Taaa...
Wersja do druku
podejrzewam że dobrze kombinujesz, w schronisku twardo mówili że czwartek, piątek ma być cool :)
niestety pogoda dzisiaj nie rozpieszczała, na jutro tj środę TOPR powiedział (prognoza pogody potwierdziła) że ma lać 4 razy bardziej tylko z mniejszym wiatrem... czyli trzeba się było ewakuować czym prędzej - i żeby nie było - pogoda w Zakopcu była całkiem całkiem, a lało u góry...
to ponoć jeden ze słabszych sierpni w Tatrach, zimny i bardzo niepewny pogodowo
z ostatniej chwili - misiek o którym pisał Bodzio nadal grasuje, dwie znajome ze schroniska go widziały z trasy :)
ze Świnicy też spadła jakaś laska w poniedziałek (choć pogoda była super)
chyba się tylko poturbowała..
niektórym niestety nadal brak oleju w głowie, a TOPRowy helikopter traktują jak taxi
3ka bystrzaków wyjechała kolejką na Kasprowy w klapeczkach i w tych samych klapeczkach stwierdzili że zaliczą Świnicę - a co
a tak poza tym - fajne foty !! :)
Tatry zawsze ładują
nie zaglądałem przez chwilkę bo robota się nawarstwiła.
śliczne widoczki
Przełęcz pod Kopą Kondracką -> Kopa Kondracka
27. Załącznik 128105
28. Załącznik 128106
Marysia zawsze z przodu. Idzie jak burza. Ja ciągnę brzuch :mrgreen:
29. Załącznik 128107
Już na szczycie. Kto by pomyślał przy takim niebie, że zaraz pogoda nam psikusa zrobi :roll:
30. Załącznik 128108
A na koniec panoramka - Małołączniak i Krzesanica (klikać do oporu)
31. Załącznik 128109
Marysia i panoramka super, a Ty że niby schudłeś a kaj?
Bo nie widać... oj cyganisz co by się na wikt u Krakmana załapać! :mrgreen:
30 fajna :) Trzymasz sie bo się byłeś wysokości czy tylko hiperwentylacja?
Widze polarek klubowy :-)
Widoczki piekne.
Kiedyś na podejściu na Zawrat od Gąsienicowej spotkałem parę - chłopak ubrany odpowiednio do wyjścia w góry, dziewczyna króciuteńkie szorty, bluzka z dekoltem takim, że podłogę widać :mrgreen: i jak ci opisywani przez Ciebie w klapeczkach...
Niemal w tej samej okolicy tyle, że już prawie na szczycie Świnicy trafiła się para, którą z Zawratu ktoś (chyba złośliwie :roll:....) skierował w kierunku na Kasprowy, że tędy mają iść do Morskiego Oka - on tak sobie (ogólnie na sportowo, czyli od biedy ujdzie), ona w butach z grubą, wysoką podeszwą (to się chyba dawniej nazywało kosze). Jak się dowiedzieli, że idą źle i że muszą przejść całą Dolinę Pięciu (wszyscy patrząc na nią wykluczyli od razu przejście przez Szpiglasową) dziewczyna klapła jak błoto na ziemię, rozpłakała się i powiedziała, że nigdzie już nie idzie, że ma dość....
Widzę, że pogoda zmienna była, czasem nawet całkiem niezła a zdjęcia fajne. Szkoda, że się popsuła. Z drugiej strony jak się trafi za dużo światła i słońce daje ile wlezie to też niedobrze.
Coś masz pecha do pogody, musisz kiedyś ze mną się wybrać :grin:
Co do piątku to ciągle kombinuję, powinno się udać. Nie mam jeszcze planu gdzie pójść, w razie czego po drodze wymyślę :)
Zawrat też mam w planach, oprócz paru innych miejsc (nie mogę się zdecydować :???:), jakim szlakiem chcesz iść? Trzymam kciuki za pogodę. Ma być zimno więc raki i kożuch mogą się przydać :mrgreen:
super hiper do kwadratu ta wentylacja, jak się oparł to aż słupek wykrzywił co w DITLu widać :mrgreen:
nie wiem czy to było do Bodzia czy do mnie, ale jak do mnie - to na pogodę nie narzekam
poniedziałek był bosssski :)
z 3 dni w górach zrobiły się 2, ale wspomnienia bezcenne..
jakby wtorek był ładny to pewnie też byśmy na Zawrat poszły :)
ale co tam ...
Bodzio 28 i 31 pięknie się prezentują :)
a jako że fani Tatr tu zaglądają to wrzucam jeszcze linka o planowanych remontach tras
nie wiem czy zamkną szlaki (mam nadzieję że nie) niemniej warto wiedzieć i sprawdzić przed wyjściem w góry
Powiem tylko, że niektóre odcinki są doskonale utrzymane, ale fakt - gdzieniegdzie jest rumosz skalny. Idzie iść, ale niefajnie jest.
Szlakiem maksymalnie jak najprostszym czyli Doliną Gąsienicową do Czarnego Stawu G. Od Kuźnic Dolinką Jaworzynki :) . Jak by się udało wejść to się zastanawiam jak wrócić ( hehehe... helikopter wykluczyłem, "piersiówki" żadnej nie biorę), jak bym był sam to wrócił bym się przez Świnicę ale małżonka po łańcuchach nie za bardzo lubi :). Zostanie pewnie DPS. Chyba że się nam plany w ostatniej chwili zmienią i pójdziemy na wielką krokiew :lol: , w górach nigdy nic nie wiadomo jak będzie :) .
