Co do ostrości Twojego aparatu to niestety zgadzam się z Tobą.
31. jest tego uzasadnieniem. Na pocieszenie powiem, że kolorki wyszły bardzo ładne.
Wersja do druku
Co do ostrości Twojego aparatu to niestety zgadzam się z Tobą.
31. jest tego uzasadnieniem. Na pocieszenie powiem, że kolorki wyszły bardzo ładne.
Dlatego myślę nad pozbyciem się kompaktu i zakupem czegoś nowego ale ilość luster dostępnych na rynku + mnogość opinii na ich temat sprawia że jestem coraz bardziej skołowany
Witam!
Wrzucam kolejne dwa zdjęcia, próbowałem bawić się łączeniem kilku zdjęć w HDR czego owoce można zobaczyć poniżej, jako iż jest to mój pierwszy raz z tą techniką prosiłbym o jakieś wskazówki od nieco bardziej siedzących w tym temacie graczy. Pozdrawiam
33.
34.
Lewy brzeg mógł by być jaśniejszy i by było super ;)
34 jeżeli chodzi o kolory wyszła ładnie, bardzo naturalnie wręcz nie HDR-owato. :wink:
Tylko co z tym niebem? Chmury są jakieś dziwne.
Właśnie też mnie to zastanawia, wydaje mi się że to dlatego że zanim aparat zdarzy zrobić te kilka zdjęć chmury zdarzą się już trochę przemieścić i później krzywo się nakładają na siebie, nie wiem jak inni temu zapobiegają ale mam nadzieje że podzielą się doświadczeniami.
Myślę że jeśli by skleić HDR z jednego zdjęcia to problemu by nie było, nic innego nie przychodzi mi do głowy.
chmury faktycznie trudno nazwać obiektem statycznym, dlatego przy robieniu kilku fotek taki efekt może wystąpić, co chyba właśnie się stało na tym zdjęciu, ale sama fotka bardzo fajna i kolorki super :)
bardzo tez mi przypadł do gustu ten motorek, któremu nie mogłem się oprzeć i wydobyłem go trochę z cienia :) mam nadzieję że się nie obrazisz
a w czym robisz HDR-y? Jeśli chodzi o ruchome obiekty to w najnowszym pshopie jest opcja remove ghosts, która pozwala usunąć poruszenia powstałe w czasie robienie kilku ujęć pod rząd, jak chmury, ptaki itp.
Motorek świetny po obróbce, faktycznie w pierwowzorze był trochę za bardzo zacieniony. Co do obróbki to HDR sklejam w Photoshopie CS2.
Dziękuje za opinie
Wydaje się, że sklejałeś ze zdjęć nie nadających się do prawidłowego HDR-a. Powinieneś tak naświetlać zdjęcia aby na skrajnych mieć prawidłowo naświetlone skrajności. To znaczy na jednym prawidłowo naświetlone najjaśniejsze fragmenty (np niebo) a na drugim głębokie cienie. W zależności od różnicy EV tych zdjęć, należy wykonać resztę zdjęć. Są różne szkoły mówiące o ile EV powinny się różnić poszczególne zdjęcia, czyli ile zdjęć należy wykonać znając różnicę między światłami a cieniami.
Można też pójść na skróty- zmierzyć dokładnie światła (aby ich nie przepalić) a następnie wykonać trzy zdjęcia. Jedno zgodne z pomiarem, drugie z -1EV i trzecie -2EV. Często wystarcza. Jeśli jeszcze cienie są zbyt ciemne, zawsze można spróbować je rozjaśnić :)
W końcu ktoś wytłumaczył to tak, że zrozumiałam ;-) Szkoda tylko że mój aparat nie mierzy światła ;-(
A jaki to aparat?
Helmuth wielkie dzięki, jeśli dobrze Cię rozumiem to jeżeli między tymi dwoma zdjęciami różnica to np. 1EV naświetlam trzy lub więcej zdjęć z skokiem o o 1 EV?
