A po co następca? Tyle co kupiłem - niech nie robią jaj :D
Wersja do druku
Wszystko zależy od zastosowania. Gdybym robił dużo kadrów pionowych i z dużej odległości to pewnie wolałbym obrotowy. Przy makrofotografii (a to jest u mnie priorytetem) w/g mnie lepszy jest odchylany - zwłaszcza, gdy w słoneczny dzień chcemy na niego założyc lupkę do filmowania pozwalajacą używać go podobnie jak wizjer.
Wszedł nowy wizjer, zapewne przez trzy lata Sony poczyniło zmiany w technologi produkcji matrycy i potrzeba do nich nowszego oprogramowania, były dwie inne obudowy do podobnej elektroniki, widac nie watro klepać modelu wg. pierwszego , niezbyt udanego planu, ot samo życie.
Nie zmieniające się procesory komputerowe też mają nowe generacje, to ta sama technologia krzemowa i ten sam pełzający postęp, trzy lata to sporo czasu...
Ta sama to jest 16 mpx, wymiar 4/3 i podobna, taka sama matryca Bayera. Nie wierz w to że to identyczna matryca będzie.
Będzie podwójny grip i nowa lampa, chyba z ruchomym palnikiem:
Załącznik 139119
Załącznik 139120
Załącznik 139121
http://photorumors.com/2015/01/17/new-olympus-e-m5ii-accessories-leaked-hld-6p-and-hld-8g-grips-plus-a-new-fl-lm3-flash/#more-66202
Srebrny jest brzydki, ale czarny wygląda kozacko :)
Ruchomy palnik dobra rzecz, 12-40 (może) nie będzie robił cienia.
Jeśli będzie miał podwójny grip, może na mnie liczyć. :-)
Podobno zawdzięczamy to ropie, właśnie myślałem o Lumixie 7-14 stamtąd i zakląłem brzydko, po sprawdzeniu kursu, wypróbuję 10/2,8 Samyanga, były jeszcze jakieś promocyjne w Łodzi, już idze. O 8,5 od Kowa, spokojnie moge przestac na jakiś czas mysleć, choć to szkiełko w rogach zachowuje się o niebo lepiej od 12-stki sponsora, gdzie od wpatrywania się w rogi obrazków zęby mnie bolą. Muszę wstrzymać się z zakupami na czas jakiś... nic nie poradzę. Jest tyle innych celów do osiągnięcia.
---------- Post dodany o 13:12 ---------- Poprzedni post był o 13:01 ----------
Przecież to oczywiste było 3,2 za USD mamy 3,7...
Bardzo ładny ten aparat. Podobają mi się chyba wszystkie zmiany, najbardziej zmniejszenie "pryzmatu", wcześniej port akcesoriów go podnosił, wyłącznik na górze, ładny i chyba wygodniejszy, mniej kanciasty grip (pewnie niekompatybilny ze starszą wersją?), śruba mocowania statywu w płaszczyźnie osi obiektywu (?), no i ekran - kręcony we wszystkie strony, a nie tylko odchylany, w końcu dodatkowe przyciski Fn na górze. W sumie niuanse, ale takie jakby ktoś wiedział co nie do końca pasowało mi w starszej wersji (i dlatego nie kupiłem) i postanowił to zmienić ;-).
Tego wyłącznika na górze nie widzę, ale możliwe, że tak jest.
Ciekawi mnie co to za port jest za zaślepką nad bagnetem, po prawej.
Fajnie jakby wprowadzili elektroniczną migawkę, tego mi w sumie brakuje do robienia time-lapsów.
Z tą migawką - masz rację. Wyłącznik na górze widoczny tu:
Zdjęcie linkowane z: http://www.43rumors.com/ft5-first-im...lympus-e-m5ii/
Ja widzę z przodu PC sync port. Najszczęśniejszej gubiąca się zaślepka w E-3.
Jeśli to prawda, to jestem ciekaw kto go jeszcze używa?
Jednak nie jest większy. Minimalnie szerszy, ale to na plus, ale za to trochę niższy kominek, więc też na plus. I uchwyt ma ostrzejsze załamanie, palce nie będą się tak ześlizgiwać.
Ja nie potrzebuję aż tak jasno, dla mnie 2,8 to całkiem dobry początek...
Prawa broniąca wszystkiego strona ma niewątpliwe w tym wszystkim dla naszych kieszeni zasługi....
Nokton 10,5 też mnie kusi, ale muszę trochę poczekać, może ten cyrk się trochę uspokoi kiedyś.
https://www.youtube.com/watch?v=RdTpmrcqI60
To chyba zapowiedź filru artystycznego "Zwycięzca konkursów" ;)
Award Winning Photography 2015
Załącznik 139426
Wg 43Rumors w E-M5II ma być ten sam wizjer co w E-M1:
http://www.43rumors.com/ft4-e-m5ii-h...e-m1-controls/
To oczywiście tylko plota, oby się sprawdziła.
i cena pewnie adekwatna do możliwości...
nie powiem, jest cień nadziei patrząc na rozsądnie wycenione E-M10 czy E-PL7 ale trzy uda się to powtórzyć?
Zresztą jaka cena byłaby "normalna"? 3 tysiaki? raczej nierealne, prędzej wyskoczą z czymś w okolicach 4,5 koła. Kto będzie musiał to kupi a reszta będzie narzekać że drogo :(
Pewnie będzie kosztował tyle, ile E-M5 na początku.
Ja sie tylko boje, zeby tam czasami w przyplywie emocji matrycy od panasa nie wsadzili jaka by ona nie byla.
pozdro
Jakby mi wsadzili do takiego M5 matryce z D7000, ze juz nie wspomne o D7100 to nie wiem co bym w przyplywie emocji zrobil ;)
pozdro
Onanizm sprzętowy w najczystszej postaci :-D