Ostanie mi się podoba. Ale szumy widać po powiększeniu.
Ostanie mi się podoba. Ale szumy widać po powiększeniu.
Przepraszam za bąbelki z co2 :)
Akwarium 90x45x45 182l. Co2 z butlki wysokociśnieniowej. Ryby to misz masz, pozostałośći.
Są otoski, kiryski pigmejskie, razbora galaxy, endlery i nie wiem ile krewetek.
Mam akwarium... Mam, ale nie pokażę... Aktualnie roślinność jest w odwrocie, pomimo nawożenia co2 - zrobiłem błąd na samym początku jego zakładania i teraz pomstuję pomysł wysypania dna samym dość grubym żwirkiem. Jak się zabiorę, to zrobię restart i będzie fajnie. Prowadzi ktoś biotopowe akweny, czy raczej zupy rybne? :)
Przymierzałem się do biotopu Orinoko. Na razie skończyło się na kilku altumach orinoko, kiryskach i neonkach czerwonych. Na dnie tylko korzenie, roślinność odpada bo musiałbym bawić się w płetwonurka. Przy okazji wrzuce jakąś fotę. Neonki muszę przerzucić do innego, chyba im żarcie nie odpowiada bo większość pozdychała bądź padła ofiarą albumów. Może zrobię jakiś biotop z neonkami, kiryskami i małymi pielegnicami.
Kiedyś biotop Azja Pd-Wsch. miałem.
PS. I Malawi.
Wypada chyba też coś dorzucić do akwarium, w końcu to już luty... :-)Załącznik 140077
Raczej żebropławy :-) A jeśli jest zapotrzebowanie na meduzy, to też się coś bardziej klasycznego znajdzie...
Załącznik 140154
Znów XZ-2 w akcji (Em10 pojechała do serwisu). Tym razem roślinność - dwa mchy - prezentuję.
Java moss czyli popularny mech jawajski. Rośnie całkiem nieźle - muszę coś większego do zarośnięcia dać.
Załącznik 140265
Phoenix moss czyli skrzydlik studziennik. Występuje także w Polsce, ale jest pod ochroną. W akwariach często spotykany. U mnie w fazie przyjmowania się. Jeszcze ładnej kępy nie tworzy.
Załącznik 140264
Żwir czarny DENNERLE nano dla krewetek. Wielkość ziarenek ok. 1 mm.
Hm, tak ci rośnie na żwirku? To ja mam za gruby chyba.... 1mm powiadasz? Toż to piasek.
Na skorupie kokosa go dałem, tylko się rozrósł. Kilka dni temu robiłem przycinkę i jak widać dobrze to dało.
Co do żwirku - istotnie jest bardzo drobny co ma swoje minusy, zwłaszcza przy odmulaniu :). Taką wielkość wybrałem, ponieważ krewetki mogą go w łapkach przebierać jak znajdą detrytus. Jest neutralny chemicznie, a oprócz mchów i wątrobowców w tym krewetkarium nie mam żadnych roślin. Nie wiem czy to ma jakieś większe znaczenie, ale ten żwirek zaokrąglone krawędzie.
Miałem też grubszy żwirek, ale syfek gromadził się między szczelinami i jakoś jak dla mnie mało estetycznie to wyglądało. Co niektórzy hodują krewetki w ogóle bez podłoża, co zdaniem innych może wpływać na intensywność ubarwienia.
Otoski
Względnie trudne w adaptacji w nowym środowisku często z kilku sztuk po zakupie w przeciągu tygodnia nie uchowa się żaden. Obecnie mam 6 osobników (około 1,5 miesiąca) na swoich 180l i radzą sobie dobrze (odpukać). Trudno określić wiek i płeć bo to rybki z odłowu praktycznie nie do rozmnożenia w warunkach akwarium towarzyskiego. Żywią się glonami nie interesują się innym pokarmem.
Hmmm ja do tych fot z akwarium oczywiście jakbym miał akwarium z rybkami to bym zaraz sobie skombinował miniaturową łódź podwodną :)
Z ostatniej wizyty w akwarium:
To jest pirania czerwonooka - widać skąd się wziął pomysł na oko Saurona :):
A to jest rybka, która żywi się piraniami - brawo szatanie :D
Jeszcze taki konik morski:
Żółty Nemo :)
Taka trująca piękność:
I na koniec takie ładne coś :D
Fajna cała wrzutka! Trująca piękność prowadzi!:-)
]
Bardzo fotogeniczna rybka, tylko szkoda, że szyby były porysowane i dużo zdjęć odpadło...
Ale mam jeszcze takiego konika morskiego. Co prawda wyszedł w 3D ale w fajnej pozie :)
To piranie mają naturalnych zjadaczy? Fajna wrzuta :-)
Zdjęcia super. A konik w 3D istotnie jak w 3D zalany pionu nie trzyma ;)
Neolamprologus Multifasciatus czyli Muszlowiec wielopręgi - zdjęcia z jpg, światło zastane, jakieś 1,5 m od okna. Jeszcze będę próbował zrobić ładniejsze ujęcia. Rzecz charakterystyczna - mieszkają w muszlach. W naszych warunkach odpowiednie są muszle po winniczkach. Wystarczy im piasek, więc aranżacja zbiornika jest prosta :). Tylko co chwila dno przekopują, zasypując niepotrzebne muszle i szukając nowych,
Załącznik 141043
Z powodu tego wątku do swojej cyfrowej ramki zamiast zdjęć wgrałem filmiki z rybkami (pełno tego na Youtube)
- teraz mam własne (choć tylko 15 calowe) akwarium :mrgreen:
nie wiem czy to się tu nadaję ale jak mnie glony w mojej kostce dobijają to czasem patrzę na to i czekam... i myślę, że jeszcze trochę i Hołku też postawisz na komodzie "jeziorko" ze skalarami... :wink:
https://www.youtube.com/watch?v=O3Cr...eature=related
pzdr
Hołek
Mini pelia:
Załącznik 141946
Załącznik 142612 Rurówka Sabellastarte sp.
Witajcie AkwaRyści!
Gdzie jest NEMO, ja się pytam??
Może nie powinienem wchodzić z butami do cudzego akwarium, ale wiedząc, ze dział ten to "OCENA ZDJĘĆ" a nie forum akwarystyczne, to przejrzałem sobie cały wątek, i z przykrością muszę stwierdzić, że zdjęcia w większości przypadków są po prostu SŁABE! i co smutne, nie widać progresu...
'Gotujecie się' nawzajem w klepaniu po pleckach, ale kadry i podejście ciągle płaskie i mierne.
Rozumiem, że większość aktorów się przemieszcza, jednak ich przemieszczanie jest ograniczone - skoro macie akwarium, i macie swoją 'scenerię studyjną', to może warto zaaranżować kadr, a nie pstrykać - bo rybka fajna? Zaaranżuj światło, zrób snoota, oświetl obiekt, zrób rozproszenie, oddaj głębie zarówno przedmiotu jak i otoczenia.
Czekam na zdjęcia jak z folderów reklamowych, tak, abym zapragnął zainwestować w akwarium. Przekonajcie mnie zdjęciami!
W końcu taki wątek - ocena zdjęć.
Również przyłączam się do niecierpliwości Viruussa.
Nie sprawdzałem czy Sawa konsekwentnie podobny post umieścił w wątkach: Chcieliście psy to je macie, Kocie fotki, pokaż swojego ptaka, Grzyba swego pokaż, czy też Zdjęcia lotnicze (wszystkie w dziale Ocena zdjęć).