-
Odp: Olympus PEN E-P5 - premiera
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
Po kilkunastu linkach, filmikach YT czas na refleksje:
- synchronizacja dla lamp zewnętrznych tylko 1/250; 1/320 dla wbudowanej
- focus peaking? Tylko do zdjęć; czy dlatego, że tak mocno zwalnia ekranik?
- time lapse tylko 99 zdjęć...
OMD II będzie super. Wizjer A99 musi "podwyższyć" ten aparacik a wtedy - miejmy - nadzieję powiększą te przyciski.
Podsumowując: cena zbyt blisko OMD.
Zatem świetnie, czekam dalej na kolejne OM-D.Nie podoba sie mi tylko to przyspieszenie z obiektywami ZD, czekam na więcej.
-
Mnie się bardziej podoba niż OMD - dwa kółka nastaw a z naleśnikiem wygląda jak niepozorny kompakt.
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
anmael
Te zdjęcia nie zachęciłyby mnie do wydania 1000 dolarów
-
W obrazie rewolucji raczej nie bym się nie spodziewał. Będzie podobnie jak w OM-D i E-PL5.
-
Czego jeszcze oczekujecie po aktualnych matrycach czy tez po nowosciach? tak duzo jest jeszcze do zrobienia, ze obrazki sa na nie i nie ma wyraznego postepu?
Pytam z ciekawosci, bo mnie takie nawet z kompakta satysfakcjonuja...
pozdrowionka
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Janeczek
Czego jeszcze oczekujecie po aktualnych matrycach czy tez po nowosciach? tak duzo jest jeszcze do zrobienia, ze obrazki sa na nie i nie ma wyraznego postepu?
pozdrowionka
Matryca jest w porządku, a kolejne jej odsłony będą lepsze. mam nadzieję, że tryby filmowe zaczną być lepiej traktowane w tym ostrzenie za wskazaniem miejsca ostrości jak w Sony.
Ciekaw jestem lepszej współpracy z nowymi szkłami, to jest to na co czekam najbardziej.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Janeczek
pozdrowionka
Jeśli o mnie chodzi to matryce w m43 osiągnęły w pełni satysfakcjonujący mnie poziom, czemu dałem wyraz kupując e-pl5 :-)
Oczywiście jeśli coś tam poprawią to się nie obrażę, ale obrazek jest ok.
Ja osobiście najbardziej liczę na wprowadzenie w nieodległej przyszłości jakiegoś rodzaju hybrydowego AF, połączenia kontrastowej metody z czujnikami fazowymi wbudowanymi w matrycę.
Bo tak na prawdę AF to jest jedyne w czym z mojego punktu widzenia lustrzanka jest jeszcze zauważalnie lepsza od PENa.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Janeczek
25/50P w opcji minimum czyli 5-osiowy IBIS i 28 megabitów (najlepiej 50).
zapis na dwa gniazda sdxc; mocno konfigurowalny
kolorowy focus peaking do wideo z normalnym odświeżaniem ekranu
1/500 synchronizacja błysku
opóźnienie migawki na normalnym poziomie coś pomiędzy D3 a D4 :mrgreen:
raw niie tylko w orf, ale i w dng
uśmiech na twarzy Bodzipa
większe RGB histogramy w trybie podglądu
po wybraniu dng balans bieli w trybie UniWB
Przede wszystkim większy sensor - rozmiar z GH1/2 i inna metoda zczytywania danych/skalowania w trybie filmików.
Cytat:
Zamieszczone przez
Janeczek
Cieszymy się twoim szczęściem.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
uśmiech na twarzy Bodzipa
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bodzip
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
/offtopic tu, ale: OMD II ma mieć czujniki PDAF na matrycy, w takim razie trzeba zapolować na 12-60 na ibejach.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
/offtopic tu, ale: OMD II ma mieć czujniki PDAF na matrycy, w takim razie trzeba zapolować na 12-60 na ibejach.
Jeśli to się potwierdzi to E-P5 na 100% nie kupię. Oczywiście dożo zależeć będzie od implementacji tego AF fazowego, ale to jest na razie największa bolączka posiadanego przeze mnie e-pl5.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Janeczek
Czego jeszcze oczekujecie po aktualnych matrycach czy tez po nowosciach? ...
1) Matrycy multi-aspect tak, żeby bez względu na sposób kadrowania 4/3 - 16/9 - 3/2 mieć zawsze 16 MPix rozdzielczości. I najlepiej, żeby w RAWach był zrzut z całej matrycy tak, żeby można było przy wywoływaniu proporcje zmienić.
