jak dla mnie 2 i 4 :)
Wersja do druku
jak dla mnie 2 i 4 :)
Fajne zimowe fotki. Widać, że mrozisko było niekiepskie ;-) 2,3,i 4 naj.
Ciekawe te kolce lodowe :) :)
Myślałem już o tym nie raz, tylko szukam fajnego tytułu dla mojego wątku :) Jak wpadnę na coś to dam znać jakiemuś miłemu adminowi, może zmieni :P
Poprubóję, popróbuję... Też czytałem o tym w mądrych książkach, ale jeszcze spotkałem się z opinią, że najpierw oko patrzy na sam środek zdjęcia, potem zaczyna skanować obszary dookoła. Ciekawe są te tematy, zakrawają wręcz na psychologię :DCytat:
A próbowałeś tak obrócić drugie, żeby linia na zdjęciu "szła" do góry? Ktoś kiedyś napisał na forum (chyba Kasprzyk), że ze względu na to, że czytamy od lewej do prawej to pozytywniej odbieramy zdjęcie na którym układ linii rośnie (z prawego dolnego, do lewego górnego rogu).
Zastanawiałem się dlaczego tak wyszło. Użyłem z tego co pamiętam dość szerokiego kąta, na zdjęciu dość mocno wypłaszczona jest droga, w rzeczywistości całkiem stroma, a osoba która w rzeczywistosci stoi prosto wydaje się pochylona względem drogi... Na pweno efekt do skorygowania w photoshopie...Cytat:
I jeszcze jestem ciekawa, czy gdyby osoba na pierwszym zdjęciu mocno odchyliła się w prawo, to czy na zdjęciu wyszłaby prosto? ;)
Hey. Witam po dluuugiej przerwie. Mój dorobek fotograficzny od ostatniego razu nie powiększył się o ani jedną fotkę wartą pokazania, więc będzie coś z zamierzchłej przeszłości :) Te parę załączonych fotek zrobiłem na wycieczce rowerowej w 2003r. którą baaardzo dobrze wspominam .. Trasa wiodła z Ełku przez Suwałki, jez. Wigry, Czarną Hańczę, Gołdapię, Stańczyki jez. Mamry na Mazurach, (tu kawałek pociągiem do Malborka) i meta nad morzem... Gorąco polecam te tereny... Fotek niewiele i na dodatek żadne z nich reklamówki zachęcające do wyjazdu - ot takie wycieczkowe pstryki. Natknąłem się na nie robiąc porządki...
hej,
z pokazanych najbardziej przypadło mi do gustu jezioro (fotka 7), MSZ po lekkiej obróbce i zmniejszeniu ilości nieba w stosunku do wody byłby jeszcze fajniejsze.
Ze zdjęcia zatytułowanego "dach malbork" można by zabójcze puzzle zrobić ;)
Pozdrawiam serdecznie
Z wycieczki rowerowej...3. jak dla mnie...
Ja niestety nie jestem w stanie strawić taką ilość zdjęć, a tym bardziej odnieść się do każdego z osobna :roll:
Hehe Lolita - na niestrawności polecam miętę :D
Wiecie, że te wiadukty w Stańczykach były wtedy do kupienia za symboliczną złotówkę?! Pod warunkiem oczywiście - że kupujący przeprowadzi ich remont... Jak na razie słyszałem, że są faktycznie kupione i jedyne co się z tego tytułu stało, to wstęp na górę stał się płatny... :D
Na budce biletowej pewnie pisze: Zbieram na remont HEHE :D:D:D
Widzę, że znalazłem kiepski temat do dyskusji, bo odzew zerowy. :cry:
No więc dosyć wspominek, wracamy do bieżących zajęć - czyli focenia ciąg dalszy. Oto Sikorka Bogatka - Wrocławianka pełnym dziobem :mrgreen:
Fotka nr 45
skrzywdziles sikorke:-P obciales jej ogonek, wypaliles w okol. oczka, "przerysowales" galazka... :cry:
Sie normalnie czepiasz... :D To byla pierwsza moja ptasia fotka z tak bliska, musialem sie pochwalic... :D
Teraz przedstawiam pana Kowalika. (zdj. 46)
sie nie czepiam!:-P to tylko moje zdanie:-P i ze tamten ptaszor byl taki Twoj pierwszy, to trza bylo od razu mowic:-P:grin: a co powiesz na taka wersje tego nowego ptaszora?? tak na szybciutko zrobione, bo MZ Twoja wersja jest za jasna i zbyt malo kontrastowa:-P i z ostroscia to trafiles od d*** strony:mrgreen: i to doslownie, bo kuperek jest ostry, a oczko i dziubek juz niebardzo
Kowalik ładny, ale co z ostrością? Mam wrażenie, że główka jakoś mało ostra...
