Też bym prosił o wskazanie palcem tych plam...
Wersja do druku
Też bym prosił o wskazanie palcem tych plam...
mały link.
http://www.cameralabs.com/reviews/Pa...e_images.shtml
To link do sample z G3
Ano na tym zdjatku.
https://forum.olympusclub.pl/attachm...1&d=1308304125
pozdrawiam
Mysle że fotograf za badzo odszymił fotkę .
już nic nie kumam, jak to możliwe aby g3 maił taki obrazek na iso1600 w prównaniu z killerem matrycowym w cropach k5
sample z depreview i imaging resources czyli 2 niezależnych
W pierwszym wypadku - dwa razy więcej światła na zdjęciu G3... cudowne te testy.
G3 trochę bardziej odszumiony. Aż mu kolorki wyblakły od usunięcia szumu chrominacji. Ale i tak jest dobrze.
http://forums.dpreview.com/forums/re...ssage=38825649
Fotka z GF jakby jaśniejsza czyli powoli 3200 = 3200.
Obrazek z G3 jakby taki jakiś odszumiony... A z zdjęcie z GF1 nieco jaśniejsze nawet pomimo krótszego czasu naświetlania.
Tylko to mnie interesowało w G3 - niestety Panas rezygnuje z obniżania ISO by wygrywać konkursy piękności na h-iso. Szkoda, dodać saturacji to sobie (nawet ja ;)) mogę już z poziomu ACR/PSE. Czyli w zasadzie nie trzeba czekać na DXO, nadal (moim) mistrzem jotpegów jest E-PL1, który jako jedyny ztc widziałem ma piękne ziarno (mono kropki) i jeszcze detal. Reszta (pomimo) wyższych numerków to jakiś automat Candy.
BTW. Ostatnio przepstrykałem sobie kolegi GH2 i moje GF1 z fiszem. Co ten GH2 robi/pierze na 3200 to się w głowie nie mieści.
Rozne czasy... Niewiele, ale...
Ja bym i tak chetnie RAW'y zobaczyl.
Juz wiele razy widzielismy kolejne wersje, rozniace sie jedynie silnikiem JPG...
test na dpreview
http://www.dpreview.com/news/1107/11...mcg3review.asp
Dotarł G3. Szukałem czegoś małego, do czego mógłbym sensownie podpiąć 100-300 Panasa. No i jest. GENIALNA MASZYNA (na pierwszy rzut oka). Po wakacjach będę wiedział czy to jest to, ale widzę duuuże szanse. Chwilowo GF1 jako backup chyba też zostanie.
Gratulacje, mógłbyś coś skrobnąć nt. EVF vs. ten z LX5/GF1? Czy jest lag względem optycznego/oka, czy w ciemności daje radę (ciemne pomieszczenie z powiedzmy włączonym tylko TV), jak ostrzy się manualnymi, może miałeś kontakt z GH2, to prosiłbym o parę słów czy wizjer w G3 jest równie "duży".
Masz już może 25/1.4?
Gratki, czekamy na relacje...
Sam dzis mierzylem sie do macania w macalni, jakos czasu nie bylo, moze w czwartek pikne pare fotek, kusi.
pozdrawiam serdecznie
Janek
Ja jako ze szukam sprzętu do spotingu poproszę rawy z 300mm panasonikowego zuma, jesli to mozliwe :)
pozdrawiam
To ja się dołączam! Bo jak nie, to zostaje mi 70300 z przejściówką.
Wyklikane z mobilka
No i bylem w macalni:)
Pan z obslugi powiedzial, ze nie moze dla mnie go wlaczyc, bo nie maja akumulatorow do aparatow z wystawki, Z E N U A tlumaczenie
Nie za bardzo wiem czy byl moze nie ten teges w temacie foto czy sie bal czy ki gwint, nie chcialo mi sie robic afery z dziecmi bylem...
pozdrawiam serdecznie
Janek
Normalka. Ja chciałem zmacać w FJ (mają teraz "na gazetce") ale akurat nie było :(. A podoba mi się ta puszka bardzo, szczególnie brązowa ;) Coraz bardziej się skłaniam ku zamianie na puszkę Panasa i szkła Olka.
