-
Odp: m4/3 czery lata- ankieta
W landszaftach mozna zlać nawet f/4, ale nie samymi landszaftami człowiek żyje.
-
Ale marudzicie. Panasonic 12-35 f/2.8 to dobre, lekkie i niewielkie szkło, tańsze od np. Nikkora 24-70 f/2.8o 3000zł. Za kilka miesięcy cena spadnie poniżej 4000 i będzie git.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
fret
W landszaftach mozna zlać nawet f/4, ale nie samymi landszaftami człowiek żyje.
niektórzy samymi... ;)
-
Niektórzy żyją nawet bez fotografii ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
dobas
niektórzy samymi... ;)
4,0 , ale równiutko biorę od razu. Jasne stałki załatwię mi te 2,0, Są jeszcze jaśniejsze. A na razie czekam na 35-100/2,8 od Panasa. szkielko marzenie, tyle ,że nikt go nie widział poza atrapą.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
czekam na 35-100/2,8 od Panasa. szkielko marzenie, tyle ,że nikt go nie widział poza atrapą.
Nie nie widział tylko jest nda. Tu masz
http://fourthirds-user.com/PHPcode/b...dy=g5&lastfile=
-
na fotokinie coś pewnie znów drgnie w temacie szkieł
-
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
A na razie czekam na 35-100/2,8 od Panasa. szkielko marzenie, tyle ,że nikt go nie widział poza atrapą.
A nawet jak ktoś widział to nie powie, bo nie żyje - cena go zabiła... :D
-
Cytat:
Zamieszczone przez
easy_rider
A nawet jak ktoś widział to nie powie, bo nie żyje - cena go zabiła... :D
Wg posterów dpreview realna cena 12-35X to aktualnie okolice $1050; chyba zorientowali się, że za takie ac trochę przesadzili z ceną. Zagadką jest ile ac będzie w telasie; w 12-35 dosyć szybko znika wraz ze wzrostem ogniskowej, ale - imho - na 12mm jest po prostu tragedia, piszę na podstawie rawów.
Zapowiedzi Panasa, że toto ma być o trzy $tówki droższe od 12-35X tratuje w kategorii s-f, jednak na mniej niż $1299 nie liczyłbym.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
2ev
Ale marudzicie. Panasonic 12-35 f/2.8 to dobre, lekkie i niewielkie szkło, tańsze od np. Nikkora 24-70 f/2.8o 3000zł. Za kilka miesięcy cena spadnie poniżej 4000 i będzie git.
Temu nikt nie przeczy, że to dobre szkło. Nawet powiem, że bardzo fajnie, że wreszcie się coś takiego pojawiło. W tej chwili to najlepszy zamiennik kita biorąc pod uwagę m4/3 (oraz nawet i inne bezlusterkowce). Ale nie udajmy, że jest to już szkło PRO :-)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
sando
Ale nie udajmy, że jest to już szkło PRO :-)
No na pewno w M43 to jest pro. Jeśli nie to podpowiedz czego mu brakuje do pro?
F/2 -> 4/3
WS - jest
f/2.8 - jest
24mm - jest
OIS skuteczny na poziomie 1/4 sek - jest
Niestety to szkiełko ma dla mnie zbyt dużą ac, oczywiście jedno z założeń systemu M43 Panasa mówi o jej korekcji programowej w locie, nie mniej jednak Oly (w 12/2) pokazał, że da się to w kontrolować lepiej, dużo lepiej i - szczerze - tego oczekiwałem od tego szkiełka. Miało być pro a tymczasem jest pro z obwódkami 2-3 px, co z automatu powinno być odzwierciedlone w cenie - max $899.
-
gietrzy, już wyjaśniłem 2 strony temu czego mu brakuje do miana PRO. I nie nazywajmy szkła ze średniej półki PRO, bo producent też w to uwierzy i ani ceny nie obniży ani nie zrobi nam już nic lepszego ;-)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
sando
gietrzy, już wyjaśniłem 2 strony temu czego mu brakuje do miana PRO. I nie nazywajmy szkła ze średniej półki PRO, bo producent też w to uwierzy i ani ceny nie obniży ani nie zrobi nam już nic lepszego ;-)
Może nie nazywajmy tego pro, sro semi sro semi pro itp itd
Nazwijmy to po imieniu
np 12-35mm f2.8 ASPH
To czy to szkło PRO, semi PRO czy amatorskie już po prostu niech każdy sobie ocenia jak ma taki wewnętrzny imperatyw
Stałki są zawsze bardziej pro od zoomów. Może któraś stałka jest "pro" ? Czy też nie ?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
sando
To producent czyta ten watek??