Taa.. Generalnie jestem przerazony jesli chodzi o ruchliwosc tych malych stworzonek... Drobny ulamek sekundy po nastawieniu ostrosci (jesli juz uda sie nastawic) ptaszor juz zmiania pozycje, wiec chyba trzeba po prostu trzepac 1500 zdjec z nadzieja, ze pare sie wybierze, albo juz nie wiem co... Przeslony wiekszej nie dam, bo tlo przestanie byc rozmyte, bedzie brzydko. Pozostaje chyba faktycznie liczyc na reflex i szczescie, a co nie wyjdzie podostrzac na komputerze... :D
"...wiec chyba trzeba po prostu trzepac 1500 zdjec z nadzieja, ze pare sie wybierze, albo juz nie wiem co..."
Albo focić te wypchane, gwoździem do deseczki przybite :)
Tomashhh, Twoja wesja jest faktycznie fajnniejsza kolorystycznie i kontrastowo, ale trza by ja faktycznie dopracowac bo teraz znowu brzuszek niedoswietlony jest... :)
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
nataszach - Normalnie kradniesz mi pomysly <lol><lol><lol>
buzka, ja tylko "pi razy drzwi" chcialem Ci pokazac ze przeswietlona jest Twoja wersja. ta moja, tak jak pisalem, to na szybciutko byla cyknieta
brrrr :shock:
Odlotowa...:-)
To chyba jakieś wycieki na starość ma ;)
No dobrze już zostawmy stare rozklekotane miotły, przenieśmy się w krainę przedwiosennego wschodu Słońca. Z wielkim bólem zwlokłem się z łóżka w sobotni poranek (poprawka: zwlekałem się właściwie w nocy) i popędziłem na pobliskie rozlewiska na wschód Słońca. Mgły, której się spodziewałem, nie było ani grama, a chmury sięgały dość wysoko ponad horyzont - oczywiście najwyżej akurat na wschodzie... :evil:
Efekty zobaczcie sami.
47 za dużo tych gałęzi
48 szkoda niewyraźnych ptaszków ale efekt ciekawy
49 dla mnie najlepsze.
Głową go nie przebijesz...
51 - za kolory, kadr, ciepło i klimacik :)
Trzcinka z lecacymi nad nią w tle ptakami ładna oraz murek z perespektywą ciekawy bo zastosowana głębia fajnie go uplastycznia.
Dzięx za miłe słowa. :D
Teraz foteczka z wczorajszego pobytu na modelarskim lotnisku.
samolocik calkiem fajny:) ale moze by tak pociągnąc to zdjecie w mniej wiecej takim kier?:roll::)
Brawo Tomek! :grin:
Po prostu wykadrowalem... Jesli chodzi o obrobke to bym zrobil lekkie kierunkowe poruszenie lasu, co doda wrazenia ruchu :D Ale to jak chęco przyjdą :D
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
(chęci miałem na myśli) Ale dzięki, Tomashhh wygląda lepiej :)
I tak wielkie brawa uchwycenia małego samolociku co zapiernicza jak głupi :wink:
Uwierz, ptaki są pod tym względem duuuużo mniej hmmm... Atrakcyjne?
(Nie dość, że szybkie to jeszcze ZBYT zwrotne)
Próbowałem dziś pobawić się ze zdjęciem z "nieudanego" wschodu Słońca, które jednak "coś w sobie ma..."
Najlepiej wg mnie wygląda z efektem jak poniżej. Jakieś sugestie? :)
Jak dla mnie 53 eleganckie B&W, a z 53a albo czegoś nie kumam, albo zygzaki widzę... kurcze idę do domu :wink:
Może i eleganckie... Mówię, że coś w nim jest... może na siłę chcę coś udziwnić... a może... coś takiego? :)