Dzięki za linka, dla dłubaczy rewelacja !!
Wersja do druku
Za zgodą Saboor'a wrzucam swoje IRki do tego wątku. To moje pierwsze kroki w IR. Wszystkie robione E-3 i 12-60 + HOYA IR [R72].
Podobno przy tym obiektywie za każdym razem na środku kadru wychodzi "hot spot" - na niektórych to rzeczywiście to widać. Próbowałem zmniejszać ogniskową, ale to chyba nie od ogniskowej zależy. Może taka konstrukcja..:roll:
Czasem hot spot jest, czasem go nie ma.
Co do obróbki, to stosowałem się do tutoriali podanych tutaj. Najpierw camera RAW i zdefiniowanie bieli, później w PSie auto tony i mieszanie kanałów. Na koniec selektywne kolory i szukanie odpowiadających kolorów.
Każdy IRek wyszedł jakoś inaczej jeśli chodzi o kolory, ciężka sprawa to jest jak dla mnie, ale będę dalej próbował.
Dzięki Saboor i pozdrawiam.
To ja Ci Bardzo chimol https://forum.olympusclub.pl/images/...s/viewpost.gif dziękuję za tak szczegółową relację z prób (baardzo udanych) podpowiem tylko, że w CameraRaw jest potężne narzędzie "pędzel korekty (k)" sprawdź w praniu,"Satysfakcja gwarantowana lub ....:mrgreen:"
Zapraszam również pozostałych OC'ków do dzielenia się swoimi doświadczeniami, pracami i "przepisami".
Uwierzcie: IR działa cuda :mrgreen::mrgreen:
No Chimol :) niezłe. 2 bardzo fajna. Podoba sie
Za pozwoleniem waszym :)
Chimolku :) mam taki mały plugin na usuwanie hot spotów :)
Produkuj się Marylka https://forum.olympusclub.pl/images/...s/viewpost.gif jak najwięcej ! Większa wiedza=lepsze foty:grin:
Możesz opisać step-by-step jak to Robiłaś?
hehehehe brzmi mi znajomoCytat:
Zamieszczone przez Saboor
pozdro :)
ciężko się wypowiadać mi na temat tych fot jako że zielonego pojęcia o tej technice nie mam ;D
http://www.niksoftware.com/viveza/usa/entry.php
klikasz play.
Tego właśnie użyłam do usunięcia hot spota. Program ten faktycznie nie jest do usuwania hot spotów, ale w praktyce fajnie sobie radzi. Polecam.
Marylka https://forum.olympusclub.pl/images/...s/viewpost.gif
No brak mi słów, Jesteś Wspaniała,po stokroć dzięki wać Pani :!::!:
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Trzeba se pomagać :) no nie :), chociażby z tego względu że tak mało nas do pieczenia tego chleba ( mówię tu o pstrykaniu w IR )
https://forum.olympusclub.pl/images/icons/icon1.gif IR domowej roboty
Witam.
Filtr o którym mowa nie jest moim patentem. Znalazłem to na internecie i postanowiłem spróbować jak to działa. Rezultat jak w załączniku. Taki filtr można wykonać samemu z czarnej płyty CD. Czarnej czyli
tak zwanej węglowej a nie zwykłej płyty z czarną naklejką. Ze względu na swoje rozmiary można go używać (tak sądzę) tylko w kompaktach. Bierzemy czarny kawałek kartonu,składamy go na pół i na środku wycinamy otwór 32mm. Następnie bierzemy czarną płytę CD, wycinamy z niej (najlepiej ostrą gilotyną do blachy lub nożycami do blachy) dwa kawałki nie mniejsze niż otwór w kartonie. Naklejkę z płyty należy usunąć taśmą przylepna po przez naklejanie jej i odklejanie tak długo do puki cała naklejka z płyty nie odejdzie z taśmą przylepną. Oba kawałki płyty wkładamy do środka wcześniej przygotowanego kartonu tak aby kawałki płyty znajdowały się w środku i zakrywały cały otwór.Całość spinamy zszywaczem tak aby kawałki płyty nie przesunęły się. I to wszystko.Przy przecinaniu płyty należy uważać żeby płyta nie pękła. Najlepiej kupić sobie kilka płyt na zapas. Karton z płytkami w środku obcinamy i przymocowujemy do obiektywu. Ja przyciąłem go do takich wymiarów aby zmieścił się do Cokina ale jak ktoś nie ma Cokina to można przykleić do niego dwa paski tektury i gumką przymocować do obiektywu.
Pozdrawiam.
Witajcie IR maniacy :grin:
Ja też próbuję...próbuję hmm i niewiele mi z tego wychodzi :-P
Zgodnie z Twoim tutkiem wywołałem takiego jednego dziada z 12-60 wraz z filterkiem HOYA. Oto efekt...nie do końca mi się jednak podoba. Czy coś spaprałem?
