Ja serio pytam o interpretacje tej tabelki. Zasadzam się na ten obiektyw. W sprzedaży ma byc w maju. Dzisiaj powinien dotrzeć do mnie GX1 i 25/1.4. Jak się polubimy to chce zakolekcjonowac tą pietnastke.
Wersja do druku
Ja serio pytam o interpretacje tej tabelki. Zasadzam się na ten obiektyw. W sprzedaży ma byc w maju. Dzisiaj powinien dotrzeć do mnie GX1 i 25/1.4. Jak się polubimy to chce zakolekcjonowac tą pietnastke.
Łeee, na stronie B&H'a podają przewidywaną dostępność obiektywu na połowę czerwca :-(
mam nadzieję że jak wuzet zapoda foto to jednogłośnie stwierdzimy że warto było czekać
Łeee, na miejscu nie znaczy lepiej. Mam na myśli potykacz x1,10 ztcp
Wcale nie ma tak różowo :mrgreen:
BTW. Co się stało z twierdzeniem, że Lajka zabrania korekcji Panasowi we wspólnych szkłach? Gdzieś widziałem sample tej 15mm - Wielkiej Lajki - przed korekcją (czytaj: z Linuxowych wywoływarek) i mnie zmroziło.
pewnie tu widziałeś http://www.m43.eu/zdjecia/panasonic-...rwsze-zdjecia/ Rawy to jakaś masakra ;/
Caly czas jestem ciekaw tych eksperckich opinii typu: masakra, zmroziło mnie ...czy mam to interpretować : jest dobrze, czy jest źle ?
Z jednej strony w sumie obiektyw w Rawie daje szersze pole widzenia niż 15mm a po wyprostowaniu dostajemy to o czym nas zapewnia producent,tyle,że tracimy trochę rozdzielczości(w sumie argument pomijalny) i smutne jest jednak to,że teraz wady optycznezałatwia się programowo :/.
Czyli jest tak dobrze, ze aż źle?
Czy moze tak źle, ze aż dobrze ?
Nie bądź taki vul bull, poczekamy na rozdział 5 testu optycznych i się wyjaśni, co, ile, kosztem czego. Póki co ta premiera/anons rozpoczęcia sprzedaży rozczarowuje w kontekście tego co mówili przy okazji premiery PL25DG i fotek przykładowych z pl-linku wstawionego kilka postów wyżej.
Czy kooś może zna polską cenę?
Ładne maleństwo.
Ciekawi mnie tylko czy ten pierścień przysłon będzie działał na body Olka.
Wykonany ma być z metalu? Bo na zdjęciu porównywany jest z 12/2.
Na stronie Panasonica, jak i na kilku innych gdzie są informacje o tym obiektywie, nie znalazlem nic na temat budowy. Jedynie na DXO jest wzmianka o metalowej budowie.
Obiektyw podpięty już do GX1 i nawet kilka zdjęć zdążyłem nim zrobić ;-)
Wrażenie organoleptyczne bardzo pozytywne. Gabarytowo mniejszy od 25/1.4. Na oko tak połowę. Pierścień przesłony chodzi delikatnie i płynnie. Jest dość lekki, więc trudno mi stwierdzić czy obudowa jest metalowa, czy plastikowa. W ciągu najbliższych kilku dni na pewno będzie w użytku i postaram się jeszcze coś napisać o wrażeniach.
Daje kilka zdzisiów. Wywołane z RAW-ów w LR i pomniejszone w PSE.
Parametry w exifach.
Fajne zdzisie :)
Czemu przeważnie używasz przysłony powyżej f4? Lepsza jakość, czy chodzi o głębię ostrości?
Jedno i drugie. Tak juz mam, na ulicy najczęściej robię tak f5.6 do 8.0.
Jeśli możesz to wstaw coś więcej na przysłonach 1,7-2,5
Najlepiej f/1,7, ostrość na ok. 5 metrów.
Załącznik 120574Załącznik 120575Załącznik 120576Załącznik 120577Załącznik 120578
Pierwszy raz wstawiam zdjęcia jako załaczniki na forum. Mam nadzieję że się udało wstawić jpgi w pełnej rozdzielczości i chętni będą mogli policzyć sobie pixele ;-)
Kolejne Zdzisie. Wszystko na f1.7
Kiczyki też da się nim robić ;-)
Jak działa AF? Z czym można porównać jeśli chodzi o szybkość ??
