Zadam może głupie pytanie ale z jakiej odległości upoluję tym 45-200 np. wróbla tak dobrze widoczne były szczegóły?
Wersja do druku
Zadam może głupie pytanie ale z jakiej odległości upoluję tym 45-200 np. wróbla tak dobrze widoczne były szczegóły?
@Antares - zerknij sobie tutaj. Zdjęcia robione z tego samego miejsca różnymi ogniskowymi.
http://www.harlos-mfg.de/e-1/brennw/brennw.htm
dzięki nightelf daje to pewne wyobrażenie.
Jeszcze ciekawe porównanie jest tutaj: http://www.tamron.eu/en/lenses/focal...omparison.html
Tylko sam musisz sobie ogniskowe przeliczyć.
To trochę słabo. To co trzeba mieć na 6m?
z przeliczeniem x2 czy bez?
ok` W tym systemie chyba nie ma takich wielkości? Pytam tylko z ciekawości bo i tak cenowo na pewno nie zdecydowałbym się na takiego. Wiem ,ze może zanudzam banalnymi pytaniami ale jestem w tym świeży i jeśli przesadzam to nie obrażę się :grin: jeśli mnie zignorujecie, a zwłaszcza nyny.
Jesli wybrales system z mysla o fotografii przyrodniczej to niestety Cie zmartwie bo zle wybrales.
Chociaz przy odrobinie wysilku i np. dysponowania ktoryms z nowych penow czy panasow oraz np. 100-300 panassa mozesz zrobic zdjecia pokroju tych ponizej:
Załącznik 62656
Załącznik 62657
pozdro
O właśnie, takie fotki mi się podobają. Może w przyszłości zamienię 45-200 na 100-300. Chodzi mi o fotografię na razie ogólnie aż znajdę ulubiony temat.
Do ptaków siedzących m4/3 się nada. Gorzej, jakbyś chciał zrobić lecącego, AF może mieć trudności z śledzeniem.
Na początek najlepiej rób zdjęcia oswojonych ptaków z parku, przywab je jakimś jedzeniem.
To chyba najlepszy pomysł, zwłaszcza że można podejść do nich bliżej :mrgreen:.
Kiedyś popełniłem taki prosty kalkulatorek:
http://radom.ws/index.php?n=Foto.AOVCalculator
Można podać odległość i ogniskową, wyjdą rozmiary tego co załapie się w kadrze.
No i przy takich okazjach zawsze podaję następującą radę:
Weź jakiś kartonik, wytnij w nim prostokątny otwór o rozmiarach matrycy. Ustawiając go w jakiejś odległości od oka zobaczysz przez dziurę dokładnie tyle, ile załapie się na zdjęciu przy fotografowaniu taką ogniskową, jak właśnie ta odległość :)
Kura na grzedzie, golab w parku, czy kartonowy wzornik srednio sie maja do realiow fotoptasiarza.
pozdro
Ale nie brakuje początkujących, którzy nie potrafią ocenić, co tak naprawdę da im dłuższa ogniskowa. Kupują np. 300mm sądząc, że wróbel na dachu sąsiedniego bloku wypełni cały kadr, a tu nic z tego. Lepiej zrobić wzornik, który pozwoli uświadomić sobie, jak to naprawdę wygląda, niż przeżyć rozczarowanie po zakupie "długiego" szkła :)
Fakt, to sa podstawy i sie przydaja nie tylko przy cytowanych ptaszkach:)
pozdro
---------- Post dodany o 11:16 ---------- Poprzedni post był o 11:15 ----------
No niestety, tajemnica handlowa i obwarowane to jest klauzulami.
Gybym powiedzial to musialbym Cie zabic;)
pozdro
Oj zaczynam podejrzewać, że to jest coś nielegalnego :mrgreen:
A tak naprawdę, to myślę, że wiele ptaków można sfotografować nawet bez af tylko wymaga do ich doskonałej znajomości, dużo pracy i cierpliwości, jak każda prawdziwa fotografia przyrodnicza. Prawda nyny? Trza wiedzieć jak, gdzie, o której, siedzieć i czekać.