Pro to jest wtedy kiedy uzywaja go ludzie do pracy za kase.Ludzi ktorzy profesjonalnie zajmuja sie dana czynnoscia.Pro-to nie znaczy najlepszy.Moze byc sredniej klasy,ale do zadan we waskim zakresie sie bedzie nadawac jak najbardziej.Zawodowiec profesjonalista wtedy go uzyje.Dla mnie pro czy nie pro to o kant du... rozbic.Co mi z tego ze on jest pro jak mi nie jest potrzebny,a drugi mi sie sprawdza uzywam go codziennie i nie jest pro.
-
Popieram Mirka... Należy pisać dla kogo konkretnie i do jakich zdjęć (w jakich okolicznościach-- np pogoda) obiektyw jest przydatny... samo pro to snobizm ...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
To producent czyta ten watek??
Tam była taka mordka: ;-), więc nie bierz tamtej wypowiedzi tak serio :-)
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
Pro to jest wtedy kiedy uzywaja go ludzie do pracy za kase.
Przy takiej definicji to każda najprostsza lustrzanka z kitem jest pro.
dobas, i dlatego napisałem, że to moje subiektywne zdanie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
No na pewno w M43 to jest pro. Jeśli nie to podpowiedz czego mu brakuje do pro?
F/2 -> 4/3
WS - jest
f/2.8 - jest
24mm - jest
OIS skuteczny na poziomie 1/4 sek - jest
Niestety to szkiełko ma dla mnie zbyt dużą ac, oczywiście jedno z założeń systemu M43 Panasa mówi o jej korekcji programowej w locie, nie mniej jednak Oly (w 12/2) pokazał, że da się to w kontrolować lepiej, dużo lepiej i - szczerze - tego oczekiwałem od tego szkiełka. Miało być pro a tymczasem jest pro z obwódkami 2-3 px, co z automatu powinno być odzwierciedlone w cenie - max $899.
Szkla Olka tez nie sa wolne od AC - widac to zwlaszcza na 12-50. Jesli szklo mialo by byc drozsze albo wieksze ze wzgledu na redukcje AC to ja wole to obsluzyc programowo - cos za cos. Ciekawe czemu na drobne AC narzeka tyle osob a na fakt ze dlugie szkla Olka srednio nadaja sie do body tak niewielu ...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Vindex
Szkla Olka tez nie sa wolne od AC - widac to zwlaszcza na 12-50.
i 14-150, ale to są tanie obiektywu robione pod komplet/zestaw/kit. Pisałem o szkle z innej półki i nie napisałem, że nie ma ac.
Cytat:
Zamieszczone przez
Vindex
Ciekawe czemu na drobne AC narzeka tyle osob a na fakt ze dlugie szkla Olka srednio nadaja sie do body tak niewielu ...
Temat wypływa co jakiś czas. Kiedyś marek 7001 błogosławił 14-150@14 za korekcje ac, teraz na niekwestionowanym topie/tapecie jest EM5, wiele osób sprzedaje kita 12-50, inni kupują Panasy - stąd nowa fala ac w Olkach.
O długich szkłach nie słyszałem (mam 14-150 i nie narzekam) - mógłbyś rozwinąć?
-
Nikon, też przestał korygować AC w swoich szkłach. Widać korekcja AC musi trochę kosztować a dość łatwo się ją likwiduje programowo.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
2ev
Nikon, też przestał korygować AC w swoich szkłach.
Wzięli przykład z M43 :) i korygują to w CaptureNX czy DPP, poza tym w topowych szkłach, na bank dają lepsze soczewki.
Cytat:
Zamieszczone przez
2ev
Widać korekcja AC musi trochę kosztować a dość łatwo się ją likwiduje programowo.