Ja robiłem w ten sposób że ustawiałem korektę ekspozycji na 0 załączałem funkcję bracketing i ustawiałem tak by zrobił dwa kolejne zdjęcia o wartości +2EV i -2EV
właściwie nie aparat a obiektyw (pewien koreański fiszaj ;-), który jest w 100% manualny i nie współpracuje z moim olkiem, światła nie mierzy i muszę na pałę robić..do tej pory jakoś sobie z tym radziłam ale do hdrów niestety większa precyzja jest wymagana tak jak pisałeś żeby dokładnie doświetlić jasne i ciemne obszary...
fura sorki za mój mały off topic na Twoim wątku, już się wynoszę na swój ;-)
Nie bardzo rozumiem o jakich zdjęciach mówisz?
Jeśli o skrajnych naświetleniach, to jeśli jest 1EV, to już nie potrzebujesz więcej zdjęć :wink:
Jeśli jest np 6EV to potrzebujesz 7 zdjęć co 1EV lub 4 zdjęcia co 2EV.
Użycie braketingu to dobry sposób. Trzy zdjęcia bardzo często wystarczają. Poradniki polecają wykonanie pomiaru matrycowego i następnie wykonaniu trzech zdjęć (używając braketingu, ustawiając przesuw na zdjęcia seryjne): 0EV, -EV, +EV. Celowo nie napisałem wartości, bo poradniki (Ty też) podają 2EV, natomiast moje Olympusy (SP550 i E520) umożliwiają najwyżej 1EV (chyba, że czegoś nie wiem :roll:). Dodatkowa korzyść z braketingu przy seryjnym wyzwalaniu jest taka, że można próbować zdjęć "z ręki"- przesunęcie jest zwykle na tyle małe, że można je łatwo skorygować w programie do składania.
W sieci jest wiele poradników na ten temat, np tu
Chciałem przedstawić kolejne dwa zdjęcia które popełniłem. Dziękuję za wcześniejszą ocenę i zapraszam i tym razem. Pozdrawiam
35.
36.
Pierwsze prawie b.dobre ;) z 1,5 kroku w lewo załatwiło by problem ;)
Witaj :)
Ostatnia wrzuta "popelnionych" (35 i 36) jest krzywa, leca w lewo. W 35 podoba mi sie Twoj zamysl, ale z wykonaniem juz gorzej .Gdybys stanal dokladnie na wprost budynku i sprobowal go uchwycic tak, aby po obu stronach odbicia w wodzie zostawic rownomierna ilosc miejsca i nie obcinal rogow dachu, byloby super :)
Serdecznie dziękuję za komentarze pod ostatnią dwójką. Zdjęcie 35 od początku trochę mi nie grało ale postanowiłem je wrzucić by poddać ocenie raczej tak jak to powiedziała Nataszach zamysł niż wykonanie. Zdjęcie mam zamiar powtórzyć tym razem zastosuję się już do waszych wskazówek.
Zdjęcie 37 jest efektem mojej zabawy Zenitem 12xp i pierścieniami pośrednimi do makro. Ogólnie to nie robię tego typu zdjęć ale gdy dostałem te pierścienie za darmo grzechem byłoby nie spróbować. Oto efekt:
37.
troszkę ostrości uciekła z środka na prawe liście. chyba że taki był zamysł?
ogólnie na plus
U mnie na komputerze z ostrością jest o wiele lepiej niż po tym jak wrzuciłem to zdjęcie na forum. Strona do hostingu na którą wrzucam zdjęcia automatycznie je zmniejsza więc możliwe że to dlatego.Cytat:
troszkę ostrości uciekła z środka na prawe liście:!:
Ogólnie Zenitem z pierścieniami łatwo jest złapać ostrość ale z utrzymaniem jej do momentu wciśnięcia spustu to zawsze mam już problem, im bardziej staram się trzymać aparat nieruchomo tym bardziej się telepie:)
Kolejne zdjęcie, również Zenit:
38.