Mam pytanie jedno - czy szkła 4/3 mają AF z Panasami u4/3? Konkretnie o G3 mi chodzi ;). Ma to związek z pytaniem dot. 100-300 Panasa vs 70-300 z adapterem. Bo chciałbym sobie zostawić właśnie 70-300 i Sigmę 105 (ale tu mi AF niezbędny nie jest). Proszę się nie czepiać proporcji, że wielki ogór do małego body - używałem E-620 z Bigmą i dobrze było ;).
Dobra, nie smiejemy sie :wink:
Wg tego AF pojedynczy powinien chodzic:
http://panasonic.jp/support/global/c...onnect/g3.html
Dzięki za odpowiedzi i nie śmianie się ;) Niestety nie miałem dotąd działającego mikro Panasa w rękach (vide post Janeczka) a przekonałem się na Olkach, że tabela kompatybilności nie zawsze pokrywa się z rzeczywistością.
Wyklikane z mobilka
No i dzis pomacalem....
Puszka mimo, ze mala trzyma sie w miare, oczywsice dla mnie lepiej mi sie trzymalo G1 ale nie ma co wybrzydzac, jest zauwazalnie mniejsza, reszta podobna.
Plastik wydaje mi sie duzo tandetniejszy w dotyku, tak wiem G1 mialo pogumowany caly korpus ale w G3 mam wrazenie chinskiej popierdolki, nie ma tragedii ale jednak roznica jest...
Wyswietlacz i menu spoko, intuicyjne, dotyk ok, menu rozbudowane ale wszystko poukladane na swoim miejscu...
Niestety LCD, a szczegolnie EVF laguje przeokrutnie, wiec, ze to kwestia swiatla zastanego (nisko umiejscowione halogeny w FJ) ale wyszedlem dzieki uprzejmosci obslugi na galerie, gdzie zastane bylo jakies 50% i bylo niewiele lepiej, takiego szarpania nie doswiadczylem w G1, podpowiem szaprania w trakcie podgladu, a nie ostrzenia, przy ostrzeniu jest jeszcze gorzej...
AF, oj tu sie zdziwilem, jest duzo szybciej niz przy G1, powiem, ze entry lustra mialy by wieksze problemy niz ten Panas, piorunujaco szybki, tu ogromny + dla Panasa, moj EPL1, ktorego mialem ze soba, to w porownaniu z nim jakis dramat jest...
Celowo nie pisze o tym o czym wszyscy wiedza, bo szkoda czasu, nie zamierzam robic testow, porownan, iso sriso i innym dupereli, tylko odczucia 1 macania.
Kit Panasa, wiedzialem, ze jest do **** ale nie wiedzialem, ze az tak, nie dosc, ze brzegi sa bardzo slabe, to jeszcze jest nierownomiernosc miedzy lewa a prawa strona, ponizej sampelek, moze dobrze nie widac ale tak jest...
Generalnie w FJ cena jest dobra z kitem 2222zl w MM 2459zl, czekam na cene EP3 w OJ...
Czywarto zanabyc? to indywidualna sprawa, rozwazenie za i przeciw, jest szybki, maly, bezglosny, poprawiono zdecydowanie klapanie dziobem, fajne menu, dobry obrotowy wyswietlacz, dobre filmy, generalnie niezly sprzet, a pare niespodzianek, to lagi, waski chwyt, to dla duzych lap utrudnienie, brak czujnika zblizeniowego? sam nie wiem.... gdybym nie byl Dzedajem pewnie kupilbym Panasa.....
Jeszcze jedna dziwna rzecz, aparat nie nagral mi na karte kilku zdjec, ktore robilem nie wiem dlaczego, bardzo dziwna sprawa, potem doklikalem i inne sie nagraly, jornalem sie dopiero w domu...
pozdrawiam serdecznie
Janek
https://forum.olympusclub.pl/attachm...1&d=1310725450
Janeczek - dobra relacja.