To oczywiste, że kosztuje, tak jak szkła M43 ;), natomiast trochę mniej oczywiste jest to, o czym pisał Janko. Taka operacja pogarsza rozdzielczość, poza tym czasami korzystam z raw+jpg i tu już jest tragedia jak ktoś ma zamiast monitora TV 40"+. Łatwo czy nie łatwo Adobe czekało 4 wersje by to dobrze zaimplementować.
Tak czy siak nadal uważam brak współpracy w tym temacie pomiędzy panami z Olka i Panasa za główny hamulec mikro.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
Taka operacja pogarsza rozdzielczość...
E tam. Na co komu rozdzielczość w miejscach, w których i tak nic nie ma oprócz fioletowej obwódki? Pozostałe obszary zdjęcia przecież pozostają niezmienione.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
E tam. Na co komu rozdzielczość w miejscach, w których i tak nic nie ma oprócz fioletowej obwódki? Pozostałe obszary zdjęcia przecież pozostają niezmienione.
Jesteś pewny?
Wydaje mi się, że najprostszą metoda likwidacji aberacji chromatycznej jest zwiększenie/pomniejszenie CAŁYCH płaszczyzn: czerwonej i niebieskiej względem środka zdjęcia.
Problemem może być wyłącznie o ile to skorygować. Informacje takie mogą być zaszyte w EXIFie lub program może próbować to wyznaczyć za pomocą np jakiś funkcji autokorelacji itp.
-
To by była najprostsza metoda, ale nie najlepsza. Dobra programowa korekcja aberracji chromatycznej nie ściąga nasycenia z całych płaszczyzn, tylko z miejsc na granicy płaszczyzn o dużym kontraście. Dlatego jak zrobisz zdjęcie fioletowego sweterka na tle krzaków, to fioletowe obwódki wokół liści zostaną zlikwidowane, ale sweterek będzie nietknięty :) Tak to przynajmniej działa w LR4. Ja jestem pod wrażeniem i właściwie zapomniałem już o czymś takim, jak aberracja chromatyczna. To, co produkuje ten zoom Panasa w ogóle mnie nie przeraża.
-
Przerażać to pewnie mnie też to nie przeraża, ale wolałbym nie płacić tyle pieniędzy za obiektyw który ma problemy z aberracją.
Zmiany w aparatach następują tak szybko, że wymiana body co kilka lat jest potrzebna, jeśli chce się mieć najlepsze narzędzie.
Np chciałem zmienić E-P1 głównie z powodu braku wizjera i złącza akcesoriów.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
To by była najprostsza metoda, ale nie najlepsza. Dobra programowa korekcja aberracji chromatycznej nie ściąga nasycenia z całych płaszczyzn, tylko z miejsc na granicy płaszczyzn o dużym kontraście. Dlatego jak zrobisz zdjęcie fioletowego sweterka na tle krzaków, to fioletowe obwódki wokół liści zostaną zlikwidowane, ale sweterek będzie nietknięty :) Tak to przynajmniej działa w LR4. Ja jestem pod wrażeniem i właściwie zapomniałem już o czymś takim, jak aberracja chromatyczna. To, co produkuje ten zoom Panasa w ogóle mnie nie przeraża.
korekcja aberracji w LR4 działa wg mnie wybornie. Co znów potwierdza że ta stosunkowo niewielka inwestycja daje dużo więcej niż gdyby człowiek chciał te pieniądze włożyć w szkło bez CA :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
To oczywiste, że kosztuje, tak jak szkła M43 ;), natomiast trochę mniej oczywiste jest to, o czym pisał Janko. Taka operacja pogarsza rozdzielczość, poza tym czasami korzystam z raw+jpg i tu już jest tragedia jak ktoś ma zamiast monitora TV 40"+. Łatwo czy nie łatwo Adobe czekało 4 wersje by to dobrze zaimplementować.
Tak czy siak nadal uważam brak współpracy w tym temacie pomiędzy panami z Olka i Panasa za główny hamulec mikro.
Oj tam, oj tam. Przy 36Mpix w D800 kilka pikseli w tą czy w tą.....