38 wygląda jak screen ze starego dobrego filmu :grin: i podoba mi się to :) tylko szkoda że dłonie ucięte...aparat 3 cm niżej i byłoby super MZ :grin:
Poza rekoma , faktycznie bardzo na tak.:)
Dziękuję za komentarze, co do rąk to faktycznie mogły zostać w kadrze ale teraz nic już nie mogę na to poradzić, jedynie mogę pamiętać o tym w przyszłości. Pozdrawiam
Witam! A co sądzicie o tym:
39
40
Widzę że ostatnie dwa nie "siadły" więc może coś z tego przypadnie wam do gustu. Na prośbę kolegi outsidera wrzucam kilka zdjęć które powstały w tym samym czasie i miejscu co zdjęcie nr. 28. Zapraszam
41
42
43
Z ostatniej wrzuty najbardziej podoba mi się 42.
Trochę kojarzy mi się z zadaniem - "Znajdź 10 różnic". :grin:
Fakt. 42 chyba najfajniejsze. Ciekawe jakby wyglądało, jakby tak przekadrować, by każdy z panów stał na tle odrębnego okna? :)
Z drugioej strony mogłoby okazać się, że zbyt "centralnie" i symetrycznie wychodzi...
T.
fota 42 , faktycznie bardzo ciekawa, przychylam sie do podpowiedzi kolegi wyzej, pozdrawiam:)
mi też najbardziej podoba się 42 :)
Jak dla mnie to na ostatnich zdjęciach jest troszkę za dużo ludzi w przejściu. Robi się chaos.
Poluj na pojedyncze osoby (ludzi w podeszłym wieku, lub fajne dziewczyny). Ewentualnie krótkie scenki rodzajowe typu: ładna laska z przodu (w cieniu), a za nią starszy pan o lasce.... ale i tak wszystko zależy od szczęścia.... 42-jest ok (taka mini scenka).
Miejsce na polowanie wybrałeś bardzo fajne - wykorzystaj je jeszcze!
(ewentualnie można by było przesunąć ten reklamo-stojak, lub go wystemplować, ale niekoniecznie).
Rób zdjęcia, duuużo zdjęć, masz ciekawe pomysły, a z czasem poczujesz o co w tym wszystkim chodzi, lub przynajmniej wyćwiczysz sobie mięśnie w nadgarstku od ich kasowania (ja, bez wątpienia najwięcej pary mam we wskazującym palcu prawej ręki ;-) ).
Dziękuję za komentarze. Muszę w to miejsce wybrać się ze statywem, gdy robiłem te zdjęcia musiał mi wystarczyć tylko murek który tam postawiono. Co do stemplowania to kompletnie mi to nie wychodzi, próbował wczoraj usunąć te bazgroły ze ściany i efekt końcowy wyglądał jeszcze gorzej. Może ktoś zna jakiś ciekawy tutorial do PS cs3 w którym w przejrzysty sposób jest przedstawione jak się do tego zabrać. Pozdrawiam
Ok, teraz trzy powstałe całkiem niedawno fotografie, mam nadzieje że chociaż jedna się spodoba:) Zapraszam
44.
45.
46.
glowna dominana tych fot jest to ze sa za ciemne , rozumiem ze stylistyka moze i zamierzona ale cos nie tak , poza tym w dwoch pierwszych nie do konca mnie przekonuje kadr , trzecia natomiast najlepsza w swoim temacie ,kadrze podoba sie.:)
też mi się wydaje, że troszkę za ciemne. za dużo czarnego.
ale trzecie bardzo mi się podoba :)
Ostatnie=jestem na tak:)
Mi też trójka odpowiada najbardziej :) i akurat przy tym rowerku nawet bym taką ciemność zostawił :D