Bardzo ciekawe te militaria. Oglądam wątek z ciekawościa. Mam też nadzieję, że jak zacznę trochę jeździć na wycieczki to trochę "egzemplarzy" wstawię,
Pozdrówka:grin:
Wersja do druku
Bardzo ciekawe te militaria. Oglądam wątek z ciekawościa. Mam też nadzieję, że jak zacznę trochę jeździć na wycieczki to trochę "egzemplarzy" wstawię,
Pozdrówka:grin:
Nie znam nazwy ale stoi to sobie w Świnoujściu :)
https://forum.olympusclub.pl/attachm...0&d=1367614805
Przecież to jeden z moich ulubionych tematów. Tyle tylko, że ja do typowych muzeów żadko trafiam, raczej są to różne skanseny przy objektach. Mam sporo fotek z tego typu objektów, z reguły dość znanych dlatego nic nie wrzucałem tutaj. Ale trochę jest w moim wątku i nie chciałem dublować. Wybieram się w kilka miejsc, będę miał nowe fotki bo wiele się tam zmieniło, coś doszło, więc i materiał bedzie.
Pozdrowerki:grin:
---------- Post dodany o 23:04 ---------- Poprzedni post był o 23:03 ----------
CzaRny ta fotka armaty to chyba z Fortu zachodniego w Świnoujściu:grin:
Rozpoczynam przegląd co ciekawszych konstrukcji właśnie zakończonego kilka dni temu salonu uzbrojenia IDET w Brnie. Na początek ciężarówki naszych południowych sąsiadów.
Tatra T 810 z opancerzoną kabiną.
Załącznik 89629
Tatra T 815 Multilift Mk IV z pojazdem IVECO LMV.
Załącznik 89630
Tatra T 815-7 ''Mamut'' - ciężki kołowy pojazd ewakuacji i ratownictwa technicznego (zabudowa robiona przez polską firmę SZCZĘŚNIAK Pojazdy Specjalne Sp. z o.o).
Załącznik 89631
Kontynuując temat tegorocznego IDET-u w Brnie - różne wersje pojazdu IVECO LMV.
IVECO LMV Commando
Załącznik 90092
IVECO LMV STAR V
Załącznik 90093
IVECO LMV S-LOV-CBRN
Załącznik 90095
Tatra T 815-7 ''Mamut' niezly osmiokolowiec.
i zabudowa Szczęśniaka :) -
Szczęśniak i Wawrzaszek to dwa nazwiska przewijające się często przez samochody pozarnicze ;)
http://www.psszczesniak.pl/ciezki_ko..._tatra,p4.html
To fakt na wystawie były też prezentowane samochody pożarnicze, gdyż równocześnie z IDET-em odbywają się także targi PYROS/ISET (wyposażenie strażackie, policyjne oraz innych służb mundurowych). Widziałem tam co najmniej jeden pojazd Państwowej Straży Pożarnej firmy Volvo (model FM) z zabudową firmy Wawrzaszek ISS Sp. z o.o.
Kolejne kołowe pojazdy opancerzone - IDET 2013.
SVOS VEGA
Załącznik 90343
KMW DINGO 2
Załącznik 90345
IVECO VTMM
Załącznik 90346
IDET w Brnie - 3 wersje Pandura II.
Pandur II KOT-Ž
Załącznik 90512
Pandur II KBVP-M1
Załącznik 90513
Pandur II KOT-Zdr
Załącznik 90514
Tym razem coś cięższego z tegorocznego IDET-u.
BVP-M2 SKCZ
Załącznik 90750
T-72M4 CZ
Załącznik 90751
ZUZANA 2
Załącznik 90752
Widzę, że stary poczciwy BWP zyskał nowe oblicze.
Rzeczywiście jest to głęboka modernizacja BWP-2 lub jak kto woli BMP-2. Co ciekawe na ekspozycji oprócz nowości oraz sprzętu aktualnie produkowanego były pokazane także starsze wzory uzbrojenia pamiętające jeszcze czasy słusznie minione - między innymi standardowy BMP-2. Wkrótce wrzucę foty także tych starszych maszyn gdyż niektóre z nich są warte uwagi.
Ojciec mi opowiadał jak mieli w jednostce ćwiczenia z desantu z "BeWuPA" bez BWP- ci co najbardziej podpadli trzymali stalowe drzwi od BWP, a reszta oddziału robiła "krzesełko" plecami do siebie i warkotali żeby było ze BWP w ruchu xD Na komendę desant "otwierali drzwi" i wyjazd, dwie rundy biegiem w koło niewidzialnego BWP a potem do środka, "krzesełka" i znowu jazda :D
Żeby było ciekawiej takie ćwiczenia miały swój sens - drzwi od BWP-a są ciasne, wyskoczyć przez nie w dobrym tempie w pełnym oporządzeniu i z bronią tak żeby o nic nie zaczepić nie jest łatwo. Jak BWP-a nie ma pod ręką to i na samych drzwiach poćwiczyć warto, a przy okazji dowódca więcej widzi i łatwiej mu błędy wyskakujących poprawić.