Lekka poprawka i jest już lepiej :)
Widzisz acidmk https://forum.olympusclub.pl/images/...s/viewpost.gif !
Jak zwykle czujna i szybka:mrgreen: , nawet nie zdążyłem się przyjrzeć a
Marylka już działa !!
acidmk-> twórz dalej
Marylka-> dzię-ku-je-my !
To ja dorzucę to co Saboor zmajstrował :-P Obie wersję Super !!
Świetnie wygląda w tym niebieskim, nawet ja bym tak nie zrobiła :) :) :)
mi też ta niebieska bardzo podchodzi :) :) :)
Taka mnie naszła refleksja, że skoro do zrobienia takiego zdjęcia używa się fotoszopa, to może lepiej pójść na całość i nie zakładać filtra na obiektyw. Zamienić zieleń na zdjęciu na biel i efekty wyjdzie taki sam. Skoro zdjęcie i tak nabiera charakteru w programie to chyba nie ma różnicy?
Fajne te Wasze IRy.
potem alimenty płacić :mrgreen:
Oczywiście Rafale, że można tak jak i z B&W można kolor zrobić. tyle że to nie to samo
Cieszę się że tak Piszesz, i oczywiście dziękuję za wizytę w wątku.
P.S.
IR się tutaj dopiero rozwija, poczekaj jak się rozwinie to się zwinąć nie da :grin:
Saboor, chodzi mi o to, że Wasza ingerencja w fotoszopie jest tak duża, że już chyba nie ma różnicy jak powstaje biała roślinność. :wink:
Będę śledził ten wątek, bo idea podobywuje mię siem. Może sam się kiedyś skuszę?
Rozumiem Rafale i masz rację na tym etapie ingerencja filtra IR można powiedzieć jest niewielka w stosunku do PS'a, jest to bardziej gráphō niż phōtós :grin:, z czasem mam nadzieję,że PS'a będzie niewiele lecz do tego trza dojść."Droga niby prosta ale jaka szeroka" jak mawiał Mietek po litrze bimbru :mrgreen:
Mam taką nadzieję i nie jest to wazelina:!: Po prostu lubię ciekawe spostrzeżenia i czekam na Twoją IR'enkę :grin:.
W tym roku już chyba IR-ków nie porobimy.
No ciekawa jestem tych portretów w ir :)
może może :)Cytat:
Cytat:
Napisał gulasz Zobacz post
mi też ta niebieska bardzo podchodzi
No to miodek na moje za chrychane gardło.
gulasz, aaa może i Twoje foty tu kiedyś znajdziemy...
póki co wiadomo - cierpię na brak czasu ...
ale hope że już niedługo ...
Wreszcie udało mi się przejrzeć choć jeden Twój wątek, a nie tylko galerię. :wink:Jestem zachwycona tymi zdjęciami. Są takie bajkowe, że aż chce się samemu czymś takim zająć. pozdrawiam
Hej,
Tak generalnie - to całkiem fajne te IRy, zaciekawiły mnie - może sam nie bede inwestował (brak mi cierpliwości) ale chętnie zobaczyłbym portret osoby w okularach p/słonecznych wykonany techniką IR.....
pozdrawiam,
Witam serdecznie :) cóż jako początkujący chciałbym hmm "pochwalić" się moją pierwszą fotką IR kompozycja nijaka pora roku z tego co wyczytałem też nie za bardzo ale dzięki zamieszczonym tu informacjom i tutorialowi takie oto coś wyszło.
Wszelkie uwagi, komentarze oraz podpowiedzi mile widziane :)
:esystem:
Przede wszystkim, witam nowego miłośnika IRenek!
Pierwsze pytanie Robisz w ORF?
Jak Ustawiłeś WB?
Faktycznie pogoda do kitu, jak na IR foto w dzień ale można pokombinować w nocy:idea:.
Trochę przeniebieszczona, ale jak na pierwszą fotę jest ok.
P.S.
Nie usuwaj exif- pomaga w diagnozie
Masz PS'a?
Tak robię w ORF :)
WB ustawiłem "Custom" 2300 KCytat:
Jak Ustawiłeś WB?
No muszę spróbować w nocy ;) Dzięki za podpowiedź :)Cytat:
Faktycznie pogoda do kitu, jak na IR foto w dzień ale można pokombinować w nocy:idea:.
Trochę przeniebieszczona, ale jak na pierwszą fotę jest ok.
Zaraz się wezmę za korygowanie tej niebieskości ;)
Tak używam PS'a :) sam nie wiem jak to się stało że exif'a ... zżarło (żeby rymu nie było :wink: )