Odp: E-30 czy zmiana systemu?
Cytat:
Zamieszczone przez
Thomasso
Nic o cenie nie bylo :)
Nikoniarze i Kanonierzy wszakze mlaskali z zachwytu, ze puszka wypas :P
T.
zaczyna sie robic ciekawie ... moze zdradz cos wiecej na temat swojej sennej wizji ...
No wszystko juz opisane... reszty nie pamietam. Moze sample z HIGH-ISO mam zapodac? :)
T.
taaaa...przedstawi Ci całą specyfikację techniczną z testami włącznie i relacje Dobasa z wyprawy na Marsa...:mrgreen:
Cytat:
Zamieszczone przez
Thomasso
No wszystko juz opisane... reszty nie pamietam. Moze sample z HIGH-ISO mam zapodac? :)
T.
niekoniecznie ... akurat malo uzywam wysokich ISO ;-)
bardziej ciekawi mnie wielkosc matrycy ... czy nadal 4/3 ... czy cos innego ...
skoro mowisz ze ci z N i C mlaskali z zazdrosci to musialo byc to cos ... fajnego ?
---------- Post dodany o 14:47 ---------- Poprzedni post był o 14:43 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
tropic
taaaa...przedstawi Ci całą specyfikację techniczną z testami włącznie i relacje Dobasa z wyprawy na Marsa...:mrgreen:
...a Dobas nic nie mowill ze wybiera sie na Marsa ... teraz wszystko staje sie jasne ... stad interesowal sie ostatnio mikro 4/3 ... lecac w kosmos waga ma znaczenie ...
Cytat:
Zamieszczone przez
Centus
skoro mowisz ze ci z N i C mlaskali z zazdrosci to musialo byc to cos ... fajnego ?
to musialaby byc matryca wielkosci mapy turystycznej podpinana do aparatu przez bluetooth
Cytat:
Zamieszczone przez
Centus
No wlasnie 4/3 to bylo! Te szkla jakies jasne dosc. Cos f/1.2.. zapewne zatem stalki jakies.
Ale kurde.. te 28MPix to idealnie pamietam ze tyle to bylo :P
T.
Ja nie mam snów , ja mam nadzieję , na lusterkowe E-7 i wtedy nie znajdę już powodów by zaniechać zmiany. E-30 mi się starzeje ,głównie mentalnie, nadchodzi powoli czas na zmianę , a i jeszcze jedno - z każdym kolejnym dniem przekonuję się, że dla mnie jest lusterko i wizjer optyczny, nie jakieś tam mikro z kolejnym wyświetlaczem przed okiem.
Pozdrawiam AP.
Cytat:
Zamieszczone przez
Centus
looo matko ... koniecznie musisz sprawdzic w senniku co to oznacza ;-)
Minolta skończyła na 9... ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
MichuP
Jeżeli zostać przy Olku to może lepiej coś z mikro? Gorsza optyka ale chyba lepsze matryce i algorytmy.. Na upartego można podpiąć duże szkła.
Ja z e510 +ZD14-54 przesiadłem się na epl3 + 14-54 którego ostatecznie zamieniłem na mZD12-50 i nie żałuję. Tylko teraz mam "zagwozdkę" w postaci oemdi. Tzn jak przekonać księgową do wydania kasy... ;)
Wysłane tapatalkiem z 2 galaktyki
Dałbym temu poczekać - nie było tak że nowinki nie trafiają do innych aparatów. A koledzy przetestują OM-D , zdążysz kupić przed latem jakby Cie
przycisnęło.
Pozdrawiam AP.
Cytat:
Zamieszczone przez
Thomasso
Interpretacja tego snu to wyzwanie :P
Intryguje mnie jednak skad mi sie ten super cichy tryb pracy wzial? :roll:
T.
Żeby Cię z tego pięknego snu nie budzić klapnięciem lustra ;)
PS. Tryb cichy był dla mnie niespodzianką w D5100, przydał się raz w kościele.
Cytat:
Zamieszczone przez
Moominek
Żeby Cię z tego pięknego snu nie budzić klapnięciem lustra ;)
PS. Tryb cichy był dla mnie niespodzianką w D5100, przydał się raz w kościele.
No tak.. ale jak to dziala? Faktycznie ciszej jest?
T.
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
Wiesz nie zdarzyło mi się ustawić go wyżej niż 1000, co nie znaczy ,że nie przydaje się i więcej. Najczęściej jadę na 200 i 100 a na dłuższych czasach używam statywu. Ale to taka specyfika "mojej"fotografii.
Pozdrawiam AP.
Staram się nie wychodzić poza iso 800 - przeglądałem ostatnio zestawienia LR i tylko 40 zdjęć wykonałem na wyższym iso ale cieszę się, że mam je użyteczne. Czasem chcę "zabrać" jakiś eksponat muzealny ze sobą i tutaj wysokie iso jest wybawieniem - o statywie nie ma mowy a z lampą bywa różnie.
Ja rzadko wychodzę ponad ISO 100 (i wiem, że E-30 natywnie działa w 200 a i tak używam 100).
