Trotka, zajrzyj tutaj jak masz trochę wolnego czasu:
https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=18686
pooglądaj też galerię Kasprzyka, na pewno pomogą w wyborze obiektywu.
Pozdrawiam.
Wersja do druku
Trotka, zajrzyj tutaj jak masz trochę wolnego czasu:
https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=18686
pooglądaj też galerię Kasprzyka, na pewno pomogą w wyborze obiektywu.
Pozdrawiam.
Za kolegami - 70-300 nie nadaje się do portretów (głównie ze względu na długość, ale również na światełko), dla mnie czasem nawet 50 jest za długa... Obiektywy o których napisałaś raczej bardziej nadają się na fotografowanie ptaków. Ogólnie chyba jednak ciężko będzie znaleźć coś zarówno do portretu jak i przyrody - są to jednak dwa tematy dość znacznie odbiegające od siebie, ja np ostatnio fotografując przyrodę (miałem ochotę zapolować właśnie na ptaki) zacząłem rozglądać się w torbie za czymś dłuższym od kitowej 150, niestety nie znalazłem ;-)
heh mam jeszcze podstawowy kit 14-42 , szykuje mi sie slub w rodzinie :) i myslalam ze 70-300 sie nada :) chyba sie zdecyduje na dluzszy kit poniewaz co weekend laduje na wsi i bywalo tak jak piszesz ze brakuje w plecaku ogniskowej :) dziekx i niebawem jak nafoce cos ciekawego to zapodam :)
Mi właśnie dłuższy kit nie starczył ostatnio ;-) pomyśl może o używce starszej wersji 40-150 o lepszym świetle. Na ślub natomiast chyba jednak 14-54 lub 12-60 będzie bardziej optymalne, choć niestety już cenowo dość znacznie różniące się od kita czy choćby 70-300...
Ale w sumie to temat o zdjęciach więc dawaj fotki :D
hey !
mam takie pytanko , posiadam obecnie oprogramowanie OLYMPUS MASTER 2 i nie wiem jaka wybrac rozdielczosc dla Rawow ? Ustawilam 2000 piksele/ cal ,nie wiem czy dobrze zrobilam :???:
Eee a po co tm sobie glowe zawracac. Toz to nie ma znaczenia (ani na jakosc zdjecia, ani na jego wymiary w pixelach). To paramert wirtualny, umozliwiajacy szybkie, automatyczne zwymiarowanie zdjecia w rzeczywistosci (w cm na wydruku). Ja zostawiam 300 dpi, bo chyba taki standard jest.
Jak bedzie powiedziane, ze odbitki robia z rozdzielczosci 300 dpi to jak sobie przeliczysz 4000x3000 pikseli to Ci wyjdzie ze fotka bedzie miala w rzeczywistosci wymiary 33cm x 25cm. Jak lab bedzie naswietlal z rozdzialka 2000 dpi to fota by miala wymiary 5cm x 3,75cm. Jasne? :)
Tom
Witam
przed chwilka bylam rowerem na moscie Milenijnym .
a to z mojej kolekcji :)
No wlasnie :) najpierw musze oddac do renowacji bo niestety kupilam walnieta (nie dziala kolo nastaw dlugich czasow :) a tak to smiga ) ,jeszcze szczerze mowiac nie zrobilam nim ani jednego zdjecia ,ale jak cos to dodam :) pozdr
Fajny oldtimer. Na jakie filmy - 35 mm czy większe?
Ja też staram się ocalić od zapomnienia stare aparaty.
W zeszłym roku latem na giełdzie staroci z Zakopcu udało mi się kupić sprawnego mieszkowego Kodaka Six20 z 1941 roku z kompletem papierów i oryginalnym flashem. Niestety z braku czasu nie udało mi się go uruchomić.
A dziekuje :) kupilam go na aukcji mysle ze za okazyjna cene ,tak na 35mm , zawsze podobaly mi sie modele EXAKTY te nowsze i te starsze zreszta exakta to aparat z wlasna historia i zapragnelam miec go w swojej tzw kolekcji , oprocz,mam jeszcze cmene i zenita i jeszcze wloski jakis ale nie pamietam nazwy poniewaz jest w drugim domu schowany , nowe modele lustrzanek sa naprawde dopracowane ale nie maja duszy np jak exakta kiedy kadrujesz przez kominek :)) zwraca uwage . No to na tyle hehhe ...
witam
Zdjecia zrobione z wyprawy za miejscowosc w ktorej mieszkam .
pierwsze nic mi nie mowi ,2-gie fajne ale zbyt centralnie jak dlamnie,a przy 3ecim mozna by sie troszke pobawic bo cos mi sie zdaje ze mozna z niego wiecej wyciagnac,pozdrawiam...
