saboor-wyostrzyc wszystkie detale w tym oto mostku
Mcarto-skladane z trzech zdjec-skok co 2.
andtor2-jak na razie opanowuje powoli program do skladania HDRow wiec jest tak jak jest.moge zmniejszycjak potzreba
pozdrawiam
Wersja do druku
saboor-wyostrzyc wszystkie detale w tym oto mostku
Mcarto-skladane z trzech zdjec-skok co 2.
andtor2-jak na razie opanowuje powoli program do skladania HDRow wiec jest tak jak jest.moge zmniejszycjak potzreba
pozdrawiam
Ja wychodzę z założenia, że rozmiar jest wstawiany celowo. Ty musisz ocenić czy jest taka potrzeba.
Nie wiem jakiej rozdzielczości masz monitor ale obecnie takie popularne maja 1920 na1080pix czasem mniej, czasem trochę więcej.
Wskazane byłoby dopasować wielkość zdjęcia do rozdzielczości monitora większości oglądających.
Dłuższy bok 1024pix już u większości się zmieści (800pix u każdego ale to już trochę małe) . Jeśli chodzi o tę kompresję to zdjęcie o takim boku (1024pix) powinno ważyć pi razy drzwi z 500KB. Twoje w galerii było dość duże, a ważyło niespełna 200KB dlatego o tym wspominałem co zresztą było widoczne.
Pooglądałem sobie tego rawa, i Spróbuj użyć filtra górnoprzepustowego.
Tak właśnie zrobilem:-)zrobiłem i zdjęcie po doostrzeniu jest w galerii:-)dzięki i pzdr
Właśnie te fiolety:-(coś bym z tym zrobił ale brak ki rozeznania w takiej obróbce.
To moze tak?Wskaz kolor i pobaw sie jego jasnoscia,barwa ,nasyceniem.I troche do tego cos namieszaj.
Tak na szybko to te z galeriiZałącznik 84101a dlaczego w tym ujeciu Ci HDR potrzebny??
Soboor nie maskowalem nieba bo nie potrafie:-)
---------- Post dodany o 15:39 ---------- Poprzedni post był o 15:36 ----------
Mirek54 super to wyszlo:-)pobawie się bez hdra i coś tu wrzucone. Pzdr muszę zniknąć bo w pracy siedze:-)
---------- Post dodany o 17:19 ---------- Poprzedni post był o 15:39 ----------
A tak bezpośrednio z Rawa w jakim programie mogę się pobawić?
Ja to robiłem w PS przy pomocy filtra górnoprzepustowego, malowania światłem i cieniem(rozjaśnianie świateł i cieni), krycie kolorem etc.
Paskudnie mi to wyszło. :-D Ale to z lenistwa, generalnie nad filtrami i maskami łatwiej zachować kontrolę.
Wyszło elegancko.taki efekt mi osobiście się podoba. Popracuje i zobaczę co mi wyjdzie. Dzięki Saboor i pozdrawiam. Dorzucilbym do reputacji ale nie moge:-/
Na samym początku używałem SNS HDR Lite - to automat ale efekty mi się podobały. Zawsze można sobie poprawić finalnego jpg-a.
po wielu kombinacjach ukonczylem postprodukcje a efekt koncowy mam taki.co mozna jeszcze polepszyc?moze ktos cos wymysli.pozdrawiam
Dzięki, ale fakt że skopany pozostanie faktem, wytłumaczę o co mi chodzi, a potem może wrzucę poprawione:
W tym kadrze jest stare drewno i stal, na właściwościach tychże powinniśmy się skupić.
Można fajnie przerysować rdzę i nity na moście, przy pomocy świateł, półcieni i cieni oraz filtra GP+maska.
Takie rozjaśnianie świateł i przyciemnienie cieni "pogłębi" starość i farby i materiału(stali).
Teraz podkłady kolejowe:
To drewno zmęczone i opadami i chemikaliami wyciekającymi ze składów pociągów, jest zmurszałe i też
tę cechę można przerysować, uwydatnić wyciągając odpryski i braki w drewnie również filtr GP+maska,
bądź cokolwiek co wyciągnie szczegół, jeżeli zabezpieczymy tło przed masakrowaniem filtrami powinno dać
właściwy jak dla mnie efekt.
Czyli po prostu zrobic tak jak tam bylo.Bez zadnych kombinacji.Prawidlowo oddane kolory i faktura materialow,do tego prawidlowa ekspozycja.
Nie potrzeba nic wiecej,zadnych hadeerow i innych bardzo trudnych do wypowiedzenia i wykonania czynnosci.
własnie mam juz cos takiego i tez jest dobrze
Ano Masz, za zgodą Właściciela:
Załącznik 84238
milej zabawy:grin:
Saboor jeszcze troche posiedzialem i takie cos wymyslilem. juz chyba te tory takie rdzawe wyszly. mysle ze juz powoli lapie o co chodzi ale trzeba pytac Kogos Kto wie o co chodzi:grin: a;e ta stal to dla mnie magia ale im dluzej siedze tym wiecej opcji dostrzegam.pzdr
kurcze za kazdym razem jak dodam zdjecie widze jakies mankamenty.wypoprawiam i dam nastepne
O dzieki juz jedemy z koksem bez milosci na chybcika.
Dwa,jedno sliczniejsze od drugiego.Mozesz mi wierzyc na slowo-5 minut nie dluzejZałącznik 84269Załącznik 84270
No blisko, to co Masz do zabawy to: barwa, nasycenie, jasność i światła, półcienie i cienie.
Popatrz na Mirkowe prace, tam wg mnie brak tylko starej stali (światła i cienie) ale to tylko jak się b.chce
postarzyć stal.
Zwróć uwagę na barwę: nie jest tak nasycona jak u Ciebie i mniej "agresywna" a tory nie niebieskie a stalowe.
nooo Mirek54 ladne prace prace przedstawiles,duza rzesza ludzi powinna sie uczyc. a ja postaram sie cos pokombinowac i przedstawie swoje wypociny tutaj na forum. pozdrawiam
no mirek pacze i wiem ze umisz ale czemu pluginami? mi to sie nie widzi) czy dać pluginy???? :) klik klik i problem, znikł:)
Tam plugina nie bylo.Robione akcja,Chyba,ze akcja wykorzystala jakiegos plugina-sprawdze.
Nie,nie bylo plugina
I przy okazji rdza bardziej rdzawa,Tez nie pluginem tylko zmiana koloru.i sciemnienie lewej czesci mostuZałącznik 84275.
A krolestwo temu co szyny wyprostuje z wkleslosci zachowujac rownoleglosc podkladow-wszystkich
A co to ta plugina..? :shock:
Saboor bede probowal do skutku az wyjdzie tak jak powinno:)
Jakby Ci to powiedzieć... :roll: Mnóstwo ludzi już od baaardzo dawna od Mirka się uczy :D
Marudzisz :) Jeśli jest ten sam efekt w stanie uzyskać ręcznie lub korzystając z jakiejś tam automatyki, to co za różnica? Ważne że wie jak dojść do właściwego efektu.
Tak to już jest, trzeba troche posiedzieć i pokombinować. Z czasem zrobisz to szybciej i efekty będą lepsze. Co do samej obróbki, zwracaj uwagę co się robi przy krawędziach mostu. Masz taką poświatę, rozjaśnienie, a to dobrze nie wygląda.
Osobiście starałbym się zredukować także jasność przy lewym boku fotografii. Cuś takiego może:
Załącznik 84323
spoko andtor2.tez w miare mozliwosci posiedzialem i mam takie cos