2) Lepsze oddanie koloru niebieskiego przy wysokich czułościach. W OMD, drobne niebieskie elementy niestety szarzeją.
3) Rozpietości tonalnej, odstępu szumu od sygnału nigdy za wiele (ale tu już nie jest źle)
4) Większej rozpiętości ISO w dół - najlepiej by było sprzętowe ISO 100 i ISO 50
5) Tak dla formalności i dla równowagi p.4 - by ISO 6400 było sprzętowe a nie (tak jak w OMD) w trybie rozszerzonym
Więc, jest co poprawiać :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
MAF
Jeśli to się potwierdzi to E-P5 na 100% nie kupię.
Kontunuję bo to już nt. Kupisz, OMD II - jeśli będzie mieć pdaf - będzie cholernie czytaj: profesjonalnie drogi a P5 w międzyczasie stanieje.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
Kontunuję bo to już nt. Kupisz, OMD II - jeśli będzie mieć pdaf - będzie cholernie czytaj: profesjonalnie drogi a P5 w międzyczasie stanieje.
Może i masz rację, ale z drugiej strony czujniki fazowe prędzej czy później trafią do E-P, a w końcu pewnie nawet i do E-PL więc, może przeczekam po prostu z E-PL5.
Co do ceny OM-D II to jestem skłonny zaakceptować cenę w okolicach ceny E-P5 + VF-4.
Tak, czy owak nowości nie miałem zamiaru kupować, a ja mam od Ciebie o tyle łatwiej że w zasadzie nie filmuję, więc nawet ten E-PL5 nie jest taki zły :-)
W każdym razie po początkowej euforii mój entuzjazm co do zakupu E-P5 wyraźnie osłabł.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
na 12-60 nie muszę. Mam 14-35 + oba tele-konwertery 1,4 i 2,0. Mam też 9-18, więc spokojnie bez szaleństw :D
A tak nawiasem - czy jest jakaś matryca z czujnikami fazowymi w bezlusterkowcu ?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
MAF
może przeczekam po prostu z E-PL5.
Zdrowy rozsądek, ja mam PL1 i też dajemy radę ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
MAF
Co do ceny OM-D II to jestem skłonny zaakceptować cenę w okolicach ceny E-P5 + VF-4.
Policzmy na spokojnie: 999 + 280 + ZD optics fun factor tj. 499 =...
/off
---------- Post dodany o 13:36 ---------- Poprzedni post był o 13:35 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
Bodzip
A tak nawiasem - czy jest jakaś matryca z czujnikami fazowymi w bezlusterkowcu ?
W Nikkoretce i w Fuji.
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
W Nikkoretce i w Fuji.
Nowe NEXy też mają.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bodzip
W Sony NEX-6 i 5R też są czujnik fazowe na matrycy.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
anmael
Nowe NEXy też mają.
Czyli jak Sony robi to i nadzieja jest że do penów i OMD trafią.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bodzip
Czyli jak Sony robi to i nadzieja jest że do penów i OMD trafią.
Może być wręcz tak że Olympus nie będzie miał za bardzo wyboru, bo Sony innej matrycy niż z czujnikami nie będzie mieć w ofercie, a jak już będą, to trochę głupio byłoby ich nie użyć...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
MAF
Może być wręcz tak że Olympus nie będzie miał za bardzo wyboru, bo Sony innej matrycy niż z czujnikami nie będzie mieć w ofercie, a jak już będą, to trochę głupio byłoby ich nie użyć...
A my za to zapłacić :mrgreen:
-
Samsung ma i nie jestem pewien, ale chyba i Canon ma... Mają prawie wszyscy, tylko nie Oly ;) Z tym, że cały czas nie działa jak trzeba. Słyszałem tylko że Nikon się spisuje dobrze, aczkolwiek nie widziałem. Natomiast to pewnie tylko kwestia czasu nim wymyślą co zrobić, żeby hybrydowy AF śmigał przy ruchomych obiektach.
-
Powracając do tematu: praca w trybie wideo w P5
http://www.youtube.com/watch?feature...;v=EHsFTY67ADI
2:59; Fatman deja vue. Szkoda, tylko ja wiem jak bardzo :cry:
-
Rzeczone ISO 100 na próbce ze strony olympusa.
http://olympus-imaging.jp/product/ds...dex_img_06.jpg
co prawda z EPL6, ale jakość powinna być podobna w EP5.
pozdrawiam
-
Cytat:
Zamieszczone przez
TomekH
Co to jest E-PL6 ? coś nie wiem ?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bodzip
Coś jak kiedyś EPL-1s. Wersja mało poprawiona na Japonię
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bodzip
I dobrze, że nie wiesz. Po co masz się denerwować, i tak nie będzie dane nam go kupić. Z tego co wiem, to bedzie lekko poprawiony E-PL5 dostępny tylko na rynku japońskim.
