Witaj
Ostatnie przyzwoite, szkoda, że nie miałeś światełka z przodu
pozdrówka
Wersja do druku
Witaj
Ostatnie przyzwoite, szkoda, że nie miałeś światełka z przodu
pozdrówka
Ostatnie calkiem niezłe :)
Autopoziomy i autokolor w PS sprawdzają się dobrze w typowych sytuacjach.
W życiu bym nie pomyślał, że jakieś automacztyczne filtry dają tak ładne efekty.
A ja dalej ciemny jestem jeżeli chodzi o pejzaże.
IRACKA PATELNIA (przed odlotem)
Oby już ostatni...
Kadr mi się podoba, wydaje mi się tylko, że jest zbyt mała głębia ostrości przez co twarze żołnierzy są nieostre.
Wojtek, podpowiedz, czym dobrze obrobić fotkę na B&W?
Czym to mało ważne, ważne jak.
Sam mam z tym problemy.
Ja korzystam z Photoshopa (oczywiście w wersji testowej) ale większość programów graficznych działa podobnie, może tylko mieć więcej czy mniej możliwości edycyjnych.
Mnie PS pasuje bo jest po polsku i korzystam z niego od wersji 5 więc sie przyzwyczaiłem.
Paszczoł, wydaje mi się, że powinieneś wysunąć napis w sam lewy górny róg, natomiast prawy dolny róg rozciągnąć i nie pozostawiać tych żołnierzy poucinanych. Wygląda tak jakbyś ich właśnie przyciął i że tam dalej miałeś resztę zdjęcia. Jeśli tak to czemu przyciąłeś? coś tam nie tego było w rogu na dole?
Proszę zatem oryginał:
myślałem, że masz tego znacznie więcej :-)
Do oceny :
22.
Bardzo ładny kadr, dobrze skomponowany i naswietlony, mimo dużych kontrastów.
Brakuje mu może "myśli przewodniej", jakiegoś sztafażu...mimo to podoba mi się :)
dziękuje za ciepłe słowa, no i oczywiście to, że się wypowiedziałeś. Muszę powiedzieć, że zaistalowałem sobie ciekawy wygaszacz z ostatniej gazetki Foto-video, świetna sprawa, bo pokazuje w losowy sposób i w losowej koljności moje fotki i podsuwa mi wiele pomysłów na przekadrowanie czy obróbkę, nadal jednak moja obróbka w PS na B&W mi nie podchodzi.
Akurat ta fotografia to BW nie potrzebuje :)
Tu atutem jest kolor.
Może poczytasz:
http://www.fotal.pl/artykul/Szkola_F..._doc13020.html
23. Starałem się diagonalnie
Poprawnie tylko postaraj się o jakiś "lajtmotiv" na zdjęciu.
Coś, co pozwoli zapamietac je, zwróci na nie uwagę.
Zgadza się. :)Cytat:
Zamieszczone przez Oleryk
Ja lubię takie klimaty, niestety mają to do siebie, że wydają się bardzo podobne - pola, lasy itp.
witaj
22- dobra, poprawnie wykonana fotka, przyjemna w odbiorze
23 - ładne niebo cos dziwnie wyszły drzewa - jakby przeostrzone... troszkę gorsza od poprzedniej, ale i tak podoba mi się.
pzdr
24.
Bardzo podobamisie fotka 22.Fajny kadr ładnie oddaje przestrzeń.Kolory tez OK.Przyjemnie się ogląda.
Ostanie byłoby calkiem miłe ale jest krzywe.
Warto wyświetlic sobie siatkę i według niej wyprostowac kadr.
Paszczol, nie przeszkadza Ci, że się domy i latarnie walą? ;)
No i wartałoby je odszumić.
Oleryk racja, a co do odszumiania kiepsko z tym w Ps, włączam noise(...) ale nie widzę różnicy.
Noise Ninja, Neat Image, Noiseware Professional (za darmo) i pewnie z tuzin innych.
Używam Ninji bo sa profile do E-410 ktore całkiem nieźle sprawdzaja się z E-510.
Albo Noiseware Professional, ona ma gorowe profile do krajobrazu, portretu itp.
Po lekkiej korekcji "suwaczkami" można osiągnąć całkiem fajne wyniki :)
PS
Wszystkie wymiwnione, to sa pluginy do Photoshopa właśnie.
