Witam cię Buzka.
To są twoje początki?
No to może po kolei:
1.Krzywe, ciemne i kadr dziwny. (Brak mi drugiego oka modeli na zdjęciu)
2.Krzywe - jak by się miała przewrócić. Kolory za to fajne, no i uśmiech!
3.Słabo oświetlona twarz.
4.Perspektywa ciekawa- Ach te patyki czasami nie mamy wpływu na nie.
Nie ma się co oszukiwać Powoli dojdziesz do wprawy. Poczytaj trochę i popatrz na zdjęcia innych. Nikt ci nic nie powie że zrobiłeś podobne zdjęcie do nie niego. Powodzenia w dalszym foceniu.
Olympus E-520, ZD 14-42, ZD 40-150, FL-36R, filtry itd
nie wiem czy to tylko moje wrażenie ale chyba nieostre troszkę te zdjęcia, ostrzyłeś je Buzka po zmniejszeniu?
E-520 i inne foto szpeje
Hmmm...IMHO:
1. jakoś krzywo,kadr~~
2.też jakoś krzywo,spódnica obcięta,twarz przepalona
3.za ciemno i nie ostro
4.pomysł był
Czekam na więcej![]()
"Jeśli wiesz czego chcesz, konstruktywna krytyka zawsze się przyda, ale nie daj się zwieść przypadkowym poradom czy opiniom. Idź do przodu ale z otwartą głową." (za: Aneta Nowicka)
Te wyliczanki błędów do niczego nie prowadzą.
Jesienne igraszki - moim zdaniem:
1.-ten układ -nie.
2.-układ do zaakceptowania ale wydaje się mało ostre i za jasne.
3.-ciemno.
4.- dobry pomysł ale wolałbym bardziej wyeksponowaną twarz.
To oczywiście opinia początkującego amatora.![]()
Pozdrawiam.
Ostatnio edytowane przez JacekO ; 7.11.09 o 11:22
Pozdrawiam Jacek
E620+ZD14-42+ZD40-150
buzka - w kwestii formalnej - założyłeś już dwa wątki zdjęciowe, lepiej chyba swój dorobek czy naukę prezentować w jednym wątku - łatwiej śledzić postępy i jest porządek na forum. Niektórzy klubowicze dorobili się w ten sbosób imponujących wątków.
Co do zdjęć - spodziewałem się więcej po igraszkach w tytulea tak na poważnie:
1 - bardzo sztywne zdjęcie... (modelka)
2 - zdecydowanie lepiej, przyjemny jesienny portret, najlepsze z czwórki
3- ładne światło ale trochę niewykorzystane...
4- nie powala ale w sumie przyjemne
Te zdjęcia dużo tracą, wymagają podostrzenia przy zmniejszaniu o czym już pisano. Jak nie wiesz jak się za to zabrać (zmniejszenie, wyostrzenie) na początek polecam mały fajny, program - sns-resizer, więcej wygooglasz. Podoba mi się, że kombinujesz z kadrowaniem, poza tym wybrałeś praktycznie idealną porę dnia do takich zdjęć - piękne, miękkie, ciepłe światło. Jak na początek bardzo zachęcające foty, nie od razu Kraków zbudowano...
1. i 2. są "krzywe" bo takie miały być. A czy to źle? hmmm...
Co do światła na 1. i 2. - światło jest "zastane", ale faktycznie naświetlenie jakby pomiędzy jednym i drugim byłoby trochę lepsze.
3. fota była od słońce, dopalana lampą wbudowaną, która daje zupełnie inną barwę niż zachodzące słońce... Słabszy błysk=ciemna twarz, mocniejszy błysk = nienaturalne zdjęcie. Co radzicie? Może zakup jakiejś blendy czy cuś na takie okazje?
"Krzywe kadry" w tym wypadku czy 1/10 milimetra obciętej spódniczki mi nie przeszkadzają. Zdjęcia przyjemne w odbiorze biorąc pod uwagę to że dopiero zaczynasz i uczysz się pracować z aparatem. Błędy, które widzę to światło (ale to już wiesz) i brak ostrości. Do zmiany rozmiaru zdjęć polecam program o którym pisał Ktotek
Zachęcam do przeczytania
http://www.fotografia.kopernet.org/f...iaportret.html
http://www.fotal.pl/jak-wykonac-port...chy-i-swiatlo/
oraz do obejrzenia
https://galeria.olympusclub.pl/thumb...php?album=4518
pozdrawiam
Ok. To teraz z zupełnie innej beczki, bo widzę, że straciłem nieco Wasze zainteresowanie