Kiedyś dawno temu też myślałem, że kupię coś długiego i będą robił ptaki :grin: ale już wiem, że to nie dla mnie. Może na stare lata będę cierpliwy :mrgreen:
Podpowiedzcie mi jeszcze co powinienem sprawdzić w sklepie przed zakupem?
możesz obmacać sprzęt w sklepie, po czym udać się do domku i zamówić przez internet. zawsze pozostaje furtka w postaci 10 dni na zwrot bez podawania przyczyn, jakby jednak sprzęt ci nie odpowiadał. ale im dłużej szukasz i się zastanawiasz, analizujesz, tym większy masz mętlik w głowie (tak było ze mną :roll:).
mój najwiekszy mętlik polega na tym, że o ile miałem w reku działający EPL-3, to wszystkie sztuki G3 na które trafiłem miały wyczerpaną baterię.
,
Koriolan , przecież nie będziesz robił na urlopie fotek w sztucznym oświetleniu , tam się ponoć spóźnia jego wyświetlacz. A do obrazków turystycznych to na pewno będzie dobry sprzęt , tylko sprawdź jak pracuje jego światłomierz. Jak nie będziesz zadowolony to wymienisz na OM-a, po powrocie. A co do nienaładowanej baterii - każ podłączyć i wyślij zonę na zakupy , za godzinę półtorej da się na pewno włączyć i przestrzelić.
Pozdrawiam AP.
Jak ja bym miał wybierać z Panasoników to moje typy według kolejności : G2, GX1 i GF1. Zastrzegam się jednak ,że filmowanie aparatem mnie nie interesuje (dlatego między innymi nie G3). Dla mnie guzikologia wyciagnięta na puszke to podstawa. Nie lubię wielopiętrowego menu:) Dotykowy ekran też jest według mnie zbędny. Niech sobie jest w telefonach czy ekranach urzadzen przemysłowych.
Ale czy to wybór ze względu na jakość zdjęć czy tylko ergonomię użytkowania. W czym oprócz lepszego trzymania i guzikologii lepszy jest G2 od G3? G3 ma ponoć lepszą matrycę.
Korolian,
FJ Galeria Baltycka
pozdrowionka
Ponoć..... Czy wielkość (oczywiście nie rozmiar fizyczny) matrycy zawsze przekłada sie na jakośc zdjęć? Ktos na tym forum napisał ,że cały system m43 to mniej więcej taka sama jakość zdjęć. Dużo zależy tu też od obiektywów a tu opócz kilku stałek ( czterech - po dwie na każdego producenta) reszta to kiszka. Ja na razie jestem nastawiony sceptycznie do tego segmentu. Jedyna jak na razie jaskółką zmian na lepsze jest nowy Olek. Ale poczekam zanim sie nim ewentualnie zainteresuje na poważnie. Na dzisiaj wolę dobry kompakt.
nie zawsze
...
mniej więcej >tak -
=raczej wystylizowanym na jaskółkę wróblem/
-mam GF1 bardzo często do dyspozycji -przydałby się fajny teleobiektyw, ew. telezoom (coś a la ZD40-150).
Możecie mi coś REKOMENDOWAĆ (musi działać S-AF) co będzie niezłe optycznie, nie za drogie i nie nazywa się ZD 70-300 (bo aż takiego regresu nie chcę -używam manualnego OM 135mm f2.8 ) ?
Dzięki.
dzięki
-są różne wersje jak w krótszym zoomie?
Czegoś o działkę jaśniejszego nie ma? (GF-1 nie ma stabilizacji)?
Każdy Pan Słoik w segmencie m43 nie ma stabilizacji w body.
Są dwie wersje :
Załącznik 62716 ten z 2010 roku
Załącznik 62717
ten z 2011 roku.
Obydwa bez stabilizacji , jako ,że Olek ma stabilizacje w puszce.
Nie ma jaśniejszego.
Poszczególne wersje różnią się wyglądem, obiektyw ma tzw. MSC czyli w miarę szybki af choć np. M.ZD 14-150 jest szybszy.
test obiektywu
http://www.photographyblog.com/revie...f_4_56_review/
A dlaczego nie 45-200 Panasonik ze stabilizacją?
---------- Post dodany o 12:27 ---------- Poprzedni post był o 12:21 ----------
Nadal nie uzasadniłeś swoich preferencji względem G3. Dla mnie ma to być jedyny, uniwersalny aparat, nie drugi obok lustra jak ma tutaj większość.
G3 nigdy nie był i nie będzie w moich preferencjach.