-
Odp: Canon G1X sensor 4/3 no i pojechali
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
3,3K zł? czyli c.a. tyle co na debiucie E-P3 z kitem i niewiele więcej od obecnej ceny tegoż (źródło skąpiec). IMO obie ceny kapkę za wysokie bo okrzykniętego za drogi Panasonica GX-1 z kitem można kupić za 2,4 tys.
Co do GX1 to znów jakaś polska przewałka bo miał być z 14-42 PZ X a nie ze starym 14-42. Za Odrą kupi sie nowy zestaw we wszystkich sklepach . U nas nowych obiektywów brak a GX1 sprzedaje sie ze starym smieciem. Dlatego nigdy więcej Panasa.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jasand
Co do GX1 to znów jakaś polska przewałka bo miał być z 14-42 PZ X a nie ze starym 14-42. Za Odrą kupi sie nowy zestaw we wszystkich sklepach . U nas nowych obiektywów brak a GX1 sprzedaje sie ze starym smieciem. Dlatego nigdy więcej Panasa.
Panasonic-Gliwice chwalą się że to mają, ale cena fiu..fiu...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
Panasonic-Gliwice chwalą się że to mają, ale cena fiu..fiu...
No i czekasz 3-7 dni więc nie mają - sprowadzą Ci jak kupisz (pewno zza Odry bo tam tego pełno).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jasand
Ale cena tez trochę inna, jakieś 800€. Co na dziś daje 3300zł.
No tak, u nas musi być drożej - 3600zł.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
adambieg
Ale cena tez trochę inna, jakieś 800€. Co na dziś daje 3300zł.
No tak, u nas musi być drożej - 3600zł.
A jak moze byc inaczej.Przeciez musi troche zarobic.Na podatki,na pensje,na paliwo.
Tylko niepotrzebnie odpala auto i goni za odre do sklepu.A w sklepie mowi-poprose sesc aparatow dla mojego sklepu,paragon tez poprose.
Edit.Pseprasam-tsy prose,bo dostalem sememesa ze tylko tsech zaplacilo.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
A jak moze byc inaczej.Przeciez musi troche zarobic.Na podatki,na pensje,na paliwo.
Tylko niepotrzebnie odpala auto i goni za odre do sklepu.A w sklepie mowi-poprose sesc aparatow dla mojego sklepu,paragon tez poprose.
Dokładnie tak to wygląda. Trzy stówy to akurat na paliwo:wink: Dobrze to wykombinowali.
-
A nie mówiłem, że na starcie będzie kosztował 3.500 zł? Niewiele się pomyliłem :)
Jest prosty sposób przewidywania ceny sprzętu: oszacujcie, ile dany aparat powinien kosztować, a następnie dodajcie do tego 50% :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
A nie mówiłem, że na starcie będzie kosztował 3.500 zł? Niewiele się pomyliłem :)
Jednak masz nosa :mrgreen:
Szkoda, że jednak cena nie jest mniejsza niż 3000 zł, ale pewnie w sklepach będzie niedługo poniżej tego progu.
-
Z czasem pewnie spadnie poniżej 3000 zł, ale nie za dużo. Canon jest przebiegły i doskonale wie, że ten GX1 to nie małpka dla masowego odbiorcy kompaktów, który nie kupiłby jej nawet, gdyby kosztowała 2000 zł. Ale gdyby kosztowała te 2000 zł, mogliby ją kupować ci, do których kierowane są amatorskie lustrzanki z kitem za 3000 zł, tym samym wybierając produkt tańszy i przynosząc Canonowi straty.
Cena jest taka, żeby dla pasjonata była jeszcze do przełknięcia, ale żeby amatorzy napaleni na lustrzanki nie mieli dylematów, czy aby nie zaoszczędzić trochę i nie kupić sobie takiego kompakta.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jasand
PPS Jedyna przydatna informacja dla mnie to ile ma kosztować - dwa i trzy dziewiątki - tak elokwentnie wyraził sie przedstawiciel Canon Polska - zamiast po ludzku i po polsku 2.999 zł.