Marketingowcy są zadowoleni, obiektyw wyprodukowny taniej sprzedają drożej i jeszcze każą się cieszyć :-)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
nightelf
Zmiany w aparatach następują tak szybko, że wymiana body co kilka lat jest potrzebna, jeśli chce się mieć najlepsze narzędzie.
U-śmia-łem się :grin:, bo po roku od zakupu zamieniłem D300s na E-M5. Zmiany w aparatach nie następują tak szybko!!!
-
Odp: m4/3 cztery lata- ankieta
Niedawno zmieniłem system. Canona zamieniłem na E-M5. Na razie jestem zadowolony ze zmiany. Może nieco przyzwyczaić się trzeba do wielkości a co za tym idzie do obsługi sprzętu. 50D ma moim zdaniem całkiem dobre rozwiązania co do obsługi. Wielkość korpusu powodowała wygode obsługi. E-M5 opanowuję jeszcze ale przyznaję że nie jest źle, po 2 miesiącach już tylko czasami muszę zastanowić się przez moment gdzie co jest. W końcu kilka lat przyzwyczajenia do innego sprzętu robi swoje.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
yamada
E-M5 opanowuję jeszcze ale przyznaję że nie jest źle, po 2 miesiącach już tylko czasami muszę zastanowić się przez moment gdzie co jest.
Ja wczoraj w MM pierwszy raz ujrzałem EM5 - Boziu jakie to malutkie. Wiele bym dał za taki korpus "pro" (ten w planach, nie ten co Waldek za rogiem trzepie śluby), tylko "bez kiosku", z wizjerem po lewej i żeby był gruby jak GF1.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
Ja wczoraj w MM pierwszy raz ujrzałem EM5 - Boziu jakie to malutkie. Wiele bym dał za taki korpus "pro" (ten w planach, nie ten co Waldek za rogiem trzepie śluby), tylko "bez kiosku", z wizjerem po lewej i żeby był gruby jak GF1.
to chyba Fuji coś szykuje dla Ciebie :)
ech, szkoda że nie weszli w m4/3...
-
Brawo Olek!
http://www.43rumors.com/ft5-new-e-pm...l-sony-sensor/
W nowych PEN-ach będzie matryca z OMD:) Świetna wiadomość, wie ktoś może ile lat Olek używał 12M matrycy Panasonica?
-
Jeśli z matrycą to prawda, to pewnie sobie kupię nowego Pena :)
-
To by było fajnie. BTW - ale niektóre rzeczy mogli by zostawić - np akumulator - nie chcę nowego.....
---------- Post dodany o 20:33 ---------- Poprzedni post był o 20:31 ----------
Ciekawe czy dział sensorów panasa pójdzie do piachu... w sumie nie płakałbym po nich.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
nightelf
Jeśli z matrycą to prawda, to pewnie sobie kupię nowego Pena :)
Nie wolisz OMD?
W nowych PENach raczej na pewno nie zastosują stabilizacji z OMD.
-
Pewnie w tanszych modelach wielu fajnych rzeczy z OM-D nie doadza sila rzeczy. Pytanie jak rozpaczliwie ktos potrzebuje ich? ;-)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
piaseczek
Nie wolisz OMD?
W nowych PENach raczej na pewno nie zastosują stabilizacji z OMD.
A dlaczego ma wolec?
pozdro
-
Taaak, sa gusta i gusciki ;-) Niektorym wystarczy E-P3.
-
Bardziej podoba mi się kształt PENów.
Zobaczymy co dadzą do E-PL5 i jak będzie wyglądała ergonomia korpusu.
-
Wizualnie bardzo podoba mi się czarny OMD, szkoda tylko, że nie ma wbudowanej lampy jak w E-P3.
-
Z ankiety wynika że m4/3 wśród fanów marki osiągnął sukces. Po paru latach kierunek okazał się właściwy. Pewnie gdyby nie wprowadzono micro, udział dużego Olka byłby wyższy jednak micro w znacznym stopniu zdrenował kieszenie użytkowników Olympusa :). Zapewne osoby, które użytkują inny system nie posiadały by Olympusa. O wygodzie użytkowania micro może świadczyć fakt, że użytkownicy obu systemów Olympusa preferują micro.
W ankiecie wzięło udział 124 osoby OBOP wycisnął by max 500 :D