Ech, skoro już o snach mowa, to śni mi się user-oriented nakładka na oprogramowanie obiektywu/aparatu. Taki Oly-Linux. wybieram sobie klocki, układam je sobie w odpowiedniej konfiguracji et voila! - mam wymarzony sprzęt. Tzn. sprzęt ten sam, ale np. ostrzy nie od max-min FD obiektywu, latając od końca do końca, ale biega w ustalonym przeze mnie programowo zakresie i tylko tam szuka ostrości, przez Wi-Fi/Bluetooth/cokolwiek innego łączy się z laptopem i w stanie rzeczywistym pozwala na sterowanie aparatem/obiektywem/lampami. Menu zawiera nie wszystko, co się da, ale tylko to, co w danej wersji aparatu jest potrzebne i w takiej konfiguracji, by było pod ręką. Ekran dotykowy, wizjer optyczny, Zgodziłbym się nawet na podpięcie do body akumulatora samochodowego, aby tylko aparat nie umarł w czasie akcji z braku energii.
Tak, jak w SP-550UZ mam cztery tryby My mode, tak tu sobie ustawiam tryb 'ptaszki', tryb 'makro', tryb 'sport', tryb 'portret', z własnym menu, etc. Co jakiś czas, ot, tak co pół roku, znana mi firma rozpoczynająca się na "O" dorzuca mi kolejne wersje oprogramowania do korpusu, do obiektywów, ba! nawet przecudownie spolszczoną, lightroomopodobną wersję OlympusMistrzemJest.
Uzupełnijmy jeszcze moje zwidy senne o łatwą wymianę/usunięcie filtru antyaliasingowego, wsuwane w obiektyw filtry pasmowe/UV/IR, kartę pamięci rzędu 128GB, no i budzik, by nie zaspać do pracy.
Te sny nie są tak do końca głupie, w technice łączności SDR (Software Defined Radio) daje już takie możliwości, które dostępne były na ekstremalnie drogim sprzęcie, tymczasem realizowane są na jednopłytkowym urządzeniu i laptopie z dobrą kartą dźwiękową. A światło to przecież też fala elektromagnetyczna ;-).
Cytat:
Zamieszczone przez
MaciekMG
Ech, skoro już o snach mowa, to śni mi się user-oriented nakładka na oprogramowanie obiektywu/aparatu. Taki Oly-Linux. wybieram sobie klocki, układam je sobie w odpowiedniej konfiguracji et voila! - mam wymarzony sprzęt. Tzn. sprzęt ten sam, ale np. ostrzy nie od max-min FD obiektywu, latając od końca do końca, ale biega w ustalonym przeze mnie programowo zakresie i tylko tam szuka ostrości, przez Wi-Fi/Bluetooth/cokolwiek innego łączy się z laptopem i w stanie rzeczywistym pozwala na sterowanie aparatem/obiektywem/lampami. Menu zawiera nie wszystko, co się da, ale tylko to, co w danej wersji aparatu jest potrzebne i w takiej konfiguracji, by było pod ręką. Ekran dotykowy, wizjer optyczny, Zgodziłbym się nawet na podpięcie do body akumulatora samochodowego, aby tylko aparat nie umarł w czasie akcji z braku energii.
Tak, jak w SP-550UZ mam cztery tryby My mode, tak tu sobie ustawiam tryb 'ptaszki', tryb 'makro', tryb 'sport', tryb 'portret', z własnym menu, etc. Co jakiś czas, ot, tak co pół roku, znana mi firma rozpoczynająca się na "O" dorzuca mi kolejne wersje oprogramowania do korpusu, do obiektywów, ba! nawet przecudownie spolszczoną, lightroomopodobną wersję OlympusMistrzemJest.
Uzupełnijmy jeszcze moje zwidy senne o łatwą wymianę/usunięcie filtru antyaliasingowego, wsuwane w obiektyw filtry pasmowe/UV/IR, kartę pamięci rzędu 128GB, no i budzik, by nie zaspać do pracy.
Te sny nie są tak do końca głupie, w technice łączności SDR (Software Defined Radio) daje już takie możliwości, które dostępne były na ekstremalnie drogim sprzęcie, tymczasem realizowane są na jednopłytkowym urządzeniu i laptopie z dobrą kartą dźwiękową. A światło to przecież też fala elektromagnetyczna ;-).
Piękne marzenie , ale to nie z Olkiem , oprogramowanie dodatkowe zawsze u Olka leżało , a za mało tych aparatów jest w obrocie , by entuzjaści napisali niezależne oprogramowanie jak to ma miejsce z Canonem.
Pozdrawiam AP.
Cytat:
Zamieszczone przez
MaciekMG
A światło to przecież też fala elektromagnetyczna ;-).
ale częstotliwości trochę inne ;)
@apz
Do Olka faktycznie nikt się jeszcze nie odważył, ale u Panasonica podobno niezależny soft rozwija się bardzo obiecująco
Cytat:
Zamieszczone przez
glos_ludu
ale częstotliwości trochę inne ;)
@apz
Do Olka faktycznie nikt się jeszcze nie odważył, ale u Panasonica podobno niezależny soft rozwija się bardzo obiecująco
Ponoć poprawiają tylko filmowanie, niestety.