-
Odp: Strzelec - moje fotografie wszelakie...
15 super. A może zdradzisz, jak uzyskałaś taki efekt?
-
Bardzo mi się spodobały 11 i 12, no i 15 rzeczywiscie super.
-
Trzynastka mi się skojarzyła z wycieczką Koła Gospodyń Wiejskich nad rzekę :wink:
Czternastka fajna tylko szkoda, że ta postać to fotograf, a nie jakiś osobnik(czka) "spoza branży" :)
-
CzaRmaX , Planistigmat, Jan_S, Realnasty, Seba, Ravbog - dziękuję za odwiedziny i za tyle miłych słów.
Cytat:
Zamieszczone przez
CzaRmaX
14 fajna ale 15 najfajniejsza i obróbka też miła MZ - taka jakaś nostalgiczna, musiałem oglądając ją zużyć całe opakowanie chusteczek :wink::wink:
Cytat:
Zamieszczone przez
Planistigmat
Tak, z ostatniej wrzutki 15 najbardziej mi sie podoba, ale 13 tez ma swoj urok.
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
Cytat:
Zamieszczone przez
realnasty
15 super. A może zdradzisz, jak uzyskałaś taki efekt?
Cytat:
Zamieszczone przez
Seba
Bardzo mi się spodobały 11 i 12, no i 15 rzeczywiscie super.
Jak widzę 15-tka najbardziej Wam się podoba. Oczywiście odpowiem na pytanie Realnasty :)
Dawno, dawno temu (2005 r.), za siedmioma górami, za siedmioma lasami (Austria, a konkretnie okolice Irdning), w późnych czasach fotografii analogowej, a w początkach fotografii cyfrowej, dysponowałam skromnym aparatem Minolta Dynax 505si i m.in. obiektywem tele M100-300 APO D. Jednym słowem: aparat małoobrazkowy, jakby to dzisiaj powiedzieć – pełna klatka ;)
Warunki, jakie wtedy panowały, były następujące: piękny jesienny poranek w alpejskiej dolinie Ens, wolna chwila przed pójściem do pracy, tworzące się mgły, ja na przeciwległej górce w stosunku do tego obrazu i wtedy… nacisnęłam spust migawki.
Materiał światłoczuły, to o ile mnie pamięć nie myli, było to jakieś proste Fuji 200, dostępne w każdym sklepie. Wywołaniem oraz skanem negatywu zajął się miejscowy Drogerie Markt (DM). Zeskanowany materiał (JPG) posłużył do dalszej obróbki w Fotoszkapie po powrocie do kraju. Zdjęcie oryginalnie było większe i prawie bez kolorów (jakieś zielenie i brązy przechodzące w czernie). Ponieważ było to jakiś czas temu, więc wielce przypuszczam, że moja obróbka polegała na wykadrowaniu, ustaleniu wielkości zdjęcia, konwersji do cz-b, suwanie na masce – Poziomy, chyba nawet specjalnie jakoś nie wyostrzałam. I niestety na tym kończy się moja pamięć. Mam nadzieję, że mój opis będzie pomocny.
Janie_S, dziękuję Ci za podpowiedź i link do świetnego wątku z analogowymi zdjęciami Czmielka :)
-
Spodobała mi się 11. z wcześniej pokazanych, natomiast z ostatnich 15. super to uchwyciłaś.
-
tak jest 15 faktycznie ma w sobei klimat - który czytając opis powstania uwydatnił się jeszcze bardziej :)
fajne :)
a wątek czmielka równie mocno polecam :)
-
Dziękuję za odwiedziny, Muminku i Gulaszowo :)
Oto kolejne zdjęcia.
16.
17.
Zdjęcie zrobione w wolierze.
-
Piekny ptak (to chyba orzel, nie? ;) ) ... troche ten cien na nim przeszkadza, chyba od jakiegos krzeczka... ale nie bede sie czepial bo i tak zdjecie jest super :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
ssonic
Piekny ptak (to chyba orzel, nie? ;) ) ... troche ten cien na nim przeszkadza, chyba od jakiegos krzeczka... ale nie bede sie czepial bo i tak zdjecie jest super :)
Witam Cię, Ssonic :)
Zdjęcie ptaka było robione w wolierze. Stąd ten niezbyt ładny cień. Jeżeli jest ktoś w stanie określić gatunek, to będę wdzięczna.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Strzelec
ktoś w stanie określić gatunek
Na moje oko to Kania ruda Milvus milvus.
-
Podoba mi się ten zakrzywiony dziób a że ma cień no to cóż tak życie kadr potraktowało (na ucho powiedziałbym Ci co zrobić z tym ptakiem aby nikt cienia się nie czepiał ale to może na 11.11 w święto narodowe):) a co do 16 to na prawdę brakuje mi sztachet u dołu :)
-
Zdjęcie 17 jest rewelacyjne. Wzrok ptaszora genialny.
