Na Słoneczym to wiem, że jest...
Kiedyś byłem z.... 2 lata temu na wystawie w Światowidzie... Mam cichą nadzieję , że nie przerobią go na market jak Świt...:???:
Wersja do druku
albo "Wandę". W niedzielę przechodziłem obok, normalnie krew mnie zalewa na coś takiego. Ale z drugiej strony, to tylko sentymenty a czas płynie nieubłagalnym tik-tak...
Wracając do zdjęć. Wiedzą niektórzy, że jestem maniakiem jeziora Rożnowskiego... Więc ze względu na miejsce w MałejPolsce i urok tegoż miejsca, powinienem już dawno jakieś rożnowskie zdjęcia wstawić zachęcające do odwiedzenia.....
Znalazłem w przepastnych trzewiach mego komputra przygotowany kiedyś pokaz slajdów rożnowskich. (ok 7min) Zachęcam wpierw więc do obejrzenia Rożnowa i okolic... :roll: później do odwiedzenia...
http://youtu.be/ljzddZfxtt8
Krakman, super sprawa, bardzo fajnie się ogląda.
Małopolska taka piękna, tylu ludzi tu przyjeżdża, a zdjęć wiele nie ma, i wątek też trochę podupada ... Moim honorem, jako Małopolanina jest go ratować ;)
Na początek trochę moich rodzinnych stron, czyli Rytro.
1.Widok z przysiółka Połom Wyżna, gdzieś tam we mgle skrył się Nowy Sącz
2.Ten sam przysiółek, widok w drugą stronę na wyciąg narciarski
3.To samo miejsce, widok na Stary Sącz
Najbardziej znany obiekt w Rytrze to ruiny zamku z XIII wieku. Zdjęć owych ruin nie mogę się dogrzebać, póki co zdjęcie z zrobione z wzgórza zamkowego. Po prawej pasmo Radziejowej, w dole rzeka Poprad, a po lewej przysiułek Sucha Struga.
Brawo Bzyku !!! Takich jak Ty potrzeba nam w tym watku.
Masz może jakieś fotki rynku w Starym Sączu? Piekne, klimatyczne miejsce, warte odwiedzenia. Wieki mnie tam nie było, choć często jestem na tych terenach.
O widzisz, ja mam trochę zdjęć z Rytra to pewnie wrzucę wieczorkiem. A z Rytrem to było tak:
Wracamy sobie z Marysią z Wierchomli. Jedziemy Doliną Popradu - uwielbiam tę trasę. Jedziemy tak z 50, może 60/h bo widoki cudne. Z tyłu za mną jakiś kretyn trąbi bo mu się spieszy, a że tam same zakręty, więc nie miał jak wyprzedzić. Ale złośliwa świnia jestem :mrgreen:
Dojeżdżamy do Rytra. :Hej, może do zameczku skoczymy... tyle razy tędy przejeżdżaliśmy?"
No i dobra, przejechałem przez most, potem przez mostek i hop ostro w górę. Najpierw asfalt, potem przejazd przez bród (strumień), a potem po płytach do góry.
Tak sobie jedziemy i jedziemy, las cały czas. Zamku nie widać. Jedynka na lewarku, lekko gazu i Ibiza pnie się w górę aż miło. Spotykamy turystów... daleko do zamku ???
...aaa to wy dawno minęli, teraz jedziecie drogą dla quadów :mrgreen:
Oczywiście, że mam :) mieszkam w Starym Sączu od... chyba 7lat. Fakt, miasteczko ma swój niepowtarzalny urok i klimat. Na razie wrzucę małe coś nie coś, bo nie mam wiele na serwerze. Więcej coś wieczorem.
Kościół p.w Św. Elżbiety, w głębi Ołtarz Papieski, pozostałóść po ostatniej wizycie Jana Pawła II. Widok z Miejskiej Góry.
z tej samej "górki" tylko póżnym wieczorem, Stary Sącz w oparach niskiej emisji ;)
---------- Post dodany o 13:11 ---------- Poprzedni post był o 13:07 ----------
Bodzio, pojechaliście na Makowicę i Cyrlę :). Wybrać się tam warto, tyle że piechotą. Na Cyrli urocza bacówka z pyszną kuchnią, a widoki po drodze...
No to czekam ;)
Obiecane zdjęcia będą wieczorem, póki co widoczki z okolic wspomnianego przez Was wcześniej Wysokiego na trasie Nowy Sącz-Limanowa.
Ooo, widzę, że Ci się Tatery trafiły :)
W sobotę jechałem z Limanowej do Sącza. Też tak pięknie było, a ja bez aparata :cry:
Bzyku, smakowite zdjęcia podajesz.