Z tym lagowaniem EVF to jestem zaskoczony. Rozumiem, że ten obrazek to jpg z aparatu? Jakie ISO?
Odszumianie zrobiło mydełko na tym zdjęciu.
Dzięki za potwierdzenie. Czytałem na dpreview user report na ten temat i mnie to trochę zdziwiło/odstraszyło. Wczoraj sobie testowałem szkiełko mocno po 22-ej i jak rozumiem ten EVF wysiada w takich warunkach, tak?
Nie dramat tylko normalny AF z kompaktu. Szybki ze szkłami MSC a że Panas jest super szybki... swoim układem odjechał mocniejszym od Olka w AF - teraz - Trzecimi PEN'ami odjeżdża także i Oly.
Karol, epicure,
fotka iso 200, odszumiaja juz iso 200? no to katastrofa...
gietrzy,
nie mam pojecia jak bedzie po 22, moge mniemac, ze bedzie pewnie niewiele lepiej...
Przede wszystkim smuzy jak diabli G1 chodzil ok wartko, takie lagi jak w Panasie, to ja mam w EPL1 pod woda jak mi sie od pstrykania zagotuje obudowa, widzieliscie kiedys kontrolke przegrzania ap[aratu w EPLu?:)
AF jest bardzo szybki, smialo powiem, ze jest szybszy od lusterek sredniej klasy, po prostu przekadrowanie pik, znow, pik, w locie, pik, szok, niestety nie mialem czasu potestowac w slabszych warunkach, malego kontrastu jak jest w stosunku do poprzednika, pewnie jest niewiele lepiej ale tu i lustrzanki sobie radza roznie, zreszta nie o to mi chodzilo...
Prawda jest taka, ze maluchy sa w ciaglym natarciu i patrzac po ludziach na swiecie i w PL widac, ze coraz wiecej po nie siega, olewajac lustra, te zostaja do powaznych zlecen czy upodoban....
Sie powaznie zastanawiam czy kotleta na poczatku sierpnia nie zrobic juz mikrusami, jak na razie, to widze same zalety w/w w porownaniu do ciezkiego gniota FF, tylko nie mam jeszcze tego co bym chcial miec w systemie...
pozdrawiam serdecznie
Janek
No G1 macałem, opóźnienie leciutkie, ale było.
Z czysto statystycznego obowiązku:
po 12-50/2.5 gdzieś pod koniec roku (pewnie Q1 2012) i tegorocznych stałkach (12/2.0; 25/1.4, 45/1.8) mogę nieśmiało zapytać czego ci jeszcze brakuje?
Niby tak ale to zdjęcie jest jednak koszmarne. Pewnie po części to kwestia słabego obiektywu, może jakiegoś lekkiego poruszenia, może rodzaju oświetlenia, silnika JPG czy odszumiania - nie wiem w czym problem ale jak to jest 200 ISO na domyślnych ustawieniach to coś jest IMHO nie tak.
gietrzy,
Czego brak? jak zwykle kasy zeby zanabyc przez Ciebie wymienione...
dajta mnie ze 2 fl36, 12/2, albo 7-14 oraz np 45 1.8 i przetre szlaki jako pierwszy daj hard mikrus w fotografii np slubnej....
pozdrawiam serdecznie
Janek
PS
Ja tam na fotce widze, ze prawa strona odbiega od lewej i zwale to na obiektyw, a nie odszumianie
Test na Fotopolis: http://www.fotopolis.pl/index.php?n=13174
No i po co te testy?
Co wyróżnia ten aparat w oczach potencjalnego kupującego?
EVF i ekranik.
Sorry, ale mi od tego testu więcej info dał post Janeczka.
AF: ble ble... już w G1 był super szybki, już w G1 z 20/1.7 był wystarczająco żwawy, już w G1 z PL45mm nie był tragiczny (przy włączonym limiterze;wewnątrz).