-
Ronin75, CzaRmaX i Kolba - dziękuję za odwiedziny i Wasze opinie.
Cytat:
Zamieszczone przez
ronin75
Na moje oko to Kania ruda Milvus milvus.
Dziękuję. Masz dobre oko :)
Cytat:
Zamieszczone przez
CzaRmaX
Podoba mi się ten zakrzywiony dziób a że ma cień no to cóż tak życie kadr potraktowało (na ucho powiedziałbym Ci co zrobić z tym ptakiem aby nikt cienia się nie czepiał ale to może na 11.11 w święto narodowe):grin: a co do 16 to na prawdę brakuje mi sztachet u dołu :grin:
Elektronicznym odpowiednikiem ucha jest PW, więc czekam na sugestie :mrgreen:
-
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
Strzelec
Elektronicznym odpowiednikiem ucha jest PW, więc czekam na sugestie :mrgreen:
Pokażę Ci co możesz zrobić ze swoim orzełkiem na podstawie tego co teraz na szybko zmontowałem. A z drugiej strony mamy jutro okrągłą rocznice Powstania Warszawskiego więc pozwolę sobie to pokazać u Ciebie wątku :)
https://forum.olympusclub.pl/attachm...4&d=1406835560
-
Cytat:
Zamieszczone przez
CzaRmaX
Pokażę Ci co możesz zrobić ze swoim orzełkiem na podstawie tego co teraz na szybko zmontowałem. A z drugiej strony mamy jutro okrągłą rocznice Powstania Warszawskiego więc pozwolę sobie to pokazać u Ciebie wątku :)
https://forum.olympusclub.pl/attachm...4&d=1406835560
Godz.17.00 Bacznosc.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
CzaRmaX
Pokazałeś kawał dobrej grafiki. Szkoda tylko, że orzeł to bielik amerykański (Haliaeetus leucocephalus) :-P
Kania ruda też się nie bardzo do tego nadaje :wink:
Cytat:
Zamieszczone przez
kon
Godz.17.00 Bacznosc.
Się wie.
-
Bo to mial byc symbol przyjazni polsko-amerykanskiej, tylko nie wszyscy sie zorientowali. ;-)
-
Dzięki, Planistigmat, za wizytę :)
I kolejne moje zdjęcia...
18.
A dla ochłodzenia, coś z Kieleckiej Szkoły Krajobrazu z użyciem kwadrychromii:
19.
-
18-to ja lubię. Niby nic, acieszy oko. A to za sprawą ciepłych barw zapewne.
19-super. W tym zestawieniu wygląda bardzo atrakcyjnie :-)
Jeśli chodzi o Orła Bielika, to zawsze ten nasz nie orzeł był dla mnie orłem. I tak na prawdę jaki ptak jest naszym godłem pozostaje w sferze donysłów.
-
-
Fazi75, Kolba - dziękuję za odwiedziny. Miło mi, że 19. przypadła Wam do gustu.
-
18 bardzo fajnie wyszło bo nietypowo więc jest git a 19 też fajnie ale takie widoki są trochę oblatane jak zachody słońca :)
-
Kielecczyzna bardzo przyjemna dla oka, zwłaszcza w te upały :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
fazi75
Jeśli chodzi o Orła Bielika, to zawsze ten nasz nie orzeł był dla mnie orłem.
Ta jest!
Cytat:
Zamieszczone przez
fazi75
I tak na prawdę jaki ptak jest naszym godłem pozostaje w sferze donysłów.
Doszukiwanie się czy to Bielik czy orzeł to "odkrycia Amerykańskich Naukowców, którzy odkryli że ludzie uwierzą we wszystko co odkryją Amerykańscy Naukowcy"
Cytat:
Zamieszczone przez
Strzelec
I kolejne moje zdjęcia...
18.
19.
19. fantazja!
-
Cytat:
Zamieszczone przez
CzaRmaX
... takie widoki są trochę oblatane jak zachody słońca :)
Nie każdemu żona pozwala bawić się klamerkami :-P
-
Cytat:
Zamieszczone przez
helmuth
Jej klamerka - jej sprawa. Jego spinacz - jego problem.:mrgreen:
-
CzaRmaXie, Bufetowo, Saborze, Helmucie - dziękuję za odwiedziny i komentarze.
Cytat:
Zamieszczone przez
Saboor
Cytat:
Zamieszczone przez
helmuth
Nie każdemu żona pozwala bawić się klamerkami:)
Jej klamerka - jej sprawa. Jego spinacz - jego problem.:)
To ja może pożyczę resoraka i coś zmontuję :lol:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Strzelec
CzaRmaXie, Bufetowo, Saboorze, Helmucie - dziękuję za odwiedziny i komentarze.
Działaj! :grin:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Strzelec
19....