Piekna Nasza Malopolska..
Obiecałem z Rytra. Do zamku dojechałem oczywiście :D
Załącznik 137497
Załącznik 137498
Załącznik 137496
Piękne widokowe miejsce, pamiętam je z przed remontów jeszcze, dwaaawno dawno temu..., niestety fotek nie posiadam :)
Mająca swoje źródła w Tatrach Białka stanowi prawy dopływ Dunajca. W swoim środkowym biegu tworzy przełom pomiędzy dwoma wapiennymi skałami Pienin Spiskich - Kramnicą i Obłazową, gdzie w 1959 roku utworzono rezerwat przyrody „Przełom Białki pod Krempachami”. Atrakcyjność rejonu podwyższa piękne otoczenie gór - od północy Gorce, a od południa Tatry, oraz bajecznie snujący się w tym miejscu nurt Białki, która zaprasza do kąpieli (w lodowatej wodzie!). Zależnie od pory roku i natężenia opadów w górnej części rzeki koryto Białki stanowi bądź rwącą rzekę, bądź szeroki kobierzec gładkich kamieni, po którego powierzchni leniwie przemykają mniejsze lub większe strumyczki.
Woda faktycznie lodowata... Dla mnie przejście kilku metrów po rwącej rzece to prawie "odmrożenie" nóg. :grin: Za każdym razem jak tam byłem nurt zawsze płynie "innymi drogami".
Warto się zatrzymać jadąc z Łopusznej w stronę Białki Tatrzańskiej, po lewej stronie "parking" na łące, na którym stara góralka kasuje ceprów...:grin:
Skały na przełomie Białki 2003 rok
Załącznik 137507
Białka 2007 rok
Załącznik 137505
Załącznik 137506
Białka 2013 rok
Załącznik 137503
Załącznik 137504
:oops: ale wstyd...
Krakman, Bodzip pikne zdjęcia
---------- Post dodany o 21:52 ---------- Poprzedni post był o 21:16 ----------
Przekopałem kompa, się okazało, że zdjęć starosądeckiego rynku mam znikomą liość. Trzeba będzie nadrobić zaległości.
Dużą popularnością cieszy się organizowany w sierpniu Jarmark Rzemiosła. Wystawiają się lokalni twórcy, jak również Słowacy i Węgrzy (jest okazja zakupić dobrego "węgrzyna").
Bruk jest sliczny.Nadal jest?
Łopuszna.
Miejscowość oddalona jest ok 10km od Nowego Targu przy drodze w stronę Czorsztyna u podnóża Gorców. Jej zabudowa ciągnie się od Dunajca, wzdłuż potoku Łopuszanka w głąb Gorców. Niektóre jej osiedla, jak np. Zarębek Wyżni i Koszary Łopuszańskie, położone są wysoko na zboczach Gorców, odosobnione od reszty wsi.
Dwór w Łopusznej (XVIII w.) tzw. Tetmajerówka, obecnie Muzeum Tatrzańskie.
Załącznik 137549
Tyły dworu. Z prawej znajduje się dobudowane oficyna gdzie mieściła się kuchnia i pomieszczenie dla służby. Była to osobna budowla, lecz mająca bezpośrednie przejście do dworu.. Budowano tak głównie ze względów pożarowych.
Pierwotnie dwór wyglądał właśnie tak jak dobudowana oficyna, lecz pod koniec XIX w. Został otynkowany i pobielony przez kolejnego właściciela, oraz dobudowano kolumny wzmacniające spory dach...
Załącznik 137552
Załącznik 137551
Kuchnia
Załącznik 137550
Kościół w Łopusznej
Załącznik 137553
Dunajec, widać pozostałości po dawnym moście, którego zabrała powódź...
Załącznik 137554
Sporo pstrągów, lipieni a i głowacica się trafi....
Załącznik 137555
Specjalnie sprawdziłem - Babia Góra jest w Małopolsce :mrgreen:
Widok na Małą Babią Górę
Załącznik 137717
Widok na przedszczyt - "Gówniak"
Załącznik 137716
... i w kierunku Zawoi.
Załącznik 137715
Fajna ta Twoja Babia:lol:, moja jesienią tego roku:
Droga z Krowiarek
Sokolica
W kierunku Sokolicy
Ja nie miałem pogody niestety. A tej mgły na ostatnim to zazdroszczę :)
Jeśli tak, to jeszcze jedno z samego Diablaka widok na Tatry
Dobra, dla tych spragnionych śniegu - cerkiewka w Banicy
Załącznik 137718
Załącznik 137719
Babia fajna ale jest lato, jesień a gdzie zima :roll:?
Nima:-P
Jest zima..1980-12-30Załącznik 137733