Cytat:
Zamieszczone przez
Jasand
Cena 3.299 zł ? Te 300 winien dokładac ten przedstawiciel Canon. Ale cóz , teraz słowo nic nie znaczy.
Cena pewnie została dostosowana do kursów walut. A słowo - pamiętam jak na oficjalnej premierze C5D mk II, oficjalny człowiek z Canon Polska zarzekał się, że mamy do czynienia z zupełnie nowym, lepszym itd. systemem AF - zapytany czy pod tym względem coś się zmieniło względem pierwszej piątki... więc takie słowa zawsze trzeba skonfrontować z rzeczywistością.
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
Z czasem pewnie spadnie poniżej 3000 zł, ale nie za dużo. Canon jest przebiegły...
Cena jest taka, żeby dla pasjonata była jeszcze do przełknięcia, ale żeby amatorzy napaleni na lustrzanki nie mieli dylematów, czy aby nie zaoszczędzić trochę i nie kupić sobie takiego kompakta.
Canon to przedsiębiorstwo i na tak samo "przebiegły" jak inne firmy - po prostu myślą w kategoriach maksymalizacji zysków. Nie łudziłbym się jednak, że ktoś tę cenę kalkulował pod polski rynek. Dla nas tak czy siak będzie za drogo, parę stówek w jedną czy drugą stronę niewiele wnosi. Zieloną wyspą nie jesteśmy, tygrysem Europy też - to był kit. Jesteśmy rynkiem za mało znaczącym, cena u nas jest tylko konsekwencją polityki cenowej na inne rynki. I w tym sensie IMHO jest całkiem rozsądna - 799$ - pre-order w B&H, tyle samo ile aktualnie kosztuje E-P3 z kitem.
-
Porównanie G1X vs GX1 vs J1:
Ciekawe jakie różnice będą na prawdziwych zdjęciach..
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Ar2
Ciekawe jakie różnice będą na prawdziwych zdjęciach..
http://www.imaging-resource.com/PRODS/G1X/G1XA.HTM#
Na pierwszej stronie porównanie wycinków, a w "Samples" zdjęcia w całości.
Jakość zdjęć, przynajmniej w jpeg, poszła do przodu w stosunku do lustrzanek Canona.
-
Podoba mi się ten Canon, przyciski i ich rozmieszczenie przypomina trochę Canona s90 (moim zdaniem najlepsza obsługa wśród kompaktów) - to ciekawa alternatywa dla bezlusterkowców.
-
-
Na photographyblog.com pojawił się test GX1. Całkiem, całkiem.. Zresztą tego można było się spodziewać:)
http://www.photographyblog.com/revie...t_g1_x_review/
-
Jeśli na półkach pojawi się w takiej cenie, jaką obecnie zapowiada euro agd, to będzie kolejny dylemat:)
-
Wszystkim zakłopotanym rozmiarem sensora w tej cegle polecam video DigitalRev, gdzie można zobaczyć to cegłe w realu. Jedyne, co ma fajne to te kółka do korekcji i iso. Nie pogniewałbym się gdyby Panas wsadził to w GX2, u góry, na lewo od wizjera.
-
Ten aparat mieści w sobie zoom podobny do m.ZD 12-50 (nie tak szeroki, ale jaśniejszy i dłuższy). Jeśli porównasz rozmiary, to z tej cegły robi się nagle zupełnie nieduża cegiełka. Mi się taka koncepcja bardzo podoba.
-
-
I tak go nie kupię, ale w temacie niepełnej klatki z kitem...
... wygląda na pozamiatane.
-
Podoba mi się coraz bardziej - czasem przydało by się coś co może zastąpić ciężkie lustro (np. w 2-3 dniowych wyjazdach) i da lepszy obrazek od kompaktu.
Szkoda tylko, że takie drogie, jeden system mam i nie chę inwestować w nic ponadto ew. jakiś tani nx100, starszy pen, nowy bezlusterkowiec Pentaxa do którego mogę podczepić moje szkiełka...