Świtna jest 19-tka. Idealna perspektywa dla takiego kadru. Tylko kwadry..-co? :shock:
Pozdr
-
Witaj Barmichal76 :)
Cytat:
Zamieszczone przez
barmichal76
Tylko kwadry..-co? :shock:
Taka bichromia, tylko na cztery kolory. W tym przypadku czarny oraz trzy odcienie szarości. Biały - gratis.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
helmuth
Od klamerek to jest chyba inny wątek :-P :)
Cytat:
Zamieszczone przez
Strzelec
Dawaj, dawaj bo brak konkurencji rodzi stagnację, nudę, samozadowolenie i zanik kreatywności do ZERA a tak będzie co podpatrzeć albo co krytykować :)
Wracając do 18 i 19 to umieszczając je koło siebie 19'stka miałaby pełno ocen ach i och bo jest do czego porównywać a z kolei 18'stka miałaby o wiele więcej wyświetleń bo zwraca uwagę (wyrywa oko) :), chociaż ocen i wpisów mniej bo nie wiadomo do czego to porównać i czy czasami się nie wygłupię dając komentarz lub na zasadzie poczekam na innych hihi :). Sama musisz wybierać i decydować co bardziej lubisz albo robić jedno i drugie :). Lubię Twoje kadry ale najbardziej właśnie te nietypowe bo zawsze daje to coś nowego, chociażby mnie :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
CzaRmaX
Dawaj, dawaj bo brak konkurencji rodzi stagnację, nudę, samozadowolenie i zanik kreatywności do ZERA a tak będzie co podpatrzeć albo co krytykować :-P
Jak skończę kompletować sprzęt mini-studyjny, to mam nadzieję, że doścignę MISTRZA :)
Cytat:
Zamieszczone przez
CzaRmaX
Wracając do 18 i 19 to umieszczając je koło siebie 19'stka miałaby pełno ocen ach i och bo jest do czego porównywać a z kolei 18'stka miałaby o wiele więcej wyświetleń bo zwraca uwagę (wyrywa oko) :-P, chociaż ocen i wpisów mniej bo nie wiadomo do czego to porównać i czy czasami się nie wygłupię dając komentarz lub na zasadzie poczekam na innych hihi :-P. Sama musisz wybierać i decydować co bardziej lubisz albo robić jedno i drugie :-P. Lubię Twoje kadry ale najbardziej właśnie te nietypowe bo zawsze daje to coś nowego, chociażby mnie :-P
Bardzo Ci dziękuję za docenienie moich skromnych wysiłków. :oops:
-
1 załącznik(ów)
W porcie, w Aberystwyth:
Załącznik 126075
-
Cześć! Do wcześniejszej dyskusji się odwołam jako początkujący. Wg mnie zdjęcia co do kt. mam wątpliwości raczej pasują do wątku 'zdjęcia początkujących', natomiast te gdzie byłbym przekonany, że są OK i nadają się do prezentacji dawałbym w dziale 'ocena'. I znów IMHO to co u Ciebie widzę to z jednej strony klasyfikuje się do - jak to interlokutorzy wskazywali - krytyki, a z drugiej do sugestii jak to lepiej ująć.
I w ten deseń zdjęcie z portu w Aberystwyth zaklasyfikowałbym do 'początkujących', czyli do zapytania o sugestie dotyczących poprawy zdjęcia. Wg mnie kadrowo jest ok, ale postać z lewej strony za odciąga uwagę ze względu na intensywniejszy kolor torby i samej postaci od latarni morskiej (bledsze, mniej kontrastowe barwy). Chyba że... taki efekt chciałaś uzyskać, tylko że struktura obrazu nie sugeruje tego.
PS. Niech ktoś to przeczyta czy to co napisałem ma sens ;) Niekiedy obrazy/zdjęcia zdarza mi się interpretować poszukując przekazu. I wtedy dostaję łomot od impresjonistów :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Strzelec
W porcie, w Aberystwyth:
Brakuje pazura a z drugiej strony kobita zbyt agresywna do pastelowej sielanki.
-
W moje ocenie bez kobity zdjęcie byłoby dużo lepsze. Jak zauważył Saboor kobieta za agresywna do pozostałego zdjęcia. Ja bym kobiet przegonił na czas zdjęcia (kulturalnie oczywiście).
-
Ja sama nie wiem, czy postać mi pasuje, natomiast należałoby usunąć aberrację, bo ma błękitną obwódkę.
-
Sklonuj latarnię morską ;) ciekaw jestem efektu.
-
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
Careme
... postać z lewej strony za odciąga uwagę ...
Cytat:
Zamieszczone przez
kolba
... bez kobity zdjęcie byłoby dużo lepsze.
To może krakowskim targiem:
Załącznik 126142
-
helmuth potrafi :)
Wygląda jak zjawa :) Wakacje z duchami :D