POPRAWKA
Teraz już prosto ale nad szumem to musisz jeszcze popracować...
To E-500? Może przesadziłeś z czułością?
ISO na 100-200 i na statyw.
Nie, to jeszcze z C-4000z, miałem ochotę się z nim przespacerować ;)
Nocne b&w jest intrygujące.
-M rozwiń, bo nie zrozumiałem.
Oleryk - DZIĘKI za pomoc (z programem dopiero się zapoznaje)
Wersja 3 (ale zanudzam, co?) :
po zapoznaniu się z całym wątkiem mogę powiedzieć, że podoba mi się kadr z walącą się stodołą, widoczek na zdjęciu 22, bardzo miły jest w odbiorze portret który ma w sobie wiele ciepła, oraz cylk nocne - długa - w wersji bw po wyprostowaniu i w wersj kolor dzięki modelce czytającej w świetle latarni jest w tych kadrach coś intrygujacego. Odnośnie zdjęć plenerowych traktuję je jako wprawki i bardzo Cię rozumiem. Ja też często jestem rozczarowany gdyż fotografując wspaniały dla oka plener po przyjściu do domu i zgraniu okazuje się, że to jeszcze jeden banał więcej, dlatego też obecnie staram się wyobrazić przed naciśnięciem migawki jak będzie obraz wyglądał i daje sobie na luz. Pozdrawiam.
Dziękuje :oops:
Ostatnie w kolorze najbardziej mi sie podoba. W kompozycji widzę rytm dwóch ławek, rytm dwóch latarni, jakiś szczątkowy rytm skupisk mrowiących się lampek oraz połyski na bruku i ładną burzę włosów podświetloną z kontry oraz jasny akcent książki przy ciemnej sylwetce modelki. Jest w tym zdjęciu trochę ciszy i spokoju demonstrowanego przez niewzruszenie zaczytaną dziewczynę.
Generalnie rzecz ujmując czarno białe zdjęcia nocne mi nie leżą, ponieważ na takich zdjęciach z latarniami kolor światła i szarości kojarzą mi się z wyblakłym świtem, a nie ciepłym, przyjaznym oświetleniem wieczoru. Z tego powodu nie lubię nadmiernej ingerencji w balans bieli na fotkach nocnych. Takie fotki korygowane do dziennego oświetlenia uważam za niedorzeczność. Co nie przeszkadza, aby się innym podobały.
Pzdr, TJ
Jak dla mnie laweczka do B&W - klory tutaj nic nie wnoszą. Szumem bym się nie przejmował i z nim nie walczył. Kontrast stanowczo podbić, może winety założyć i bedzie ok. Jk chcesz to wrzucę ci jak bym to obrobił.
Bardzo chętnie!
Hej... Ja nawiąże do zdjęcia 22.
Podoba mi sie bardzo kolorystyka - jest tak ciepła ze aż czuć jesienne słoneczko.
24. Wersja B&W w wersji poprawionej zdecydowanie dla mnie lepsza. Na kolorku przeszkadza przepał na lampach. Swoja droga dziewczyna miała zdrowie do czytania... B&W wygląda dodatkowa jakby było wilgotno , tylko mgiełki zabrakło :razz:
Wersja ekstremalna na bazie 24, żeby pokzać jakie B&W nie ruszają.
Kontrast, szum, kadrowanie i wineta. Wszytko w LightZone (nie stać mnie na Ps).
Co z tego idzie wykombinować ? Świedna stodoła, ale szansa chyba zmarnowana... Co radzicie przy odróbce na B&W? Mam wygaszacz ekranu, który to lepiej obrabia niż ja w Ps'ie i to mnie boli ;)
Bardzo lubię fotki wb ale ta akurat bardzo mi się podoba w kolorze. Zielenie mchu oddają świetny klimat. Ja bym tego nie ruszał.
Oj, tu to tylko kolorek :)
Zieleń trawy, rdza na tym czymś rolniczym, czerwone obręcze kół, mech na rozppadającym się dachu, pozieleniałe ściany, trochę ciemnożółtego krzewu, błękitne niebo i biała chmura...
Bardzo to wszystko malownicze, BW pozbawi tę fotkę uroku.
Dzobrze jest, nie trza PSuć :)
Kolor zdecydowanie i ciaśniej bym kadrowała :D
Dziękuje, Aniu wszelkie propozycje w jpeg mile widziane ;)