurgrote od strony Peggau.
Wersja do druku
Prawie na bank skaleń. Cyknij zdjęcie spodniej strony proszę :). Może to odmiana zwana adularem.
Opowiem Wam o moim pierwszym samodzielnym znalezisku.
Córka zbierała kamulce. Najpierw dla zabawy, potem z ciekawości, na koniec na studiach. Nieraz z wypraw wracało się z pełnym bagażnikiem :shock:
Jak geoda kwarcowa wygląda - widziałem nieraz na straganach. Kiedyś będąc u rodziny w Leśnej k/Lubania Śląskiego wlazłem do starych sztolni poniemieckich. Dziś zamknięte i zakratowane, 30-40 lat temu każdy właził i wypadki były.
Znalazłem taki kamień
Załącznik 141406
Zacząłem się z nim bawić. Miałem (chyba mam jeszcze) sporo ciekawych narzędzi od przyjaciół moskali, m.in. taką tarczkę diamentową na 0,25 mm grubą. Powolutku przeciąłem kamyka na pół. Potem długie szlifowanie na różnych tarczach, pastach, filcach i skutek mam taki
Załącznik 141407
Oczywiście popełniłem błędy, kwarc jest pęknięty w dwóch miejscach ale i tak "cieszę jak szpok" :mrgreen:
Nie, nie - to blat stołu. Ale fakt, wygląda podobnie :D
Fakt śliczny. Wygląda jak Brazylia. Jeśli to u nas znaleziony to naprawdę bomba. A co do kwarcu to mikrospękania mogły być już wcześniej i nic się na to nie poradzi :).
Bardzo zacne znalezisko i opowieść. Gratulacje.
O rany, Bodzio - zarąbiste to coś przecięte na pół :shock:
P.S. A co jest dziwnego w dębowym stole?
Bodziu, od tej strony cię nie znałem. Doskonale ci to wyszło. A'propos zawsze mnie zastanawiało skąd wiadomo że w kamulcu, w środku są takie skarby?
U Bodzipa przed dpmem ;)))
Załącznik 141435
Musisz rozdać trochę punktów innym użytkownikom zanim będzie można przyznać punkty sepi19. :mrgreen:
Kolejne będą już ze zbiorów córki. W większości to okazy z uczelni, od kolegów, zakupione... czasem z całego świata. Niestety nie wszystkie mam oznaczone, to te będę na końcu prezentował i pytał :)
Ametyst z Brazylii
Załącznik 141436
Załącznik 141437
Załącznik 141438
Bodzio.Jestes pewny tej grubosci tarczy diamentowej??Moze 2,5 mm
Tak Mirku, nie pomyliłem się. To tarczka średnicy 10 cm, bardzo giętka i elastyczna. Pełny okrąg bez nacięć. Sama krawędź pokryta jest pyłem diamentowym.
Jak się wykuruję i zawędruję do garażu, to Ci pstryknę fotkę.
Ciąłem kamyka w ten sposób:
Tarczka do wiertarki, wiertarka w statyw, statyw do imadła. Nad tym butelka z wodą i zestaw do kroplówki od Marysi. Regulator obrotów wiertarki zmajstrowany ze ściemniacza pokojowego.
Załącznik 141532 Granaty (Rosja)
Załącznik 141533 Chalkopiryt (Cavnic - Rumunia)
Ale ładny.
Te dwa ostatnie zrobiłem takumarem 50/1.4 z lampą metz 48 z dyfuzorem Lighsphere. I coś mam wrażenie że jest ona dużo lepsza od pierścieniówki LED. Ciesze się sepi że Ci się podoba
Hehe, na to nie wpadłem :)
Załącznik 141548
Jakiś taki kamulec.
Ale cudne dajecie, o kurde :)
To ja z innej beczki - Hühnergötter, czyli kamień z dziurką z Sassnitz. Niemcy:
Przód:
Załącznik 141579
Tył:
Załącznik 141577
Fajna dziurka ;) Naturalna ?
Przypuszczam, że naturalna. Przypomnij sobie jak takimi dziurkami strzelają tynki do których użyto niezbyt dobrze zlasowanego wapna.
To ja piryt - złoto głupców, sorry - nie wiem skąd.
Załącznik 141580Załącznik 141581
Jak najbardziej :) Dużo tego tam podobno jest. Na googlach więcej fotek takich kamieni można zobaczyć. Niemieckiego nie znam i nie wiem co to Hühnergott znaczy, ale chyba tak wołają na taki kamień.
---------- Post dodany o 11:46 ---------- Poprzedni post był o 11:45 ----------
Z ciekawości - oświetlasz to jakoś specjalnie, czy w świetle zastanym fotki zrobione?
Ten kamień to kompletnie nie wiem co to jest :roll:
Bardzo kruchy, zbudowany warstwowo, coś jak ciasto francuskie. Ogólnie czarny z jasnymi wtrętami, do światła błyszczy. Strukturą to do żużla podobny.
Załącznik 141723
Też mam kilka takich "żużli". Z tego co wiem, to jest jakiś rodzaj lawy. Ale nie jest to potwierdzona wiedza ;)
Węglik krzemu. Baardzo twarda substancyja. Stosowana jako materiał ścierny.
Dawno nic Polskiego nie było :)
Załącznik 141737 Kryształ górski (Strużyna - Polska)
Też Takumar 1.4/50 z pierścionkami. Lampa Metz Fl-48
Piękne kryształy i ładnie poświeciłeś :)
Dziś ode mnie dwie sztuki
Biotyt
Załącznik 142937 Załącznik 142938 Załącznik 142941
i Chalcedon
Załącznik 142939 Załącznik 142940
Oj to drugie to chyba opal z Nasławic. Tak wygląda. Pierwsze to biotyt bez wątpienia :)
Jak wspominałem na początku - kolekcja córki jest z całego świata. no studenty się mieniały między sobą :) Upieram się, że to chalcedon z Madagaskaru. A ponieważ młodej nie ma. a i podpisy mogły się pomieszać, więc się nie będę kłócił :mrgreen:
Kwarc różowy - też Madagaskar.
Załącznik 143035 Załącznik 143036