Wszystko zależy od zastosowania. Gdybym robił dużo kadrów pionowych i z dużej odległości to pewnie wolałbym obrotowy. Przy makrofotografii (a to jest u mnie priorytetem) w/g mnie lepszy jest odchylany - zwłaszcza, gdy w słoneczny dzień chcemy na niego założyc lupkę do filmowania pozwalajacą używać go podobnie jak wizjer.
Pozdrawiam!
Marek Wyszomirski (wyszomir@toya.net.pl)
Wszedł nowy wizjer, zapewne przez trzy lata Sony poczyniło zmiany w technologi produkcji matrycy i potrzeba do nich nowszego oprogramowania, były dwie inne obudowy do podobnej elektroniki, widac nie watro klepać modelu wg. pierwszego , niezbyt udanego planu, ot samo życie.
Ostatnio edytowane przez apz ; 17.01.15 o 08:55
E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro
Nie zmieniające się procesory komputerowe też mają nowe generacje, to ta sama technologia krzemowa i ten sam pełzający postęp, trzy lata to sporo czasu...
Ta sama to jest 16 mpx, wymiar 4/3 i podobna, taka sama matryca Bayera. Nie wierz w to że to identyczna matryca będzie.
E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro
Będzie podwójny grip i nowa lampa, chyba z ruchomym palnikiem:
http://photorumors.com/2015/01/17/new-olympus-e-m5ii-accessories-leaked-hld-6p-and-hld-8g-grips-plus-a-new-fl-lm3-flash/#more-66202
Srebrny jest brzydki, ale czarny wygląda kozacko![]()
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
Ruchomy palnik dobra rzecz, 12-40 (może) nie będzie robił cienia.
"Najpiękniejszy bokeh dostaję, gdy... ściągam okulary."
Lumix G80 + Olek E-30 + trochę szkieł ZD i mZD, trochę OM, trochę światła i sporo innych szpejów.
Jeśli będzie miał podwójny grip, może na mnie liczyć.![]()
Polska, cóż, to nie Śląsk, ale też tam ładnie, A. Sapkowski, "Boży wojownicy"