Z ostatniej trójki ważka zdecydowanie najlepsza.
Pień - ciekawy, tylko lepiej byłoby go sfotografować w innym swietle, w innej porze dnia i otoczyć go trochę inną aurą (może w BW byłoby lepiej).
Czaszka nie leży w mojej estetyce, dlatego nie podejmę się oceny.
Uwaga generalna do wszystkich ostatnich zdjęć - w moim odczuciu zbyt centralne kadry.
Pozdrawiam
Ważka fajna ale i drzewko ciekawe, myślałem o przesunięciu (przycięciu)kadru z prawej ale szkoda gałęzi i wyszło takie coś :
Załącznik 34806 Załącznik 34807
Z góry przepraszam za grzebanie w Twoich fotach .
Pozdrawiam
rozumiem , z ciekawosci pojde jeszcze raz pod to drzewo ale przy zachodzie i zobaczymy jak bedzie sie prezentowalo , dziekuje za komentrze i na przyszlosc bede lepiej kadrowac :))
zdjecia ciag dalszy ...
Witaj !
Ja znowu swoje 5gr może tak ?
Załącznik 35751
Załącznik 35752
Załącznik 35753
Pozdrawiam
hey Saboor :) dzieki za przerobke ,kurcze zawsze mam problem z ostroscia ,bede musiala zainwestowac w nowe szkla ale do okularow :)
Siemka !
Też mam z tym problem i noszę się z zamiarem ' inwestowania w szkła' półtora roku i .... wyostrzam i poprawiam w 'cyfrowej ciemni' :mrgreen::mrgreen: w miarę swojej 'wiedzy' :mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen: .
Pozdrawiam
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Oj Lolita,Lolita Nie Wiesz że okularnik brzmi dumnie :?: :-P
dumnie to nie wiem tu bym polemizowala w kazdym razie okulary strasznie mi przeszkadzaja do zagladania przez wizjer ,dioptry mam juz ustwaione na maksa :)
czekajcie w poniedzialek ma mi przyjsc 70-300 to niebawem napewno cos dodam ,a jak na razie to same gnioty pozostaly :) diop. mam +3 chyba ustawione :)
jezeli chce zrobic zdjecie gdy jest troszke ciemniej moja lampa wbudowana w 520 stce zaczyna wariowac ( mruga kilka razy,szybko pod rzad ) nie wiem czy da sie to wylaczyc czy poprostu doswietla jak nie zlapie ostrosci , prosze o rade co mam zrobic
Lampa doświetla żeby było łatwiej złapać ostrość.
Oczywiście da się wyłączyć. Wszystko jest opisane w instrukcji.
Można wyłączyć automatyczne podnoszenie lampy i doświetlanie, jedno niezależnie od drugiego.
Oczywisćie lampa pracuje prawidłowo, doświetla scenę jak latarka, tylko że stroboskopowo. Można tą funkcję wyłączyć. W ciemnych partiach proponuję MF, lampy lubią gubić ostrość tak jak np. przy dymie na koncertach.
Zamiast sie meczyc z Mf ja staralem sie w takich chwilach ustawiac Af (centralny pkt) w bardziej kontrastowych miejscach, na krawedzi albo ciemniejszym miejscu jasniejszego tla wtedy wspomaganie Af tak nie wariuje, czasem nawet sie nie wlacza. Najlepszym rozwiazaniem jest zewnetrzna lampa, wtedy Af wspomagany jest wiazka podczerwieni a i scena jest lepiej doswietlona.
no a wydawalo sie trudniejsze hehe , instrukcje gdzies zapodzialam :oops:
TU Masz instrukcję
dziekuje :) :grin:
wrzucam parę fotek z wycieczki po Efez :)
Pierwsze robi, przynajmniej na mnie, najlepsze wrażenie. :grin:
Fajne uzyskałaś kolorki.
dziekuje :)