-
Dzięki,
Nie mamy nikogo w Japonii ? :mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
Wersja mało poprawiona na Japonię
No właśnie, zależy na czym komu bardziej zależy (za fotopolo):
- 100 iso
- interwałometr
- dwuosiowa poziomica
- filmy time lapse
i zasmażka czyli
- mniejsze opóźnie migawki; tylko dla tego warto by go było mieć w EU.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bodzip
Dzięki,
Nie mamy nikogo w Japonii ? :mrgreen:
Za chwilę będzie z Hong Kongu...
-
O ile znacie japońskie krzaczki, bo pewnie menu tylko takie tam będzie...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
1) Matrycy multi-aspect tak, żeby bez względu na sposób kadrowania 4/3 - 16/9 - 3/2 mieć zawsze 16 MPix rozdzielczości. I najlepiej, żeby w RAWach był zrzut z całej matrycy tak, żeby można było przy wywoływaniu proporcje zmienić.
?!
A w którym aparacie Olympusa w RAWach nie ma zrzutu całej matrycy?
Cytat:
4) Większej rozpiętości ISO w dół - najlepiej by było sprzętowe ISO 100 i ISO 50
5) Tak dla formalności i dla równowagi p.4 - by ISO 6400 było sprzętowe a nie (tak jak w OMD) w trybie rozszerzonym
W praktyce to już punkty wewnętrznie sprzeczne.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
skow
?!
A w którym aparacie Olympusa w RAWach nie ma zrzutu całej matrycy?
a w którym Olympusie jest matryca multi-aspect? tak, w normalnej matrycy RAW zawiera informacje z całego sensora, ale jak to jest w matrycy o zmiennych proporcjach boków? Gdyby obraz był przekazywany z całej byłyby teoretycznie czarne rogi...
Zadawałem tu na Forum pytania do właścicieli GH1/GH2 jak to u nich wygląda ale nie było odpowiedzi.
Cytat:
Zamieszczone przez
skow
?!
W praktyce to już punkty wewnętrznie sprzeczne.
A co? a niech się inżynierowie męczą. Kiedyś, gdy aparaty miały rozpiętość ISO od 100 do 1600 też byli tacy co mówili że więcej się nie da. Dobrze że inżynierowie od SONY tego nie wiedzieli :)
-
Nie da się zrobić tak, żeby aparat miał 16 mpx przy różnych proporcjach boków kadru. Matryca 16:9 przy takiej samej przekątnej ma mniejszą powierzchnię, niż matryca 4:3.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
Nie da się zrobić tak, żeby aparat miał 16 mpx przy różnych proporcjach boków kadru. Matryca 16:9 przy takiej samej przekątnej ma mniejszą powierzchnię, niż matryca 4:3.
tak, ale jak z matrycy 4/3 wycinasz 16:9 to tracisz duuuużo więcej
----edit-----
tak na szybko policzone - OMD /GH2 w 4/3 mają 15,9 MPix
w 3/2 - OMD ma 14,2 MPix a GH2 - 15,1 MPix (teoretycznie, z geometrycznych wyliczanek mogłoby być 15,2 MPix)
-
-
Oglądałem wczoraj reklamówki tego aparaciku. Szkoda, że nie ma wizjera i nie śmiga z ZD.
Poza tym jest to aparat, jakiego mi w m4/3 brakowało jako godnego następcy E-PL1.
Teraz tylko odczekać rok, aż jego lub ew. OM-D cena znormalnieje :P
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
Nie bez powodu w końcu mamy zatrzęsienie matryc 16/9 w monitorach, telewizorach, a nawet PENach :P
Multi Aspect fajna rzecz, ale już przy okazji premiery OM-D przeczułem, że za szybko nowej matrycy z nim się nie doczekamy.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Iwo
Oglądałem wczoraj reklamówki tego aparaciku. Szkoda, że nie ma wizjera i nie śmiga z ZD.
Poza tym jest to aparat, jakiego mi w m4/3 brakowało jako godnego następcy E-PL1.
Teraz tylko odczekać rok, aż jego lub ew. OM-D cena znormalnieje :P
Cena nie zmaleje. Popatrz na cenę E-5.