-
Ale obiektyw jednak trochę miękki poza centrum kadru, na pewno mniej ostry, niż stałki, z jakimi testowane były bezlusterkowce i lustrzanki, do których jest porównywany. Nie przeszkadza mi to, biorąc pod uwagę, że to jednak zoom, ale fakt jest faktem.
Natomiast kolory w jpegu przekombinowane. Pluto pomarańczowy, Mickey różowa na paszczy, granat jakby wpada w błękit, czerwień wściekła...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
Ale obiektyw jednak trochę miękki poza centrum kadru, na pewno mniej ostry, niż stałki, z jakimi testowane były bezlusterkowce i lustrzanki, do których jest porównywany. Nie przeszkadza mi to, biorąc pod uwagę, że to jednak zoom, ale fakt jest faktem.
Natomiast kolory w jpegu przekombinowane. Pluto pomarańczowy, Mickey różowa na paszczy, granat jakby wpada w błękit, czerwień wściekła...
To prawda - ja zawsze przenoszę okienko (dprew) na karty i pióra i tam spotkała mnie niespodzianka ale nie jest tak źle - kolory może opanują nowym softem.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Mcarto
Podoba mi się coraz bardziej - czasem przydało by się coś co może zastąpić ciężkie lustro (np. w 2-3 dniowych wyjazdach) i da lepszy obrazek od kompaktu.
Szkoda tylko, że takie drogie, jeden system mam i nie chę inwestować w nic ponadto ew. jakiś tani nx100, starszy pen, nowy bezlusterkowiec Pentaxa do którego mogę podczepić moje szkiełka...
Ten canon jest fajny, generalnie obrazek kompleksów nie ma względem luster, zresztą ja do Canonów G mam sentyment. Aparat pod turystykę przerabiałem i czy to był kompakt, czy lekkie lustro z kitem, zwykle pojawiała się potrzeba nieco dłuższego obiektywu. Z tego względu nie wydaje mi się, żeby G1X był najlepszym wyborem pod wyjazdy. Niedawno kupiłem E-PL1 + m.zd 14-150. Połaziłem z nim trochę i jestem bardzo zadowolony - w roli aparatu wyjazdowego sprawdzi się - bardzo dobry kompromis pomiędzy gabarytami i obrazkiem, a jak do zestawu dorzucić 20/1.7 - do wnętrz i gorszego światła, takim zestawem można zrobić prawie wszystko. Trudno nie polecać zestawu E-PL1 + m.zd 14-150 - obecnie można go kupić paradoksalnie nawet taniej (1700 PLN) niż m.zd 14-150 solo i taniej niż E-PL1 body jakiś czas po premierze.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jacula
Jeśli na półkach pojawi się w takiej cenie, jaką obecnie zapowiada euro agd, to będzie kolejny dylemat:)
Jeżeli faktycznie cena będzie taka jaką podają w zapowiedziach (poniżej 2.500 zł) to byłaby dla wielu do przełknięcia :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
Pewnie coś źle zrozumiałem, ale wydaje mi się, że pod testem pisali, że ta miękkość to tylko przy zdjęciach z bliska...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
fret
Pewnie coś źle zrozumiałem, ale wydaje mi się, że pod testem pisali, że ta miękkość to tylko przy zdjęciach z bliska...
Dobrze zrozumiałeś, ale co to zmienia? Nie ma żadnej taryfy ulgowej dla zdjęć robionych z bliska.