Ciężko mi porównywać AF do czegoś z m43, bo mam tylko jeszcze Leice 25/1.4.
Jak dla mnie chodzi dobrze i szybko. Nie mam żadnych zastrzeżeń do pracy tego szkła z GX1.
No dobra ... obrobiłem się ze zdjęciami z ostatniego weekendu, więc dam jeszcze jedną porcję zdjęć z piętnastki. Więcej już nie będę zamęczał.
Bardzo zgrabne szkiełko i pewnie będzie sporo pytań o wybór czy 17/1.8 czy 15/1.7.
Rany ale się tych stałek w MFT się narobiło. Pamiętam jak lata temu na cyberfoto (czasy początków 4/3) narzekania było co niemiara, że u Olympusa tylko zoomy a stałek brak. A tu proszę MFT i ile stałek? w miarę uniwersalny zakres powiedzmy w przedziale 28-60mm i jest 14/2.5, 15/1.7, 15/8, 17/1.8, 17/2.8, 19/2.8, 20/1.7, 25/1.4, 25/1.8. E nie jednak lipa nie ma 16mm czyli jednak Olympus nie ma przyszłości :mrgreen:
Swoją drogą szkło za wielką wodą ma przyzwoitą cenę niecałych 600$. Do tego jest 25/1.4 który też Leica. No i szkoda tylko że trzeci w zestawie jest spooooro droższy Panasonic Leica DG Nocticron 42.5mm f/1.2. Ale trójka bardzo ciekawa.
Pisalem Ci juz w innym miejscu w sieci ze mnie do m43 przyciągnęły te wlasnie szkla. Na 42.5 nawet sie nie zasadzam bo nie jest i raczej nie będzie to mój jedyny system. Tak jak pisałeś, nowa pietnastka w cenie ponizej 600$ ( z podatkiem prawie 650) 25/1.4 kupilem używaną za 400$ dobtego GX1z wizjerem za niecałe 300$ i mam idealny jak dla mnie zestaw spacerowy, do zabrania na codzien do pracy czy jako cyfrowy dodatek do analogu. Po kilku wypadach z pietnastka, zaczalem sie nawet zastanawiac czy potrzebuje 25mm.
powiem Ci, tyle niezrozumiałych decyzji ile w ostatnich latach widziałem na rynku foto, że uznałem, że nie sposób rozstrzygnąć czy też zgłębić logiki jakimi posługują się firmy na tym rynku. Co Olka faktem jest że stałek 4/3 za wiele nie było.
Natomiast faktycznie teraz wybór stałek w zakresie 28-50mm dla małego obrazka w MTF jest na prawdę spory. Chociaż ja na przykład ni eobraziłbym się na 14/2.0 od Olympusa. 1. że nie do końca podobna mi się stylistyka Panasonica. 2. miałem kiedyś przepiękną stałeczkę Elcara ze światłem 2.0 i chciałbym mieć coś w tym stylu znów. I właśnie w tym miejscu pojawia się 15/1.7 ciut węziej, ciut jaśniej no i amerykańśka cena jest na prawdę niezła, biorąc pod uwagę, że to cena za nowość czyli (oby) z czasem będzie niższa.
---------- Post dodany o 22:17 ---------- Poprzedni post był o 22:12 ----------
to prawda, jedyny problem to ograniczenia budżetowe. :mrgreen:
Ja tam nie narzekam, wybór jest duży i ceny są zróżnicowane. Więc każdy znajdzie coś dla siebie. Liczę że Sigma majaca trzy bardzo fajne szkłą wypuści coś z zakresu 12-15mm jak dla mnie może być i 2.8 choć wolałbym 2.0 byle cena była jak dotychczas.
Sigma to takie MFT stałkowe entry level.
Recenzja Panasonic Leica 15mm f/1.7 DG Summilux
Optyczne pstryknęły jakieś fotki .... http://www.optyczne.pl//?news=7242
Ładnie się komponuje z E-P5 http://camerasize.com/compact/#459.383,459.415,ha,t
E-P5 z czarnym 17mm/1.8 wygląda o wiele lepiej. Dałbym remis vs. Leica.
Jakbym nie miał 17mm/1.8 to miałbym orzech do zgryzienia co kupić ...
Jakby tak ten pierścień przysłon działał z Olkami, to byłoby fajnie.