W tym kontekście sens miało, tylko współczuje kolesiom co musieli ten złom trzymać w powietrzu po kilka godzin, jak bardzo mocno sobie nagrabili to był rozkaz ze drzwi maja być zatankowane-czyli pare łopat piachu do środka jeszcze xD Tak na marginesie z tego co mówił BWP do jednostki przez 2 lata jego służby nie dotarł xD
Ciąg dalszy prezentacji sprzętu wystawy IDET 2013.
Lekki trał przeciwminowy BOŽENA 5.
Załącznik 91963
Wyrzutnia rakiet 2P25M2 systemu przeciwlotniczego 2K12 Kub.
Załącznik 91964
Samobieżna armatohaubica DANA-M1 CZ.
Załącznik 91965
Niezły ten kombajn ziemniaczany. A wyrzutnia to kolejna wariacja BWP-2. Z nieśmiertelną belką z tyłu - ciekawe czy kiedykolwiek się to przydało? :)
Miałem okazję się taką Szyłką przejechać na poligonie nadmorskim koło Słupska. A BVP tankowałem z cystrny podczas stanu wojennego w Warszawie. Koledzy tym na patrole jeździli.
Fajny wątek, ciekawe foty.:grin:
Tak jak wcześniej zapowiadałem kilka starszych wzorów sprzętu z tegorocznego salonu IDET.
Praga V3S
Załącznik 92253
Samobieżne działo przeciwlotnicze PLDvK vz. 53/59 Ještěrka
Załącznik 92254
Most towarzyszący MT-55A
Załącznik 92255
Na zakończenie przeglądu uzbrojenia z tegorocznego IDET-u zdjęcie prawdziwej ''perełki'' : Austin-Putiłow 1918.
Załącznik 92960
A mnie ostatnio taki zaatakował... ledwie zdążyłem w krzaki uskoczyć :mrgreen:
Ciężarówki na tegorocznym Małopolskim Pikniku Lotniczym w Krakowie.
Citroen U23
Załącznik 93384
Mercedes-Benz L 3500
Załącznik 93385
ZIL-164
Załącznik 93386
Czego to ludzie (znaczy się mężczyźni) nie wymyślą, żeby się mordować???
Jeepy na tegorocznej ''Operacji Południe'' w Bielsku-Białej.
Bardzo rzadka wczesna wersja Jeepa - Willys MA.
Załącznik 93845
Replika najpopularniejszej wersji - Willys MB.
Załącznik 93846
Willys (Jeep) CJ-5.
Załącznik 93847
Małopolski Piknik Lotniczy w Krakowie 2013 - lekkie pojazdy terenowe.
Willys M606
Załącznik 94298
M151 MUTT
Załącznik 94299
Land Rover S III Lightweight
Załącznik 94300
Kolejne wojskowe pojazdy na tegorocznej ''Operacji Południe'' w Bielsku-Białej.
VW Iltis (Typ 183)
Załącznik 94431
Kaiser Jeep M715
Załącznik 94432
GMC M-135
Załącznik 94433
C.d. ''Operacji Południe'' 2013 w Bielsku-Białej.
IMZ M-72 ucharakteryzowany na BMW R 75
Załącznik 94527
Dodge WC-51
Załącznik 94528
M3 Scout Car
Załącznik 94529
''Operacja Południe'' w Bielsku-Białej - c.d.
BJC BJ212 czyli chiński UAZ-469 :)
Załącznik 94587
GMC CCKW
Załącznik 94588
Steyr 680M
Załącznik 94589
''Operacja Południe'' 2013 w Bielsku-Białej - waga ciężka : T-55AM.
Załącznik 95504
Z przyjemnością i zaiteresowaniem obejrzałem fotki z "operacji Poludnie" Słowa uznania dla Autora!
Operator jak zwykle niezawodny, dorzuca nowe zdjęcia. :)
To i ja coś dodam, choć nieco nietypowego, bo to broń zupełnie nie mobilna. :) Wszystkie zdjęcia z Muzeum Obrony Wybrzeża na Helu.
1. Bateria Schleswig-Holstein, było tu działo 406 mm
2. Ta sama bateria od środka
3. Bofors zdaje się
4. Miny morskie
5. Działo okrętowe produkcji bodajże radzieckiej
6. I na koniec broń lekarza baterii :)