-
Trochę może zmieniać :) Zdjęcia turystyczno - krajobrazowe robi się z pewnej odległości, a z bliska pstryka się głównie konkretne przedmioty umieszczone najczęściej w centrum kadru :) Target "korpus z krótkim kitem" powinien być tym bardziej zadowolony, że zdjęcia wielkości HD i tak będą całe ostre :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Karol
Ten canon jest fajny, generalnie obrazek kompleksów nie ma względem luster, zresztą ja do Canonów G mam sentyment. Aparat pod turystykę przerabiałem i czy to był kompakt, czy lekkie lustro z kitem, zwykle pojawiała się potrzeba nieco dłuższego obiektywu. Z tego względu nie wydaje mi się, żeby G1X był najlepszym wyborem pod wyjazdy. Niedawno kupiłem E-PL1 + m.zd 14-150. Połaziłem z nim trochę i jestem bardzo zadowolony - w roli aparatu wyjazdowego sprawdzi się - bardzo dobry kompromis pomiędzy gabarytami i obrazkiem, a jak do zestawu dorzucić 20/1.7 - do wnętrz i gorszego światła, takim zestawem można zrobić prawie wszystko. Trudno nie polecać zestawu E-PL1 + m.zd 14-150 - obecnie można go kupić paradoksalnie nawet taniej (1700 PLN) niż m.zd 14-150 solo i taniej niż E-PL1 body jakiś czas po premierze.
Canon daje ogniskową ekwiwalent 28-112 na FF czyli Olkowy 14-56 jak dobrze liczę. Dość podobny do mojej Sigmy na APS i w 90% dla mnie wystarczający.
Co do Olka to posiadam nadal ZD 40-150 (nie wiem jak się spisuje z m4/3) i myślałem ew. o Penie z 14-42
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Mcarto
Co do Olka to posiadam nadal ZD 40-150 nie wiem jak się spisuje z m4/3)
Wg mnie całkiem dobrze: http://www.youtube.com/watch?v=ENsLb...eature=related
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Mcarto
Canon daje ogniskową ekwiwalent 28-112 na FF czyli Olkowy 14-56 jak dobrze liczę. Dość podobny do mojej Sigmy na APS i w 90% dla mnie wystarczający.
Co do Olka to posiadam nadal ZD 40-150 (nie wiem jak się spisuje z m4/3) i myślałem ew. o Penie z 14-42
Spisuje sie calkiem przyzwoicie - jest w miare szybki a dodatkowo ostrzejszy na dlugim koncu niz wersja m43
-
Prawdopodobnie niedługo zobaczymy bardzo podobny aparat od Sony'ego. Plotka ma status SR5, więc to już prawie pewnik:)
-
Znając napinkę Soniacza to może będzie jakiś lepszy wizjer - byle z pierdylionami nie przesadzali(marzenia ściętej głowy).
-
-
RTV AGD juz wycofał sie z przedsprzedaży za 2.499 zł :)
-
-
zastanawia mnie kwestia jak mierzą rzeczywistą czułość matrycy. W lustrzankach (czy ogólnie tam gdzie mamy możliwość wymiany obiektywu) możemy sobie wyobrazić jakieś stanowisko laboratoryjne eliminujące wpływ pozostałych czynników (czas naświetlania, jasność obiektywu) na wartość pomiaru. Ale w sytuacji gdy mamy do czynienia z kompaktem?
Fotopolis powtarza za DxOmark że czułość matrycy jest mniejsza od zadeklarowanej. A może to obiektyw jest "odrobinę ciemniejszy" niż producent podaje?
-
Oprócz tego wygląda tak jakby jaość zdjęć była oceniana na postawie JPG - jeśli czegoś nie przeoczyłem.
Tak czy siak, fajny aparacik. Podoba się mojej siorce a ja perfidnie lobbuję na jego rzecz. Mam nadzieję, że za jakiś czas cena spadnie - co najmniej do 2500 zł. Wtedy może siostra się złamie. Czuję, że wtedy intensywność moich kontaktów rodzinnych wzrośnie...:twisted:
-
Ciekaw jestem czy będzie można podczepić filtry do tego aparatu.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Mcarto
Ciekaw jestem czy będzie można podczepić filtry do tego aparatu.
Z tego co widzę, to na końcu obiektywu jest gwint na filtr, więc taka możliwość jest.
Nawet na fotopolis w zaletach napisali:
Cytat:
+ możliwość przykręcenia filtra do obiektywu