Rzut oka na cztery strony świata :D
Na Małołączniak było poprzednio.
Teraz na Giewont...
32. Załącznik 128161
na Halę Kondracką ...
33. Załącznik 128162
i na Słowacką stronę. (panorama - klikać do oporu)
34. Załącznik 128163
i na Kasprowy :)
35. Załącznik 128164
Masz zdrowie..... Tylko do kolejki już nie wsiadaj....:grin:
Też tak kiedyś chodziłem po Tatrach.. A teraz....Ech , chyba trza się pakować.....:???:
32-ladnie sie prezentuje masyw Giewontu.
Widzę, że czasem tu zaglądacie, za co wdzięczność ma nie ma granic :mrgreen:
Wieczorkiem coś wrzucę jeszcze.
Na teraz mam pytanie - jaki serwis pogodowy polecacie ? Ja czasem na Pogodynkę zaglądam, ale tam różnie jest.
A jutro jak pogoda dopisze to Tarnica, lub inna Połonina jakaś :mrgreen: Może kartę znajdę :roll:
No jasne, że tylko ładną :-P
Dwa ostatnie wyjazdy - zeszłoroczny na Kościelec i teraz na Czerwone, to pogoda pod zdechłym Azorkiem.
A wrócę do 13. - jakaż biustopodobność ;)
Zaglądam regularnie:), ostatnia panorama podoba się najbardziej.
Osobiście polecam ICM, prognoza numeryczna na 48 godzin, od kilku lat korzystam i jeszcze się nie zawiodłem. Po opanowaniu odczytywania słupków samemu można prognozować.
Pozdrawiam
Jakby co:
weatherspark.com
Dzięki wszystkim :)
32 bardzo mi się podoba.
Za Muminkiem: ICM :) , dziś się sprawdziła, tu link do pogody w Zakopcu:
http://new.meteo.pl/um/php/meteorogr...type=0u&id=661
tyle ze pogoda w Zakopcu to niekoniecznie pogoda w Tatrach (doświadczyłam tego we wtorek - w Zakopcu całkiem całkiem - a u nas w górach lało)
proponuję wchodzić na kamerki internetowe ze schronisk
nie wiem czy w Bieszczadach też jest coś takiego ale w Tatrach jest tego sporo :)
Mam wrażenie, że na Pogodynce super pogoda, ale zawsze za kilka dni (!) a ta na dzień następny i ten po nim do kitu. Jak już i ta na dzień następny dobra to z reguły się sprawdza. Zawsze weryfikuję innymi serwisami np. polecanym tu ICM. Kamerki są tez fajne ale to stan aktualny, nie wiadomo co będzie później, korzystam na szybkie wypady po drodze. Zawsze patrzę też na pokrywę chmur i ich ruch na SAT24 na tej podtawie można z dużym prawdopodobieństwem przewidzieć/zweryfikować pogodę w bliższym a czasem i dalszym przedziale czasu. Dzisiaj a właściwie już wczoraj to mi się idealnie sprawdziło jak zwykle w ostatnim czasie.
---------- Post dodany o 00:29 ---------- Poprzedni post był o 00:23 ----------
Dzisiejszy dzień wygląda bardzo niepewnie, zresztą w powrotnej drodze z Tatr zaczynało już padać :cry:
Dzięki za namiary na strony pogodowe.
Ja to mam jakieś irracjonalne podejście: jak widzę, że prognoza do d.. to zaraz wołam: durnie, się nie znacie :mrgreen:
Sprawdziłem na tych mapkach Wołosate i Ustrzyki i wychodzi, że ok 8.00 będzie nieźle a potem to różnie. Padać nie ma. Zobaczymy
Prawie końcówka...
Na szczycie gęsto
36. Załącznik 128444
wiejemy, zaczyna lać. Tak, dobrze widać - na pierwszym planie to podeszwa od buta. Ciekawe jak ten ktoś zszedł :roll:
37. Załącznik 128445
Jak chmura naszła nad Giewont, to skały zrobiły się śliskie. Ktoś spadł - właśnie go szukają.
38. Załącznik 128446
No skandal, nie było szarlotek, tylko pierniczki. Lola musiała zawalić dostawę :mrgreen:
39. Załącznik 128447
Do Rys jeszcze trochę brakuje :grin:
Straszne :shock:, trzeba było iść do Chochołowskiej, tam najlepsza jaką do tej pory jadłem :grin:
Ma jeszcze pytanko z jakiego miejsca robicie panoramy z Głodówki. Gdy przejeżdżałem tam ostatnio było kapitanie widać Tatry w porannym słońcu, na dole gdzieniegdzie mgiełki, aż się prosiło o panoramkę. Rozglądałem się wzdłuż drogi za jakimś parkingiem ale nie zauważyłem fajnej miejscówki.
Po prawej stronie jest taka zatoka jak dla autobusów. Tam można stanąć i strzelać. Dla ułatwienia - po drugiej stronie drogi stoją te budy z oscypkami, futrami i innymi duperelami. Drugie fajne miejsce jest poniżej, jak miniesz zakręty. Po lewej stronie drogi otwiera się cudowny widok na Tatry Bielskie. Po prawej stronie drogi nie ma gdzie zaparkować, ale po lewej zbudowali platformę widokową. Jest nawet luneta na pieniądze :mrgreen: