Trudno, musisz to przyjąć na klatę ;)
Wersja do druku
Zanim czary-mary w LR to ; ) :
- numerować foty,
- trzymać poziom horyzontu fot.2,3
- można rozważyć proporcje boków 4:3/3:4 - chyba że zamysłem jest panorama - ale dla fot. 4,5 na pewno nie (?)
- kiedy ewidentnie tracisz jakość na skutek wyciągania z cieni - żywa część fot.4 (choć tu mogło Ci wyjść takie cuś z komórki) - zmiękcz bardziej ostrość,
- staranniej kadruj lub uprawiaj "stamping" - ucięte napisy fot.4,5 trawa zółta pierwszo-planowa na fot.2,
Chwale za fotę nr 1 - dobre proporcje kadru niezły ogólny look i sytuacja - to jest dobry kierunek ; )
CzaRmaX konkurencja rośnie. Co do uwag to dokładnie to co napisał poprzednik.
Dzięki wielkie za rady. Postaram się wieczorem wrzucić tu oryginały tych zdjęć to każdy będzie mogl dać swoją wersję :) Co do komórki to ogólnie w tamten dzień zapmnialem aparatu i to jedyne co miało aparat i bylo pod ręką :) Teraz Ritten jest zamknięte ale juz niedługo wiosna to podjade i zrobie porządnie to co miało takie byc w czerwcu. Mam to co mam wiec musze z tych zdjęć wyciągnąć ile się da żeby byc zadowolonym.
Co do ogólnego mojego wrażenia to najfajniej wyszły mi 1 i 3 z wrzutki z górami. :)
Kilka fotek zrobionych ostatnio nabytym mZ 17mm/1.8. Bardzo ostre szkło. Nie wiem dlaczego ma takie se opinie. Chyba tylko od tych co nie mają go na stałe.
Fotki robione światłem zastanym.
71. Mini mini :) iso 1600 z ręki, MF.
72. ISO 1600 z ręki, AF F2,8
73. ISO 320, F2.8, ze statywu :) MF
Jestem zachwycony tym obiektywem :)
A 25mm nie zrobiłbyś podobnych zdjęć? ;)
Pewnie że bym zrobił, choć pewnie kadry byly by inne ze względu na ogniskową. Pisząc że jestem zachwycony, mam bardziej na myśli to, że mi ulżyło bo nie do konca bylem przekonany czy aby nie będzie lipy po tym teście na optyczne.pl. 25mm to tez świetny obiektyw ale juz go mialem i to tez mnie skłoniło w stronę 17mm :)
Gratuluje zakupu i czekam na kolejne zdjęcia.
Podoba mnie się to co reprezentuje sobą 17mm i nie powiem - przygarnąłbym. Zresztą, to jedno z pierwszych szkieł jakie rozważałem jako dodatek do mojego 12-40mm. Tylko tyle wspaniałych szkieł w systemie, a tak niewiele rąk do zapracowania na nie...
Czy ktoś zna sposób na to by umieścić tryb RC na klawiszach skrótu w EM1? Szukam, kombinuję i w sumie doszedłem do wniosku, że się nie da, ale może jednak ktoś to już ogarnął? Troszkę mnie irytuje to, że muszę za każdym razem wchodzić w menu i włączać ten tryb
Dzisiaj dzieci rozbiły świnkę więc przez chwilkę było fajne tło :)
74. mZuiko 60mm macro F4.0
75.
Pierwsze jakoś bardziej mi się podoba. A skarbonka gruba musiała być ;)
74 super. Jak oglądam Twoje zdjęcia to ciągle wracam do myśli, że muszę kiedyś sprawić sobie ten obiektyw :)